Geen vraag te gek
088 973 06 00

Gebrek aan verdiende aandacht

De week van Jan Meerman | week 27 | 2020

De week van Jan Meerman | week 27 | 2020

Met een kluitje in het riet sturen. De knuppel in het hoenderhok gooien. Knollen voor citroenen verkopen. Veel van de gezegdes die ik regelmatig gebruik, vinden mijn kinderen hopeloos ouderwets. Ze associëren het met een preek. Het onderwerp kwam ter sprake toen we dit weekend bij elkaar waren. Mijn jongste dochter vroeg naar de reacties op de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen. Ik had even daarvoor uitgelegd dat ruim tienduizend ondernemers met een winkel, horeca- of kapperszaak in de binnensteden zich een roepende in de woestijn voelen, omdat ze bij de politiek geen gehoor krijgen voor hun problemen. Door de anderhalvemeterafstand komen er te weinig klanten. Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Horeca Nederland, is op dit moment 45 procent van zijn leden al technisch failliet. “Er voltrekt zich een stille ramp in Nederland en de politiek kijkt weg.”

“Maar wat kunnen ze doen?”, vroeg een van mijn kinderen. “Is er een oplossing voor de anderhalvemetermaatregel? Iets dat een tweede uitbraak kan voorkomen?”

“Niet een twee drie”, antwoordde ik. “Maar de wedervraag is, is dat een excuus om ondernemers aan hun lot over te laten?

Zonder het antwoord af te wachten, kwam ik tot mijn voorlopige conclusie. Het lijkt erop, dat dit kabinet zich heeft neergelegd bij het faillissement van duizenden ondernemers. Of zoals Klaas Knot, directeur van de Nederlandsche Bank, aan het begin van de coronacrisis verkondigde: valt je bedrijf niet aan te passen binnen de anderhalvemetersamenleving, dan heeft het er ook niets te zoeken.

Deze uitspraak bepaalt nu voor een belangrijk deel de zienswijze in Den Haag. Wie niet mee kan komen in het ‘nieuwe normaal’, wordt in deze grootste naoorlogse crisis gezien als collateral damage, bijkomende schade. Hoe verklaar je anders het gebrek aan aandacht voor deze grote groep ondernemers met hun noodkreet?

Verbijsterend kortzichtig.

Want de gevolgen van deze politieke houding zijn onvoorstelbaar groot. Veel van deze ondernemers hebben namelijk een zaak in de binnenstad. Als ze daar verdwijnen, laten ze zwarte gaten achter, die voorlopig niet meer worden gevuld. Met als gevolg armoedige binnensteden.

Van een onderneemster met winkels in diverse winkelcentra, begreep ik dat ze dit jaar alleen al, op één vestiging 500.000 euro verlies lijdt. Waar ze kan, zegt ze de huur op en trekt de stad uit. Retailers in dezelfde positie, die deze mogelijkheden niet hebben (veruit de meesten) zullen in de komende dagen, weken en maanden stoppen of failliet gaan, als ze geen aanvullende hulp krijgen, of vlot de anderhalvemetermaatregel zien versoepelen.

Om die redenen presenteren wij binnenkort het Grote Stedenplan met een positieve kijk op de mogelijkheden die er wel zijn voor winkels in grote steden. Ook is Jacco Vonhof van MKB Nederland in overleg met minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) over aanvullend TNO-onderzoek naar slimme en verantwoorde versoepeling van de maatregelen.

Of de politiek daar oren naar heeft, blijft de vraag. Je ziet de verkiezingskoorts toenemen en de aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis verslappen. Je wint geen stemmen door uit te leggen, waarom je wel met 300 mensen in een vliegtuig mag stappen, in een scrum op het rugbyveld mag staan, maar anderhalve meter moet aanhouden in het café, de bioscoop of de winkel.

In die waanzin van de dag, ben ik blij, dat ik ondernemers ontmoet, die op een aanstekelijke wijze, ondanks alle tegenslag en tegenwerking, hun dromen blijven waarmaken. Zoals Christien Starkenburg van Jan de Jong Interieur in Leeuwarden. Van top tot teen is zij bezield en gepassioneerd voor haar vakgebied. Daardoor maakt ze keuzes die uniek zijn en ontvangt ze klanten uit het hele land.

Ondertussen gun ik mijzelf geen moment rust totdat de eerste vragen in de Tweede Kamer zijn gesteld.

Als je in de woestijn wilt overleven, moet je blijven geloven in de oase.

Jan Meerman

P.s. Morgen delen wij (1) meer informatie over de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) die open wordt gesteld en (2) protcollen voor in de winkel, die aangepast zijn door de verruiming van de regels.

P.s.s. Dank voor alle reacties. Door alle Corona-hectiek lukt het Jan niet om iedereen persoonlijk een reactie terug te sturen. Weet wel dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Corinne Vermeij Donderdag, 02 juli 2020
Economisch stemrecht... ik wil economisch stemrecht. Zelf bepalen in welke gemeente mijn stem telt. Dan worden we al ondernemer ineens stemvee en voor de politiek interessant...
W.Basemans Dinsdag, 30 juni 2020
Jan, Je hebt altijd over de steden. Of er in de dorpen geen winkels zijn die het moeilijk hebben zij zouden best ook van Inretail meer aandacht en ondersteuning mogen krijgen.
Ben Kooyman Dinsdag, 30 juni 2020
Ik denk dat de berichtgeving op dit moment ook beter kan. Ik krijg van Retailnews het bericht binnen dat detailhandel de grootste plus in mei heeft behaald sinds jaren. Foto van een kledingshoppende dame erbij. Hoppa, beeld is gezet. In de tekst staat uiteindelijk dat de plus door bouwmarkten en supermarkten wordt gevormd en dat de kleding en schoenen zaken wederom een omzetverlies hebben gehad in mei. Dat zijn de zaken die in een stads/dorpscentrum van levensbelang zijn. Moet je weer bij de politiek gaan uitleggen dat ook mei 2020, gemiddeld genomen, niet goed was voor een winkelgebied....
Bart Dinsdag, 30 juni 2020
Ik sloeg vanmorgen de krant open en zag daar een artikel op de halve voorpagina dat de acceptatie voor vaccinatie gestegen is. Dit is pure propaganda omdat minister de Jonge, en ik lees in het artikel hierboven ook Klaas Knot en waarschijnlijk meer dan de helft van de NL politici van mening zijn dat de anderhalve meter pas kan worden losgelaten wanneer we massaal zijn gevaccineerd! De Jonge heeft miljoenen vaccins 'alvast' ingekocht, terwijl de werking ervan niet vaststaat, wel de opbrengsten ervan voor de industrie die ons steeds meer in haar macht krijgt. Dit is geen platform voor een discussie daarover, maar de gevolgen zijn voelbaar voor elke Nederlander. Tja, dat daarbij slachtoffers vallen, dat is inherent.
Marcel Muizelaar Dinsdag, 30 juni 2020
Ga naar de Zwarte Markt in Beverwijk en kijk wat daar gebeurt. Als je dit ziet dan zie je duizenden mensen kris kras door elkaar lopen in nb de overdekte hallen! 1,5mtr wat is dat , veterdrop? Volle parkeerplaatsen etc. Als dit kan, dan kan alles weer.
Doek Maandag, 29 juni 2020
Beste Jan, Dank voor weer een “de week van Jan” bericht. Je hebt het hier over binnensteden, geldt dit ook voor “dorpscentra”? Ik lees daar namelijk weinig over binnen Inretail, heeft dit wel jullie aandacht? Verneem graag van je, hartelijke groet, Doek.
John Maandag, 29 juni 2020
Je kunt nog zo creatief zijn, je personeel motiveren en je winkel nog zo goed voor elkaar hebben, als alle grote ketens en platforms hun voorraden niet meer kwijt raken, zal er een nog grotere prijzenslag ontstaan dan we nu al hebben. Speciaalzaken zullen verdwijnen om dat ze dit niet kunnen en of willen volhouden. Een gemiste kans voor de staatssecretaris om dit moment te pakken om de opruimingswet weer in het leven te roepen.
Bianca Maandag, 29 juni 2020
Vandaag was ik in Zevenaar . even terrasje pakken Personeel . BAH !!! ik heb mij vandaag gestoord. tafel werd niet afgenomen terwijl deze vies was ik zeg tegen de dame , om een praatje met haar te maken Jammer dat het vandaag niet zo mooi weer is . waarop zei antwoordde Nou ik ben blij dat het niet zon mooi weer is . dan is het ook niet zo DRUK daar zakt mij de broek van af . Wees BLIJ dat er mensen zijn ,eindelijk omzet , maar blijkbaar zag zei het niet zo Maar de koffie smaakte mij ineens niet meer . je zou ze maar in dienst hebben

Reageer