Geen vraag te gek
088 973 06 00

Hoe bescherm je je bedrijf tegen fraude en cybercrime?

Fraude en cybercrime kosten ondernemers niet minder dan 35 miljoen euro per dag. Dat bedrag kan en moet omlaag. Maar hoe? Die vraag staat centraal tijdens vijf voorlichtingsbijeenkomsten die VNO-NCW en MKB-Nederland in samenwerking met de regionale verenigingen verspreid over het land organiseren. 

Waarom moet je je druk moet maken om fraude en cybercrime?

 • Omdat veel bedrijven zich wel bewust zijn van het risico dat zij lopen, maar onvoldoende weten wat zij moeten doen om dat risico te beperken.
 • Omdat fraude en cybercrime verzameltermen zijn voor honderden vormen van fraude, diefstal, afpersing, identiteitsmisbruik en (ongeziene) spionage via de digitale snelweg.
 • Omdat fraude tot (grote) financiële én imagoschade leidt.
 • Omdat álle bedrijven doelwit van fraude en cybercrime kunnen zijn: groot-, midden- en kleinbedrijf.
 • Omdat digitale spionage en cybercriminaliteit volgens de AIVD de "grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven" zijn.
 • Omdat ondernemers fraude en cybercrime nog te weinig melden (bij branches en politie) en sommige vormen niet eens opmerken (hacken, cruciale gegevens kopiëren, valse facturen ongemerkt betalen ed.), waardoor de ernst en omvang van het probleem in het bedrijfsleven worden onderschat.
 • Omdat de schade voor ondernemers van fraude voorzichtig wordt becijferd op 3,7 miljard (0,6% BBP) en van cybercrime op 8,8 miljard euro (=1,5% BBP). Dat is 12,5 miljard euro op jaarbasis, ca. 35 miljoen euro per dag!

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten krijg je praktische informatie en tips van deskundigen (oa de AIVD en Hoffmann Bedrijfsrecherche):

 • Wat zijn de 'trends' in fraude en cybercrime?
 • Wat zijn de valkuilen in je bedrijf
 • Hoe herken je signalen van cybercriminaliteit
 • En vooral: hoe beschermt je jouw bedrijf, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant?

Hieronder het overzicht van de bijeenkomsten:

woensdag 14 oktober 2015: de 'Malietoren' te Den Haag

woensdag 21 oktober 2015: De Ruwenberg te Sint-Michielsgestel

donderdag 29 oktober 2015: Golden Tulip Tjaarda te Oranjewoud (bij Heerenveen)

woensdag 11 november 2015: Hotel De Bilderberg te Oosterbeek

donderdag 19 november 2015: Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch (bij Roermond)
 

De kosten voor het bijwonen van deze voorlichtingsbijeenkomst bedragen € 66,55 (incl. 21% btw) per persoon. 

Je kunt je door middel van dit antwoordformulier opgeven. 
Voor meer informatie: mw. C.J.M. (Kitty) Dellemijn (tel. 070 349 03 74; e-mail: dellemijn@vnoncw-mkb.nl).
 

Ondernemerscampagne Veilig Zakelijk Internetten

Medio augustus heeft MKB-Nederland ook een ondernemerscampagne gelanceerd tegen cybercrime: Veilig Zakelijk Internetten. Deze campagne komt op twee manieren tot uiting:

1) Ondernemers kunnen zich (tot 15 november) aanmelden voor een gratis ethische hack. Staan er onverhoopt digitale deuren open voor criminelen? Het bedrijf dat de uitdaging aangaat krijgt niet alleen een uitgebreide rapportage, maar uiteraard ook advies hoe de poorten te sluiten.

2) Vanaf oktober trekt een speciale campagnebus met promotieteam het land in. Op verschillende plaatsen gaan deskundigen met ondernemers/ondernemersverenigingen en lokale bestuurders in gesprek over betere beveiliging van bedrijven tegen cybercriminaliteit.

VNO-NCW en MKB Nederland nodigen je van harte uit om een bijeenkomst bij te wonen, vragen te stellen en te profiteren van de kennis en ervaring van de sprekers.

Delen