Het is nu echt tijd voor actie in de schoenensector

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Je hebt het ongetwijfeld gezien of er over gehoord; het consumentenprogramma Radar besteedde onlangs aandacht aan het onderwerp ‘duurzaamheid’ in de schoenenbranche onder het motto ‘‘Hoe eerlijk is jouw schoen?’’.

Zo werden we als sector weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat we behoorlijk achterlopen. Onderwerpen als ecologisch verantwoord produceren en sociale verantwoordelijkheid staan nog niet erg hoog op ons prioriteitenlijstje.

Het is nu tijd voor actie

Door dit soort tv-programma’s komen er steeds meer kritische vragen uit de samenleving. We moeten, denk ik, voorkomen dat de overheid ons maatregelen gaat opleggen, omdat we zelf geen actie ondernemen. De tijd dat we ons hoofd in het zand konden steken, door te zeggen: ‘‘de consument vraagt er niet naar, dus vragen we onze leveranciers er ook niet naar’’, is voorbij. Duurzaamheid wordt steeds meer een issue bij de consument. En zeker als het om zijn dagelijkse behoeften, waaronder schoeisel, gaat. Kortom: het is zaak dat we als sector zelf de regie nemen.

De bal ligt bij de industrie

Als vertegenwoordiger van de schoendetailhandel kan INretail hierbij de helpende hand toesteken. Per slot van rekening zijn we mede-initiatiefnemer van het Textiel Convenant en hebben we daardoor veel ervaring met het onderwerp duurzaamheid. Maar de bal ligt bij de industrie als eerste verantwoordelijke voor de productie van schoenen. Na de ramp met Rana Plaza in Bangladesh is de kledingindustrie aangezet tot actie. Laten we er met elkaar voor zorgen dat er niet eerst iets moet gebeuren in de schoenensector om ons wakker te schudden.

Wil je met mij hierover sparren?
Neem contact met mij op!

Contactpersoon
Dave Quadvlieg
Dave Quadvlieg
Branchespecialist Schoenen en Sport
06 125 071 35

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Je beste beentje blijven voorzetten

  Nieuws
  vrijdag, 20 juli 2018
  In de aflopen decenia was retailen simpel en overzichtelijk. Je zorgde voor goede spullen, betrok een pandje in een straat en even heel plat gezegd: ‘‘Iedereen kon een winkel open en de onderneming tot succes brengen.’’
  Bijl Blogt: Je beste beentje blijven voorzetten
 • open

  Omzetkengetallen per branche

  Nieuws
  donderdag, 19 juli 2018
  Ben jij samen met jouw gemeente bezig met het opstellen van een detailhandelsvisie, waaruit naar voren moet komen of er wel of geen uitbreidingsmogelijkheden zijn in jouw gemeente en of winkelgebied? Dan kan het rapport Omzetkengetallen jou en de gemeente helpen de goede keuzes te maken.
  Omzetkengetallen per branche
 • open

  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?

  Nieuws
  woensdag, 18 juli 2018
  Of ik een ondernemer meteen wilde terugbellen voor een afspraak, hij wilde zijn zaak zo snel mogelijk verkopen, hij was er helemaal klaar mee, al die zeurende klanten en hij verdiende er ook nog eens niks mee. Hij had hulp nodig.
  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?
 • open

  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!

  Nieuws
  woensdag, 18 juli 2018
  Het is fijn om te ervaren dat verschillende ondernemers de kans zien om met stylisten beter samen te werken. Retailers en fabrikanten benaderen mij om te sparren over plannen om events en bijeenkomsten te organiseren.
  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen