Vanaf 1 maart €1000 budget voor een opleiding

Vanaf 1 maart €1000 budget voor een opleiding

18 februari 2022

Per 1 maart kunnen werkende en werkzoekende in aanmerking komen voor een subsidie voor scholing. Deze scholing is gericht op eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. De maximale subsidie is €1.000 en voor het aanvragen komt vanaf 1 maart 2022 een speciale website. Ook werknemers binnen de branche kunnen hier gebruik van maken en als werkgever profiteer je daar van!

Het vinden van geschikte medewerkers is en blijft voorlopig een grote uitdaging. Daarom is investeren in behoud van je mensen nog belangrijker geworden. Investeer daarom in het ontwikkelen van je medewerkers. Leven lang ontwikkelen, zoals het formeel heet, is niet alleen verstandig, maar ook leuk en draagt in deze krappe arbeidsmarkt bij aan behoud. Door medewerkers gedurende de loopbaan te ontwikkelen blijft men flexibel op de arbeidsmarkt. Iets waarvan we het belang zeker tijdens het afgelopen jaar door de coronacrisis extra hebben zien toenemen.

De voorwaarden

Iedereen die 18 jaar of ouder is en een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt kan straks 1 keer per jaar de STAP-subsidie aanvragen. Mensen die aanspraak willen maken, kunnen tot € 1000,- subsidie aanvragen. Het UWV is door de overheid als uitvoerder aangewezen. Is de opleidingsaanvraag door het UWV goedgekeurd? Dan wordt het bedrag door het UWV aan de opleider betaald. Belangrijk om te weten is dat de medewerker zelf de opleiding bij het UWV STAP loket moet aanvragen.

Het budget kan per 1 maart 2022 worden aangevraagd. De eerste opleidingen met financiering van een STAP-budget kunnen starten op 29 maart 2022. Tot die tijd is er voor iedereen die wil investeren in de eigen ontwikkeling nog de mogelijkheid om met behulp van financiering vanuit NL leert door met inzet van scholing de kosten die onder deze regeling vallen vergoed te krijgen.

Het opleidingsaanbod van NLleertdoor met inzet van scholing staat op het stapportaal en op de website van de Rijksoverheid.

Vervanging scholingsuitgaven

De Subsidie Stimulans Arbeidsmarkt Positie (STAP) vervangt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Voor veel mensen was het een lastige regeling en was het niet goed inzichtelijk waar er precies recht op was.

Aanvragen

Het totale beschikbare budget is verdeeld over verschillende aanvraagperiodes. Op de volgende momenten start er in 2022 een nieuwe aanvraagperiode: 1 juli, 1 september en 1 november. Wanneer het beschikbare budget voor een aanvraagperiode op is, kun je de volgende periode opnieuw een aanvraag doen.

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de subsidie? Vul dan deze tool in.

Vragen?

Heb je een vraag over de subsidie of over scholing? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Dorien Krassenberg

Dorien Krassenberg

Beleidsadviseur onderwijs

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.