Geen vraag te gek
088 973 06 00

De kansen liggen voor het oprapen

De week van Jan Meerman | week 45 | 2019De week van Jan Meerman | week 45 | 2019

 

“Dat belooft een bijzondere week te worden”, zei Jolanda Smit, de directiesecretaresse van INretail, toen we op vrijdagavond, nu een week geleden, mijn agenda aan het voorbereiden waren. Omdat ik alleen maar afspraken zag staan met namen van onderwijs- of overheidsinstellingen, besloot ik verder niets te zeggen, maar dacht ondertussen alleen: maak dat de kat wijs. 

Totdat het afgelopen vrijdagmiddag was.

Jolanda kwam met een stapel dossiers mijn werkkamer binnenlopen. “Je had gelijk”, zei ik. Ze keek me aan alsof ik van een Duitse begrafenis terugkwam met de kruimels spacecake nog rond de mondhoeken. 

“Jan, alsjeblieft niet zo vaag, wat bedoel je?”

Ik legde uit dat het tegen mijn verwachting in, een bijzondere week was geworden. Waanzinnig eigenlijk. Ik had kansen gehoord, tips gekregen en inzichten opgedaan waar iedere retailer meteen mee uit de voeten kan.

“Zoals wat dan?” vroeg Jolanda 

Ik antwoordde: “Het lijkt erop dat grote vastgoedpartijen eindelijk begrijpen hoe onderling verschillend én lokaal divers de Nederlandse retail is. Maandag, op de bijeenkomst van de Retail Agenda, werd letterlijk gezegd: we gaan géén saaie blokkendozen meer bouwen. Ook de wethouders van Hilversum en Hengelo, die waren aangeschoven, gaven te kennen dat ze serieus geld willen steken in de aantrekkelijkheid van hun winkelgebieden. Maar de meeste indruk maakte toch het advies van de Hogeschool van Amsterdam. Samen met De Haagse Hogeschool doen zij onderzoek naar nieuwe succesfactoren in de retail. Het advies komt op het volgende neer: Retailers moeten zich gaan richten op de verkoop van dienstverlening. Niet op kale producten. Toegevoegde waarde bouw je in de vorm van service en diensten rondom de producten die je verkoopt.”

“En Jan, hoe was het gesprek dinsdag, met de ondernemer uit het oosten van het land?” 

“Hij wilde sparren over zijn elf winkels, Nu draaien ze naar behoren, maar hij heeft twijfels of het concept op termijn levensvatbaar is. Nog geen uur na ons gesprek ontving ik een app: Jan, ik trek drie conclusies: ik moet veel meer gaan werken met vloggers, meer investeren in medewerkers (veel te weinig nu) en afscheid nemen van leveranciers waar ik geen drol aan verdien.

“Terecht, en vond je de twee scholen op donderdag en vrijdag ook interessant?” 

“Eerder indrukwekkend. Bij ROC van Twente gonst het van de ondernemersdynamiek en bij het Hout- en meubileringscollege, onze eigen vakschool!, word ik iedere keer weer getroffen door de creativiteit waarmee de studenten fantastische producten weten te maken. Maar ik dacht ook: wat raar eigenlijk dat retailers niet in de rij staan bij deze opleidingen om samenwerkingen aan te gaan. En hoezo willen jonge mensen niet in de retail werken?”

“Tsja Jan, dan vrees ik dat aanstaande week afzien wordt: vrijdag is Black Friday.”  

“Mesjogge toch. Zeker als je het advies van de Hogeschool van Amsterdam serieus neemt: stop met het verkopen van een kaal product, verkoop dienstverlening. Want de kansen liggen voor het oprapen, je moet alleen wel willen bukken.”

Jan Meerman

Regelmatig plaatsen ondernemers een reactie op mijn column. Leden ontvangen altijd een persoonlijk bericht op het mailadres dat wordt ingevuld.

Delen

Reacties

Jeroen van der Drift Vrijdag, 08 november 2019
Reactie op Helna Meulenberg. In haar reactie op De week van Jan Meerman beschrijft Helna Meulenberg een teleurstellende ervaring met de opleiding Allround Woningstoffeerder van het Hout en Meubileringscollege. Als onderwijsteamleider van die opleiding trof mij dat onaangenaam. Naar aanleiding hiervan heb ik contact opgenomen met Helna Meulenberg. Helna lichte toe dat de ervaring die zij beschreef zo’n drie jaar geleden plaats heeft gevonden. Ik deel met haar dat de reactie die zij indertijd ontving niet correct was. Drie jaar later is er veel veranderd kon ik haar vertellen. De opleiding wordt inmiddels gedragen door 2 vakdocenten en binnenkort komt daar een instructeur met jaren praktijkervaring in het vak bij. Het aantal BBL-leerlingen neemt gestaag toe, het zijn er nu 25. De opleiding heeft prioriteit en het HMC zet al geruime tijd sterk in op groei vanwege de enorme vraag uit de branche om goed geschoolde medewerkers. In dit kader werken we samen met INretail in de Taskforce Ambachten in de Woonbranche. Ook zijn wij op zoek naar andere doelgroepen die opgeleid willen worden tot woningstoffeerder, een vak met baanzekerheid. Wij onderzoeken samen met de Gemeente Rotterdam de mogelijkheden om mensen uit de pool van uitkeringsgerechtigden te scholen. Daarnaast werken wij samen met meerdere vmbo-scholen en organiseren workshops woningstofferen om het vak onder de aandacht te brengen van jongeren. Helna Meulenberg zei mij dat zij het HMC geen kwaad hart toedraagt, haar bedrijf biedt momenteel een stageplaats aan een student van de opleiding Interieur advisering van het HMC. Voor ieder die eens een kijkje wil nemen in onze mooie praktijklokalen, voel u uitgenodigd ons te bezoeken, bijvoorbeeld op onze open dag op zaterdag 9 november aanstaande.
Helna Meulenberg Woensdag, 06 november 2019
Beste Jan, even over het HMC, voor wat betreft de opleiding all-round woningstoffeerder zijn wij niet laaiend enthousiast. Dan heb je eindelijk een knul van 17 die oprecht zin heeft om te beginnen, valt in December van het eerste jaar de vakdocent uit. Dit nog opgelost met een oud gediende ( man was al 11 jaar! met pensioen) tot einde schooljaar maar eind juni was er nog geen zicht op een nieuwe vakdocent. Gebeld en gevraagd wat het plan was voor het 2e jaar. Geen idee, werd letterlijk gezegd. Op mijn vraag wat hij dan in september op school moest komen doen, NL-Engels-rekenen en burgerschap + € 1200,- schoolgeld ( inmiddels 18) en wekelijks €50,- reiskosten vanuit Zeeland. En geen vakonderwijs. Hebben jullie dan gastdocenten geregeld? Nee, maar mevrouw, dat is eigenlijk best een goed idee! Die knul is dus gestopt, werkt nog steeds naar volle tevredenheid bij ons maar heeft geen diploma. Wel hebben we hem al naar diverse cursussen en trainingen van leveranciers gestuurd waar hij veel heeft geleerd. De rest moet toch in de praktijk. Als je maar 6 leerlingen All-round woningstoffeerder hebt, snap ik dat de opleiding geen prioriteit heeft, maar diep triest ( voor de branche) is het wel. De styling afdeling loopt over van creatieve studenten, maar is er straks nog iemand die die ideeën kan uitvoeren......?
willeke rouwenhorst Dinsdag, 05 november 2019
Black Friday is toch 29 november...?
Dré Maas Dinsdag, 05 november 2019
Beste Jan, theorie is een ding, praktijk is iets anders. Neem aan dat dit niet alleen geldt voor de sportbranche, het is 5 voor 12 ondertussen (of nog later, zie vele reacties op de colums hiervoor van MKBers). sportieve groet, Dré
pieter theelen Dinsdag, 05 november 2019
Gaico Klabbers. Je bent net als ik een roepende in de woestijn. Hou moed.
Gaico Klabbers Dinsdag, 05 november 2019
Beste Jan, Op alle fronten wordt gestaakt,gedemonstreerd en betoogd,maar de retail die"volop kansen heeft",heeft dat dus niet nodig. Als er dadelijk ( komende 2 jaar)meer en meer geld gehaald moet worden vanuit retailland om alle ambtenaren te kunnen bekostigen hebben we wellicht een kans om ook het Malieveld te kunnen betreden. Vr.gr. Gaico Klabbers.

Reageer