Vraag door

Dit zijn de 3 meest gestelde vragen van de afgelopen weken

18 september 2023

Iedere maand deelt Daniëlle van team Ondernemersservice de meest gestelde vragen van retailers die binnen zijn gekomen via de telefoon, chat en op social media. Mag je bijvoorbeeld de werkdagen van een werknemer zomaar wijzigen als je de bezetting niet rond krijgt? Aan welke wetgeving moet je als online ondernemer voldoen? En wat is stichting PAWW en is dat voor jou van toepassing?

Mag je de vaste werkdagen van een werknemer wijzigen als je de bezetting anders niet rond krijgt?  

Het rooster moet voor werknemers 3 weken van tevoren kenbaar zijn. Bij onverwachte problemen met de bezetting mag dit nog wel gewijzigd worden. Maar als een werknemer vaste werkdagen heeft, kan de werknemer niet zomaar op een andere dag ingepland worden. Het vaste rooster is in dit geval onderdeel geworden van de afspraken in de arbeidsovereenkomst. Er geldt een strenge toets om dit eenzijdig te wijzigen. Het niet rondkrijgen van de bezetting (en misschien zelfs een dreigende winkelsluiting tot gevolg) kan hiervoor wel een goede reden vormen. De belangen van de werknemer moeten afgewogen worden tegen dat bedrijfsbelang.

Meer lezen over regels betreft werktijden van werknemers? Lees hier verder.

Wat is de Stichting PAWW en is dat voor jou van toepassing?

In 2016 is de duur van de WW en WGA-uitkering verkort door de overheid. Werkgevers kunnen zich aanmelden bij Stichting PAWW om een aanvulling te regelen voor werknemers. Maar ook sectoren, branches en decentrale cao-partijen kunnen dit doen. Goed om te weten is dat er vanuit de cao geen afspraak over is gemaakt.

Aan welke wetgeving moet je voldoen als je online onderneemt?

Er is best wel wat wetgeving op het gebied van online ondernemen. Zo ben je verplicht om bepaalde informatie te geven en hebben consumenten het recht om producten retour te sturen. Op deze pagina vind je een overzicht van de wetgeving waar je mee te maken krijgt.

Daniëlle van Voorst

Daniëlle van Voorst

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.