Het is nu echt tijd voor actie in de schoenensector

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Je hebt het ongetwijfeld gezien of er over gehoord; het consumentenprogramma Radar besteedde onlangs aandacht aan het onderwerp ‘duurzaamheid’ in de schoenenbranche onder het motto ‘‘Hoe eerlijk is jouw schoen?’’.

Zo werden we als sector weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Als we eerlijk zijn moeten we toegeven dat we behoorlijk achterlopen. Onderwerpen als ecologisch verantwoord produceren en sociale verantwoordelijkheid staan nog niet erg hoog op ons prioriteitenlijstje.

Het is nu tijd voor actie

Door dit soort tv-programma’s komen er steeds meer kritische vragen uit de samenleving. We moeten, denk ik, voorkomen dat de overheid ons maatregelen gaat opleggen, omdat we zelf geen actie ondernemen. De tijd dat we ons hoofd in het zand konden steken, door te zeggen: ‘‘de consument vraagt er niet naar, dus vragen we onze leveranciers er ook niet naar’’, is voorbij. Duurzaamheid wordt steeds meer een issue bij de consument. En zeker als het om zijn dagelijkse behoeften, waaronder schoeisel, gaat. Kortom: het is zaak dat we als sector zelf de regie nemen.

De bal ligt bij de industrie

Als vertegenwoordiger van de schoendetailhandel kan INretail hierbij de helpende hand toesteken. Per slot van rekening zijn we mede-initiatiefnemer van het Textiel Convenant en hebben we daardoor veel ervaring met het onderwerp duurzaamheid. Maar de bal ligt bij de industrie als eerste verantwoordelijke voor de productie van schoenen. Na de ramp met Rana Plaza in Bangladesh is de kledingindustrie aangezet tot actie. Laten we er met elkaar voor zorgen dat er niet eerst iets moet gebeuren in de schoenensector om ons wakker te schudden.

Wil je met mij hierover sparren?
Neem contact met mij op!

Tags
Contactpersoon
Dave Quadvlieg
Dave Quadvlieg
Branchespecialist Schoenen en Sport
06 125 071 35

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes

  Nieuws
  vrijdag, 19 januari 2018
  Ik was deze week, op uitnodiging van de internationale associatie tuincentra, in Bologna om een presentatie te geven. Het publiek bestond uit 200 enthousiaste zelfstandige tuincentra eigenaren. Zij verstonden geen woord Engels en ik geen woord Italiaans. Gelukkig vertaalde de Italiaanse Paula mijn speech in het Italiaans en was het voor allen een leuke ervaring.
  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes
 • open

  Koopzondag: aan jou de keuze!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.
  Koopzondag: aan jou de keuze!
 • open

  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart 2018 mag (ondernemend) Nederland haar stem in de verschillende gemeenten uitbrengen. Dat betekent voor jou dat nú het moment is om te laten horen wat jij als ondernemer belangrijk vindt.
  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • open

  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Vanaf nu gaan we het niet meer hebben over de clichés van vorig jaar en gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. In 2018 staat ons namelijk een hele hoop te wachten!
  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen