Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Echte partners

Het verdwijnen van Hudson’s Bay uit het straatbeeld van veel grotere gemeenten, eind dit jaar, lijkt goed nieuws voor de plaatselijke retail. Weer een grote concurrent minder, nietwaar?

Toch moeten we naar mijn mening allerminst blij zijn met het (overigens niet geheel onverwachte) tegenvaller van Hudson’s Bay. Je kunt op je vingers natellen dat dit een hoop onrust gaat geven, zeker in de schoenen business.

Verstoren

Hetzelfde geldt voor het failliete Dungelmann. Er zullen in hoog tempo grote hoeveelheden schoenen worden gedumpt. Courante modellen, wel te verstaan. Dit gegeven maakt de momenteel plaatsvindende inkoop er voor veel schoenondernemers niet gemakkelijker op. Want hoe houd je bij de inkoop in ’s hemelsnaam rekening met het aanbod van gedumpte schoenen die mogelijk in jouw verzorgingsgebied de markt gaan verstoren? Tegelijkertijd ben je realist genoeg om te beseffen dat die schoenen toch érgens naartoe moeten.

Afprijzen

Nu al voel ik de onrust die hierdoor bij veel schoenondernemers ontstaat. Alsof het in onze sector al niet moeilijk genoeg is om op de been te blijven. Het vervelende is dat er op dit soort min of meer onverwachtse ontwikkelingen moeilijk een pasklaar antwoord is te geven. De reactie van veel schoenwinkeliers die hiermee te maken krijgen zal waarschijnlijk zijn om hun courante modellen dan ook maar in vredesnaam af te prijzen.

Anticiperen

Beter is het, denk ik, dat je nu de inkoop nog in volle gang is, zoveel mogelijk rekening probeert te houden met wat er onvermijdelijk aan gaat komen. Leveranciers waarmee je al jaren zaken doet en die échte partners van jou zeggen te zijn, zullen zeker bereid zijn om hierop te anticiperen. Of niet soms!?

Delen