Zet in 5,5 stappen jouw merk neer

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Het geweldige boek van Michael Johnson ‘Branding in five and a half steps’ raad ik iedere ondernemer aan om te lezen. Met ruim 900 illustraties legt Michael feilloos uit hoe je jouw Brand Identity neerzet en ik vat het in deze column voor je samen.

Een merk neerzetten is best een ding

Wie je bent hangt van veel zaken af. Een merk staat visueel voor een naam, term, symbool of een combinatie hiervan. Het maakt tot wie je bent en waar je voor staat. Het gaat over emoties, identiteit en verwachtingen waarmaken. Het is een belofte.

Stap 1: Het onderzoek

De eerste stap gaat over het ontdekken waar je nu staat en waar je heen wilt:

 1. Waar sta je wel en niet voor?
 2. Welk probleem ga je oplossen voor jouw klanten?
 3. Waarin onderscheid je jezelf t.o.v. de concurrent?
 4. Wat zijn de feiten, de belemmeringen en kansen?

Stap 2:  Strategie & verhaal

Na de onderzoeksfase ga je over naar de strategie en zorg je ervoor dat je een goed verhaal hebt:

 1. Kan je in woorden beschrijven waar je voor staat?
 2. Is het wat klanten over je zeggen of wat je ze laat zeggen?
 3. Wat is belangrijk en welke ambitie heb je?
 4. Wat maakt je onvergetelijk?

Stap 2,5: De kloof overbruggen

Een merk neerzetten is niet altijd logisch of afgebakend. Soms moet je dingen door elkaar gooien om tot nieuwe ideeën of inzichten te komen. Stap 2,5 is een tussenstap en hier kijk je naar alles wat je al doet, hoe dat er uitziet en voelt. Je pakt de goede dingen eruit en kijkt wat beter kan.

Stap 3: Het design

Als merk wil je opvallen in alle uitingen. Je wilt herkenbaar en onderscheidend zijn. De vorm is de drager van al jouw merkwaarden. Stap 3 is ook een belangrijke fase waarin je veel moet discussiëren en overleggen. Ga niet over één nacht ijs, want dit gaat over hoe klanten je zien en wat het met ze doet.

Stap 4: De uitvoering

In de uitvoering komen jouw woorden en het design bij elkaar. Dit is hoe de klant je gaat ervaren. Hier gaat het om de kleine details en een goede planning om het tot een succes te brengen. Beschrijf in deze stap hoe je anderen kan informeren over wie je wilt zijn.

Stap 5: Verbind en herbeleef

Jouw merk is niet statistisch, maar wees wel voorzichtig met het omarmen van toevoegingen. Past het bij jouw merk? Toets jouw merkwaarde constant en kijk wat wel en niet werkt. Besluit in goed overleg wat en waarom je iets toevoegt. Een merk bouwen is ook wat je in de praktijk doet en hoe dat wordt beleefd.

Een heerlijk boek. En daarom nodigen ik je ook uit voor het INcrowd Event: From Branding to Spending.

Ben jij erbij?

Tags
Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Groeien dankzij crowdfunding

  Nieuws
  Gisteren, 19 april 2018
  Astrid en Pim Duetz namen onlangs negentien Adam-winkels over uit het faillissement van McGregor. Het benodigde groeigeld (1,75 miljoen euro) kwam via crowdfunding binnen. Met de bank, waar Duetz eerst aanklopte, viel niets te regelen.
  Groeien dankzij crowdfunding
 • open

  Hoe zet ik een verwerkingsregister op?

  Nieuws
  Gisteren, 19 april 2018
  Een van de eerste verplichtingen die om de hoek komt wanneer je aan de slag gaat met de nieuwe privacywetgeving is het opzetten van een verwerkingsregister. In dit register neem je op met welke processen binnen de organisatie je persoonsgegevens verwerkt. 
  Hoe zet ik een verwerkingsregister op?
 • open

  De klant kennen zorgt voor meer omzet

  Nieuws
  Eergisteren, 18 april 2018
  ​​​​​​​Een belangrijk maar behoorlijk onderschat onderdeel van ondernemerssucces, is de mate waarin je jouw klanten kent. Wie zijn jouw klanten? Waar komen ze vandaan en hoe kun je ze het beste bereiken?
  De klant kennen zorgt voor meer omzet
 • open

  Rechtbank Raadsels: Wat doe je als de klant de overeenkomst niet nakomt?

  Nieuws
  Eergisteren, 18 april 2018
  Klachten over zaken en ontslag van winkelpersoneel. Typische retailkwesties die voor een rechtsbijstandsjurist of accountant Rechtbank Raadsels blijven. Door de jarenlange ervaring in de retailbranche procederen onze juristen met succes!
  Rechtbank Raadsels: Wat doe je als de klant de overeenkomst niet nakomt?

Gerelateerd aan dit artikel

Delen