Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Duurzaam ondernemen in de sportsector

Soms word je onverwacht positief verrast. Dat gebeurde me afgelopen week tijdens mijn bezoek aan ISPO Munich.

Ik kwam er in München achter dat de sportsector in sommige landen verrassend ver is met de vermindering van de ecologische voetafdruk. Op zo’n moment vraag je je af: waarom zijn we in Nederland nog niet zover? Circulair ondernemen wordt immers genoemd als belangrijke trend in het Sportfocus 2019 rapport, aangeduid met ‘van bezit naar gebruik’.

Verder ontwikkeld

Dat duurzaam ondernemen in de sporthandel in bijvoorbeeld de Alpenlanden al veel verder is ingeburgerd dan bij ons is niet helemaal verwonderlijk. Zo is de verhuurmarkt voor ski’s en snowboards veel verder ontwikkeld dan bij ons. Maar daar blijft het niet bij. Ook andere benodigdheden voor sport en outdoor worden al op grote schaal verhuurd. Simpelweg omdat de sportconsument daar om vraagt. Daarnaast worden afgedankte sportartikelen meer en meer ingeleverd bij sportwinkels. Ga je als retailer niet mee in deze ontwikkeling, dan ben je gezien.

Te gemakkelijk

Als ik met sportretailers praat over duurzaam ondernemen krijg ik vaak te horen dat ze daar niet of nauwelijks over na denken. Het excuus: de consument vraagt er niet naar en ook leveranciers hoor je er nauwelijks over. Zo’n antwoord is wat mij betreft echt te gemakkelijk. Als retailer moet je er op voorbereid zijn dat jouw klant steeds kritischer zal worden bij het doen van aankopen. Want dat gaat écht gebeuren.

Goed voorbereid

Dat vraagt om een meer assertieve houding in de richting van je leveranciers, zoals bij veel collega-sportretailers in andere landen al gebeurt. Daar begint een inkoopgesprek steeds vaker met het stellen van enkele kritische vragen over maatschappelijk verantwoord ondernemen, voordat de commercie aan bod komt. Om goed voorbereid te zijn op ‘lastige’ vragen van klanten die de milieubelasting van een voorgenomen aankoop net zo belangrijk vinden als de prijs. Misschien zelfs wel belangrijker.

 

Delen