Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Een goed functionerende binnenstad in Hengelo

Voor ons als INretail is het belangrijk dat binnensteden en winkelgebieden goed functioneren. Hoe beter het gaat met de binnenstad, hoe meer bezoekers er komen en dus hoe beter voor onze leden.

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren zoeken elkaar op en werken samen aan hun binnenstad. Als deze verbindingen niet voldoende gemaakt worden, heeft dat vaak uitwerking op het goed functioneren van de binnenstad. In Hengelo gingen wij samen met leden aan de slag om retail opnieuw op de kaart te zetten in de gemeente.

Aan de slag in Hengelo

Samen met Marcel Evers en David Lansen heb ik een ronde langs INretail-leden gemaakt en we kwamen er al snel achter dat er veel plannen zijn in Hengelo waar de retailers nauwelijks bij betrokken zijn.

We hebben daarna een aantal ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente uitgenodigd. Al uit de eerste gesprekken kwam naar voren dat de communicatie onderling niet goed op orde was. Hoe ga je dan de retail organiseren, aanjagen en kanaliseren? En vooral iedereen erbij betrekken?

Het huidige actieplan voor het centrum kwam ter tafel en daaruit bleek dat het actieplan wel een 'retailsausje' kon gebruiken.

Inmiddels zijn we een aantal bijeenkomsten verder. Al vanaf de eerste bijeenkomst wilden de retailers, vastgoedeigenaren en de gemeente Hengelo graag in actie komen. Onze bijeenkomst werd erg gewaardeerd en INretail wordt door alle partijen gezien als een logische, verbindende gesprekspartner.

Joop Nijenhuis, Opdrachtgever stedelijke ontwikkeling/Programmamanager Binnenstad:

“Als gemeente investeren wij in onze binnenstad om deze beter te laten functioneren. Elke euro kunnen we maar één keer uitgeven. We willen het wel goed doen en dat kan alleen maar met input van de retail als één van de belangrijkste partners.”

Door plezierige contacten met de gemeente Hengelo worden de plannen nu structureel gedeeld met de retailers. INretail heeft een aanjagende functie. Het doel is een goed functionerend bestuur in de binnenstad te hebben, waarin retail, horeca, vastgoedeigenaren en gemeente goed vertegenwoordigd zijn.

Samen met de aanwezigen hebben we een top 3 samengesteld met acties welke prioriteit hebben en het liefst zo snel mogelijk uitgevoerd dienen te worden.

Duurzaam ondernemerschap

Aanwezige ondernemers zouden geen ondernemers zijn, wanneer ook zijzelf niet direct aan de slag kunnen. Daarvoor heeft René Hendriks het Coach Café gepresenteerd. Dit om de samenwerking tussen ondernemers onderling te stimuleren en de ondernemers tegelijkertijd individueel sterker te maken. Voor langere tijd: duurzaam ondernemerschap.

Hart voor Hengelo

Tijdens onze laatste bijeenkomst kwam de slogan ‘Hart voor Hengelo’ voorbij. Dit laat wel zien hoe er gewerkt wordt aan de binnenstad van Hengelo. De strijdlustigheid van alle partijen zorgt ervoor dat ook wij graag een stapje extra willen zetten. Tijdens de derde helft van onze bijeenkomsten wordt er dan ook met veel plezier nagepraat door alle partijen.

Jeroen Brok, lid van INretail:

”Het wordt in 2020 spannend om voor de derde keer op rij een meerderheid te vinden voor een BIZ. Als ondernemers in de binnenstad waarderen wij de ondersteuning van INretail om een meerderheid enthousiast te krijgen om mee te doen!”

Een positieve beweging voor Hengelo

De aanwezigen bij onze bijeenkomsten mogen zich ervan bewust zijn dat zij een positieve beweging voor Hengelo inzetten. Een positieve beweging die we in vele binnensteden graag zien.

Loop je als bestuur of als ondernemer van een binnenstad ook tegen bepaalde dingen aan of wil je hier eens over sparren? Neem dan contact op met mij, dan kijk ik graag met je mee!

Delen