Geen vraag te gek
088 973 06 00

Corona in de woonbranche

Een groot compliment waard is de manier waarop jullie de afgelopen weken zijn omgegaan met de coronacrisis. Werkelijk alle registers zijn opengetrokken om woonwinkels 1,5-meter-proof te maken. Op jullie websites, in etalages en bij entree van winkels laat het aan duidelijkheid niets te wensen over: hier kan veilig en conform de protocollen zoals die zijn opgesteld gewinkeld worden.

Bitter was juist daarom dat vlak voor het paasweekend alsnog werd opgeroepen om op Tweede Paasdag vooral géén woonwinkels te bezoeken. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, drong erop aan de ‘traditionele paasuitjes’ achterwege te laten dit jaar. Dus geen meubelboulevards, geen tuincentrum, geen tochtjes.

Die boodschap deed zeer, vooral omdat de overheid zelf zo nadrukkelijk aangeeft dat winkels open mogen blijven, mits ze conona-proof zijn. Tweede Paasdag werd voor ondernemers die hun winkels openden dus niet de dag die ze zo nodig hadden, na die moeilijke eerste weken van deze crisis. Dat gaat ons dus geen tweede keer gebeuren, dat hebben we woensdag in het journaals luid en duidelijk verkondigd.

Fit de crisis in

Het lijkt een eeuwigheid, maar tot zes weken geleden realiseerden we als woonbranche prachtige cijfers. Tot en met februari stonden we op een plus van bijna 10%, zelfs in de eerste week van maart ging het goed. Het leverde volle orderportefeuilles op die we nu -conform coronarichtlijnen- uitleveren. We gingen fit de crisis in en daar profiteren we, al klinkt het vreemd, nu van. Zo komen we niet direct in liquiditeitsproblemen.

Ondertussen is ook in de woonbranche de enorme vraaguitval bittere realiteit. Met nauwelijks klanten in onze winkels nemen bestellingen af tot wel 50% van wat gebruikelijk is deze periode. Voor keukens en woningtextiel loopt het zo’n vaart nog niet, al daalt ook daar de orderintake fors. Het effect daarvan voelen we straks.

Dit deden wij

We werken keihard om je te informeren over de steunmaatregelen van het kabinet. Met bijna dagelijks een Corona Update bieden we houvast. Waar nodig wordt, al dan niet in samenwerking met andere organisaties, lobbykracht ingezet zodat ook woonwinkels in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. En voor aanpassing van de NOW-regeling, zodat deze ook rekening houdt met de gefactureerde omzetontwikkeling in de woonbranche.

En we kijken vooruit

Dat moet in deze fase ook. Voor mij zijn er dan drie vragen/issues waar ieder woonondernemers zijn antwoord moet zien te vinden:

  • Hoe ontwikkelt mijn liquiditeit zich de komende maanden, moet ik eventueel actie ondernemen?
  • Hoe kom ik in contact met mijn klant nu de traffic in de winkels fors daalt?
  • Hoe voorzie ik mijn klanten in coronatijd veilig van een professioneel en inspirerend woonadvies, in de winkel en online?

Uit de ledenpeiling blijkt dat jullie hier al volop mee bezig zijn. Dat is goed, dat verdient support! Wij gaan jullie helpen, we doen het samen. Om te beginnen starten we met twee whatsappgroepen waarvoor je je nu al kunt aanmelden. In die groepen delen we ervaringen en ideeën, over het bereiken van je klant en over veilig adviseren op de winkelvloer. Daarnaast zijn we bezig met het opzetten van een aantal webinars en handige tools. Je vindt ze de binnenkort op de branchepagina Wonen.

In een bizarre tijd tekent zich één ding nog duidelijker af: samen staan we sterker. Laten we elkaar helpen, inspireren. Zo slaan we ons ook door deze moeilijke periode heen.

Whatsapp groepen

Om te beginnen starten we met twee whatsappgroepen waarvoor je je nu al kunt aanmelden.

INspiratie over hoe je klanten kunt bereiken 
Op deze plek delen we met elkaar voorbeelden van het op afstand bereiken, informeren en inspireren van klanten. Hoe bereik jij op afstand je klanten/doelgroep en creëer je interesse voor jouw producten en diensten? Deelnemen? Klik dan hier >>

Woonadvies in coronatijd
Op deze plek delen we met elkaar voorbeelden van hoe je op een slimme en veilige manier klanten van woonadvies kunt voorzien. Hoe adviseer jij in de winkel en/ of op afstand je klanten? Deelnemen? Klik dan hier >>

Bert-Jan van der Stelt
Branchespecialist Wonen

Delen