Geen vraag te gek
088 973 06 00

Wie maakt een einde aan de politieke nachtmerrie?

De week van Jan Meerman | week 26 | 2019

 

De week van Jan Meerman | week 26 | 2019

Premier Rutte stond in mijn slaapkamer. Hij zag er anders uit dan ik van hem gewend was. Mark droeg een forse baard en zijn haar was gemillimeterd. Op zijn ontblote onderarmen stonden tattoos met diverse kreten: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’, ‘Caroliene forever’ en ‘liefde moet je overkomen’. Afbeeldingen waren er ook te zien. Een wapperende Europese vlag, Rita Verdonk met daaronder de vrolijke tekst ‘doei doei’ en Wilders biddend op een kleedje naar Mekka. Maar het meest in het oog sprong het oranje hart op de bovenkant van zijn hand, waarnaast drie kruisjes waren getatoeëerd met de tekst ‘VVD Rules 2010 – 2021’.  

Speech

Voordat ik hem kon vragen wat hij in mijn slaapkamer deed, begon hij tegen me te praten. Het geluid kwam niet uit hem zelf, maar uit een buikspreekpop, die sprekend op de premier leek. Met veel aplomb stak het ventje een speech af over grote ondernemingen waar het geld tegen de plinten klotst, maar verder alleen de salarissen en bonussen van bestuurders stijgen. Hij zei: ‘Als de cao’s niet aanzienlijk zullen verbeteren, zal dit kabinet ernstig moeten overwegen de verlaging op de vennootschaps- en winstbelasting te schrappen.’

Volstrekt ongeloofwaardig

Ik schrok wakker. Op de telefoon stond 03.24 uur. Nog suizebollend van de slaap, dacht ik: Hoe verzin je het Mark. Je bent volstrekt ongeloofwaardig. De bedrijven waar jij op doelt, betalen niet eens vennootschapsbelasting en door toedoen van jouw kabinet kost elke 100 euro loonstijging door lastendruk de werkgever 160 euro. Bovendien hebben werknemers het afgelopen jaar gemiddeld 300 euro aan koopkracht ingeleverd.

Heimwee naar Marijnissen

Terwijl ik besloot uit bed te stappen, betrapte ik mij erop, dat ik steeds vaker heimwee heb naar een politicus zoals Jan Marijnissen. Ofschoon niet mijn partij, hield ik van de manier waarop hij voor zijn ideeën stond en deze op heldere wijze wist te beargumenteren. Marijnissen was bovendien een politicus met een visie, een droom voor het land. Kom daar nog maar eens om in politiek Den Haag. Als ik met mkb-ondernemers spreek, vinden ze politici gladde praters geworden. Marketingprofessionals die voortdurend uit zijn op electoraal gewin. Of dat nu Jesse Klaver is, die geen dissidente geluiden verdraagt, Lodewijk Asscher, die geen verhaal heeft zonder het gefluister van een reclamebureau, Thierry Baudet die voortdurend de waarheid aan zijn laars lapt, Geert Wilders die in zijn eigen angsten is gaan geloven, Mark Rutte die denkt als een Unilevermerk, Gert-Jan Segers die instemde met de dividendmaatregel of Rob Jetten, die eerder een politieke machine lijkt dan een bevlogen mens.

Vaker beduveld dan gesteund

Evenals de eerdergenoemde mkb-ondernemers voel ik me vaker beduveld, dan gesteund door de politici in dit land. En net zoals veel mkb-ondernemers mis ik mensen in de politiek met idealen. Mensen die andere inspirerende mensen om zich heen verzamelen en een land willen vormen waarin de welvaart op een duurzame manier wordt verdeeld, ondernemers worden vertrouwd (in plaats van gewantrouwd) en burgers worden betrokken.

Wie maakt een einde aan de politieke nachtmerrie?

Jan Meerman

Regelmatig plaatsen ondernemers een reactie op mijn column. Leden ontvangen altijd een persoonlijk bericht op het mailadres dat wordt ingevuld.

Delen

Reacties

Henk Donderdag, 04 juli 2019
Beste Jan, Mooi verwoord. Mijn verhaal als kleine ondernemer in de detailhandel al 30 jaar bezig. Ik ben Alleen begonnen en denk nu had ik maar alleen gebleven. Personeel is me overkomen. Mijn klanten zijn belangrijk dus nee zeggen was geen optie. Toen ik alleen werkte was ik vrij en verdiende ik goed geld! Nu heb ik 7 mensen in dienst en die houden netto meer over dan ik. Dat komt mede door de afgelopen recessie waar de vaste kosten zoals huur en personeelskosten gewoon doorliepen. een akkefietje meegemaakt met een personeelslid die ik zeer goed geholpen heb om hem uit zn benarde financiele schulden situatie te halen. Deze persoon heeft bij ons gestolen en er waren meer dingen die niet pluis waren bij hem. Ik vertrouwde te veel op zn goede wil omdat hij wat van zn leven wilde maken zei hij! Ik heb hem zoals de wet zegt met een transitie vergoeding laten gaan wat ik zeer onrechtvaardig vind. Ik kon hem helaas niet op heterdaad betrappen. Lang verhaal. Ook een personeelslid die langdurig ziek is die ik een transitie vergoeding moet gaan betalen! Ook nu denk ik waarom wordt een werkgever gestraft voor iets waar hij niets aan kan doen? Het heeft al heel veel gekost zoals 100% loondoorbetaling terwijl de verzekering 70% uitkeerde. Alle trajecten die kosten met zich meebrengen moet je doorlopen. Ik had plezier in het ondernemen maar het is nu tot een minimum gedaald. Waar doen wij het nog voor als kleine middenstander! Pensioen wat is dat?? Slapen doe ik met veel wakker worden. Als ik straks die vergoeding moet betalen en het lukt me niet gaat het hele bedrijf naar de haaien en staan er nog 8 man op straat! Is dit iets wat wij verdiend hebben wij die onze nek al jaren uitsteken. Soms zelf op droog brood zitten terwijl je personeel trouw hun salaris krijgt en den Haag zn belastingen! Wij die de kar moeten trekken! Nu ik dit meegemaakt heb hoeft het niet meer van mij! Maar je moet door voor jezelf en voor je personeel. Dit is mijn nachtmerrie
Marion Koekkelkoren Dinsdag, 25 juni 2019
Beste Jan, mee eens wat je allemaal schrijft. Vervolgens is 80-90% niet eens met hoe het nu gaat maar we doen niets. We maken geen statement, we gaan niet op de barricade. We zijn te netjes, we doen het met woorden maar niet meer met daden. Mark Rutten heeft gemakkelijk praten, hij heeft geen gezin dat hij moet onderhouden. Hij weet niet hoe het is om rond te komen van een modaal inkomen en ik denk dat de meeste kleine ondernemers niet meer kunnen spreken van een modaal inkomen. En tegenwoordig is zelfs een modaal inkomen niet meer genoeg om gewoon van te leven, met alle "foute" berekeningen die ze in Den Haag de laatste jaren gedaan hebben. De meesten MKB-ers doen water bij de wijn, omdat ze niet anders kunnen en met hart en ziel hun werk doen en er zijn voor de consument. De VVD is helaas niet voor ons de mkb-er, maar voor de multinationals. En waarom betalen zij geen belasting? Zij kunnen dreigen met het feit dat er duizenden mensen op straat komen te staan, dat kunnen wij niet. En dat willen wij ook niet, maar wij willen welke gelijke rechten en uiteraard daar horen gelijke plichten bij!
Ron Dinsdag, 25 juni 2019
Ik vrees dat er voor de MKB'ers te weinig vertegenwoordiging is in de politiek. Als je ziet dat de meeste vertegenwoordigers in de tweede kamer een universitaire of gelijkwaardige opleiding hebben genoten, dan zijn er volgens mij maar weinig die in een 'winkel' hebben gestaan en dat mede-gevoel in hun vezels hebben. En als ik denk dat we een goede vertegenwoordiger 'spokesman' hebben om onze belangen te verdedigen zoals bijv. Hans de Boer, vertrekt deze weer naar een 'hogere' divisie, VNO/NCW. Daar worden we ook niet beter van.
Marjolein Bathoorn Dinsdag, 25 juni 2019
Ik ,als kleine onderneemster, met 6 dames in dienst, stoor mij vaak aan de onrechtvaardigheid als het om ziekteverzuim gaat. Een werknemer mag onverantwoord ongezond leven ,gevaarlijke hobby's hebben enz. maar wordt diegene dan ziek of meld zich ziek, dan mag de werkgever, die hier part nog deel aan heeft, voor alle kosten en verzekeringskosten opdraaien en niet te vergeten alle regels goed volgen anders krijg je ook nog een boete. Wanneer gaat dit kabinet de verantwoording, plichten en bijbehorende kosten niet verdelen over beide partijen en niet uitsluitend bij de werkgever neerleggen, zoals het nu is denk ik 2 keer na om weer personeel erbij te nemen, het risico is nu veel te hoog voor een kleine werkgever. Ik ben goed voor mijn team, zorg goed voor ze en ben er voor ze, ook als het om salarissen gaat , als je je best doet dan zien ze dat terug op hun loonstrook na een goede beoordeling. En waarom betalen die grote jongens geen belasting??gelijke monniken gelijke kappen.
Dick Brinksma Dinsdag, 25 juni 2019
€ 300,- per maand welteverstaan. Jan, je hebt volkomen gelijk. Maar ik herinner nog het VPB tarief van 34%. Mijn grootvader had een IB druk van rond de 63%. Willen wij daar naar terug? Nee natuurlijk. Toen was het wel heel duidelijk allemaal, je wist waar je aan toe was. Nu is het echter te ingewikkeld geworden en de politiek alles maar recht praten. Er moet wat veranderen maar hoe?
pieter theelen Dinsdag, 25 juni 2019
Weer veel mooie woorden, maar we blijven keurig in de kudde mak volgen. Willen de zwarte schappen zich verenigen en overgaan tot aktie. S.V.P. melden bij INRETAIL.
Barbara Middendorp Dinsdag, 25 juni 2019
Beste Jan, datzelfde gevoel heb ik regelmatig ook bij brancheverenigingen! Als kleine zelfstandige ondernemer met grote idealen die collega ondernemers vertrouwd en het belangrijk vind dat er naar ze geluisterd zal worden ben ik buiten mijn winkel om ook zo’n lokale volksvertegenwoordiger geworden van een landelijke partij. Mijn motto is namelijk dat we allemaal heel hard kunnen schreeuwen over wat er niet goed gaat maar langs de zijlijn zal je nooit voor verandering kunnen zorgen! Prima column dus om onvrede te laten blijken maar mijn vraag is dan, wat bereik je ermee en hoe zou je willen dat de problemen die er zijn opgelost worden? Dat red je alleen door te luisteren en in gesprek te gaan. Als branchevereniging met de ondernemers en vervolgens als vertegenwoordiger van die ondernemers met de politiek. Mocht je toevallig een keer in Beverwijk zijn nodig ik je dan ook van harte uit voor een kopje koffie, de wereld kunnen we niet redden maar wie weet kunnen we samen wel naar oplossingen zoeken voor problemen waar we als ondernemers allemaal mee te maken hebben! Ik wens je een inspirerende dag en een goede nachtrust!
Dick Maandag, 24 juni 2019
Beste Jan, Een herkenbaar verhaal. Toevallig sprak ik even geleden met David Lanse over de politiek in Sittard en wat er nodig zou zijn om tot consistent beleid voor het centrum te komen. David vatte mijn visie hierover samen als “wat jij wilt is een soort dictator”. Inderdaad. Een dictator is in veel gevallen zo slecht nog niet, mits je zijn bewind kunt beperken tot maximaal een jaar of tien. Daarna raken de meesten van het padje omdat de macht ze naar het hoofd stijgt. Misschien is voor Nederland, net als voor een functie als centrum coördinator in Sittard een dictator met visie en hart voor land / centrum zo’n slecht idee nog niet. Veel beroerder als nu zal het niet worden. De kans op aanzienlijke verbetering is groter lijkt mij.
Jan Thiel Maandag, 24 juni 2019
Beste Jan, Mooi verhaal ik ben het dan ook helemaal met je eens maar wanneer kan er nu eens een vuist gemaakt worden om deze nachtmerrie te beëindigen. Wat kan jij doen tegen het spook Rutten probeer hem eens te verdrijven uit je slaapkamer dan slapen we allemaal een beetje beter.
Frans J Muller Maandag, 24 juni 2019
Beste Jan, jou reactie is me uit het hart gegrepen en mn veters knappen spontaan uit mn schoenen! Uitspraak van jou trouwens. En er zijn zoveel prachtige voorbeelden van MKB ondernemers die met lef en durf risico’s nemen en investeren omdat ze geloven in de toekomst en in hun ideeën. En dan een premier die in een andere werkelijkheid lijkt te leven en de plank mis slaat. Zeer demotiverend. Dan Maarten vd Weijden die het gewoon voor de tweede maal nog eens probeert en zijn ideaal verwezenlijkt, een echte doorzetter net als vele ondernemers.
Ron van Reenen Maandag, 24 juni 2019
Volledig mee eens ,niets aan toe te voegen. Ben van bouwjaar ‘58 ben bang dat ik die verandering niet ga meemaken
Dennie van Herwijnen Maandag, 24 juni 2019
Weer een mooie Column Jan, mijn complimenten. De heren en dames zijn volksvertegenwoordigers, Zij zitten daar niet voor zichzelf, maar voor ons, omdat ze onze steun en ons vertrouwen hebben gekregen. Dat geldt niet alleen voor de landelijke politiek, maar helaas ook voor de gemeentelijke. 'Volksvertegenwoordigers' die alleen maar de ambitie hebben hogerop te komen: 1e of 2e kamer in. Niet alle politici zijn zo, maar het worden er naar mijn idee wel steeds meer. Precies zoals jij dat beschrijft. Ondernemers hebben naar mijn idee (niet allemaal) het besef dat het algemeen belang, belangrijker is dan het eigen belang. Iets wat bij de hedendaagse cultuur van ondernemer zijn past en ook zou moeten zijn. Alleen dan kom je verder.

Reageer