Geen vraag te gek
088 973 06 00

Werken in de woonbranche weer op de kaart

Ik heb er al vaker over geschreven. We kampen op dit moment met een groeiende schaarste aan vakmensen in onze branche. We lezen er over in de media en ik hoor het regelmatig tijdens mijn bezoeken aan ondernemers.

Er is nog geen sprake van een acuut probleem, maar we moeten ons de komende jaren wel instellen op een structureel tekort aan vakmensen. Het is een ontwikkeling die we in de hele samenleving zien. De instroom naar het vmbo, de bron voor het mbo, is de afgelopen jaren met 30% gedaald en de woonbranche is niet de enige sector die aan deze leerlingen trekt. Ook de metaal-, bouw,- en horecasector willen deze jonge mensen graag binnenhalen.

Lange adem

We realiseren ons als brancheorganisatie dat we het tekort aan vakmensen niet op korte termijn kunnen oplossen. Wel kijken we met ondernemers en opleidingsinstituten in de Taskforce ‘Toekomst ambachten in de woonbranche’ hoe we het vakmanschap in de woonbranche beter kunnen vermarkten, de aansluiting tussen het onderwijs en de praktijk kunnen versterken en kijken we naar versnelde opleidingsmogelijkheden voor mensen van buiten de branche.

Wat hebben we tot nu toe gerealiseerd:

  1. We hebben een nieuwe naam bedacht voor de diverse ambachten. Een nieuwe, eigentijdse titel. Minder ‘stoffig’, overkoepelend voor de diverse functies en waar je trots op mag zijn: ‘Interieurvakman (m/v)’.
  2. Tegelijkertijd hebben we de website www.interieur-vakman.nl ontwikkeld als informatieportaal voor geïnteresseerde (vmbo-)scholieren en hun ouders. Onder de titel ‘Maak het in de woonbranche’ vind je hier alle informatie over het vak en de opleidingscentra.
  3. We brengen retailers en de roc’s en vakscholen dichter bij elkaar. Daarvoor starten we samen met ROC Deltion uit Zwolle een project met retailers uit de noordelijke provincies. Het doel: meer leerlingen via de BBL-constructie op het roc krijgen en een opleiding die nog beter aansluit op de praktijk. Dit gaan we ook op andere plekken in Nederland uitrollen. Meld je aan voor de bijeenkomst op 11 maart 2019! 
  4. Afgelopen weekend hebben we met een stand op de open dag van Het Hout- en Meubileringscollege (HMC) gestaan om daar de opleiding tot woningstoffeerder goed onder de aandacht van geïnteresseerde leerlingen en hun ouders te brengen. Dit gaan we de komende maanden, in samenwerking met meer scholen, vaker doen.

We zitten dus niet stil, maar we kunnen dit niet alleen oplossen. Dat moeten we samen doen. De komende maanden gaan we je onder meer helpen om in contact te komen met het vmbo-onderwijs, de kraamkamer voor het mbo. Verder wil ik je vanaf deze kant oproepen om je te registreren als erkend leerbedijf. Hiermee kun je stagiaires vanuit het mbo kennis laten maken met jouw onderneming. Zo kun je leerlingen al op jonge leeftijd laten zien hoe leuk het werken in onze branche is. Je aanmelden als erkend leerberdrijf kan via het SBB.

Heb je vragen, tips of wil je met ons meedenken over deze problematiek? Bel of mail mij dan!

Delen