Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Aantal wintersporters neemt af

Dit seizoen gaan er zo’n 900.000 Nederlanders op wintersportvakantie. Een paar jaar geleden waren dat er nog rond de één miljoen. Is deze behoorlijk forse daling per definitie slecht nieuws voor de wintersportindustrie?

Misschien wel voor de touroperators, verhuurders van accommodaties en exploitanten van skigebieden. Maar in mindere mate voor de wintersportspeciaalzaak.

Grotere druk

Dat het aantal wintersporters afneemt is niet zo verrassend. Per slot van rekening is de skivakantie naar verhouding behoorlijk prijzig. Daarnaast speelt uiteraard het feit dat de winters steeds warmer worden, ook in de Alpen, een cruciale rol bij de afname van mensen die de sneeuw opzoeken. De druk op de gebieden waar nog wel geskied kan worden wordt steeds groter en de periode waarin geskied kan worden steeds korter.

35% stijging

Het resultaat is dat het op de pistes steeds drukker wordt, wat weer tot gevolg heeft dat het aantal ongelukken toeneemt. Alleen al in de afgelopen maand steeg het aantal ongevallen met maar liefst 35% ten opzichte van februari vorig jaar. Daaruit blijkt dat mensen hun gedrag op de piste niet altijd aanpassen aan de drukte en de – vooral ’s middags – slechte sneeuwcondities.

In zwang

Terug naar mijn opmerking dat de wintersportspeciaalzaak in mindere mate last heeft van het dalende aantal wintersporters. Met de toenemende drukte in de skigebieden is het inmiddels pure noodzaak om je als skiër goed te beschermen. Het dragen van helm is inmiddels standaard, maar ook beschermende kleding en rugprotectors komen meer en meer in zwang.

Belangrijke taak

Voor wintersportspecialisten een uitgelezen kans om zich nóg professioneler te manifesteren. Niet alleen voor de persoonlijke advisering en aanschaf van goed materiaal, maar ook voor het attenderen op de eigen veiligheid en die van anderen. Gezien de geschetste ontwikkelingen ligt hier een belangrijke taak voor de skispeciaalzaak, die bovendien extra omzet genereert. Kan het mooier?

Delen