Geen vraag te gek
088 973 06 00

De kloof

De week van Jan Meerman | week 10 | 2019

De week van Jan Meerman | week 10 | 2019

Is er iemand die mij kan uitleggen waarom het zo verstandig is dat de Nederlandse staat voor 744 miljoen euro een belang van 14 procent heeft genomen in Air France-KLM? Anders dan werd gesuggereerd door de ministers Van Nieuwenhuizen en Hoekstra, die stellen dat het voortbestaan van Schiphol in gevaar zou zijn, omdat de Franse luchtvaartmaatschappij vluchten wil overhevelen naar Parijs. Een aanname overigens die dit weekend werd neergehaald door diverse luchtvaarteconomen in dagblad Trouw. Zij stellen dat er helemaal geen onheil op de loer ligt.

Handelen als een bedrijf

Voor mij is veel meer de vraag, waarom de overheid handelt als een bedrijf en belastinggeld steekt in een onderneming die opereert in een industrie waar beleggers met een grote boog om heen lopen omdat de winstmarges sterk afhankelijk zijn van de olieprijs en de tak in zijn geheel bezig is met een race naar de bodem. Ik zie bovendien niet waarom de politiek aan de ene kant besluit geld te steken in een op kerosine gestookte transportonderneming en aan de andere kant de energierekening van ieder huishouden in Nederland vanaf dit jaar met gemiddeld ruim 300 euro per jaar verhoogt vanwege de CO2-uitstoot.

Groeiende groep armen

Houd deze kabinetsbeslissing vervolgens tegen de groeiende groep ‘werkende armen’ in Nederland - mensen die overuren draaien, maar toch niet rond kunnen komen - en je begrijpt er nog minder van. Volgens het Sociaal Plan Bureau overtreft deze groep inmiddels het aantal mensen zonder werk. In NRC Handelsblad noemt Roeland van Geuns, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam, de ontwikkeling ‘een tikkende tijdbom’.

Geen nieuws voor mijn achterban. Die ziet de kloof al jaren groter worden tussen het economische succesverhaal van het kabinet en het effect ervan op de gemiddelde portemonnee. Want als je niet behoort tot de 3 procent van de bevolking die boven een anderhalve ton verdient, of na een universitaire studie met z’n tweeën brood op de plank brengt, boer je ieder jaar achteruit.

Zuurstof voor broeiend ongenoegen

En probeer dan maar eens te begrijpen waarom multinationals in dit land nauwelijks tot geen belasting betalen, oneerlijke concurrentie van onlinegiganten wordt toegestaan, een beslissing voor het schrappen van de dividendbelasting pas wordt teruggedraaid na een telefoontje van de CEO van Unilever, de btw vrolijk wordt verhoogd, mkb-ondernemers zich scheel betalen aan belastingen en er richting een miljard uit de staatskas verdwijnt naar een beursgenoteerd bedrijf waar de overheid vijftien jaar geleden afscheid van nam.

Het is zuurstof voor broeiend ongenoegen onder grote delen van de bevolking.

Daarom sprak opiniepeiler Maurice de Hond vorige week van een ‘uitslaande brand’ in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Hij speelde behendig in op de titel van het pas verschenen boek van Kim Putters: ‘Veenbrand’, waarin de directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau op beschaafde wijze een felle aanval doet op de Nederlandse politiek. Maurice de Hond, op zijn beurt, vergroot dat gevoel uit naar een mogelijke revolutie. Hij zegt in podcast ‘Stamtafel Den Haag’: ‘Als Fortuyn in 2002 veertig zetels had gekregen, dan was dat een revolutie. Macron in Frankrijk, Zweden, Duitsland… Je ziet allerlei vormen van revoluties, het is niet meer met hooivorken naar het plein gaan.’

Weerbaren met kwetsbaren verbinden

Ik maak er geen geheim van dat ik mij meer thuis voel bij de visie van Kim Putters en Herman Tjeen Willink. In zijn boek ‘Groter denken, kleiner doen’, stelt de voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en oud-vicepresident van de Raad van State dat de democratische rechtsstaat meer is dan een markt en de overheid door haar werk de weerbaren met de kwetsbaren hoort te verbinden. Dat de markt per definitie op de korte termijn stuurt en de staat voor de lange termijn zorgt. En hij vindt dat de overheid een andere taal hoort te spreken dan de markt en de ambitie niet hoeft aan te wakkeren om van de staat een business te maken.

Het ‘wenkend perspectief’ is stuk gewaaid in een straffe westenwind van handel en hebzucht en bungelt nu piepend en krakend aan het te-koopbord van de democratie. Met andere woorden: Laat politici weer het vuur uit hun sloffen lopen om ons een goed verhaal te vertellen, waarin niet over doelen maar verlangens wordt gesproken.

Verlangens die de kloof overbruggen.

Jan Meerman

 

Delen

Reacties

Bart van de Rijt Woensdag, 06 maart 2019
@ Jos, jouw reactie is precies die waar jezelf tegen ageert. Alvorens iets te roepen zou je de feiten moeten kennen. Kom eens wat vaker op deze site en zie wat de lobby en bemoeienissen van deze club wél tot stand hebben gebracht, alvorens de boel af te kraken. Los daarvan ben ik van mening dat dit geen bemoeienis is met de politiek, maar een duiden op de scheve verhoudingen en het daarbij opkomende gevoel dat leeft onder de mensen, onze klanten en onze collega ondernemers. Jan komt ook niet met zijn politieke visie, het is uiteindelijk een oproep aan politici om anders te handelen.
Jos Woensdag, 06 maart 2019
Beste Jan, Jouw collum wordt steeds meer een klaagzang en je neuzelt over alles wat (volgens jou) niet goed gaat in het MKB. Maar gerichte actie's en een gelukte goede lobby, daar zie en hoor ik maar weinig van. Het zal jullie sieren eens een keer voorop te lopen, en niet altijd achter de feiten aan lopen. Tip: Het is verkiezingstijd. Doe hier iets mee.
Michel Eugster Dinsdag, 05 maart 2019
En we schrijven maar en praten maar en klagen steen en been. We zijn het steeds minder met elkaar eens en we polariseren de hele dag door en dit komt omdat het hele systeem in en in verrot is. Dus tijd voor verandering in Nederland. Een dictator dan maar eens een tijdje proberen of zo. Er zijn er steeds meer van in de wereld dus dat zal de trend dan wel zijn in de wereld waarin wij met zijn allen leven. Ben benieuwd wie het gaat worden in Nederland en wie er straks nog harder gaan janken. Ondertussen zoek ik mijn eigen weg en hoop dat deze blijft verlopen zoals ik hem uitstippel. Succes allemaal in deze super chaotische wereld waarin in de één het wel snapt en de ander niet.
Bram Bosch Dinsdag, 05 maart 2019
Allereerst de opmerking dat ik het eens ben met de reactie van Dan Rietveld dat In-Retail zich niet met politiek moet bezig houden. Of heeft de directeur misschien zelf politieke aspiraties? Ik had geen zin en tijd het hele artikel te lezen dus de was de samenvatting in de eerste alinea wel handig. Ik ben het niet eens met de stelling. Eindelijk eens geen ad-hoc beslissing van een regering, ingegeven door economische rapporten van externe adviseurs, maar een keus voor de lange termijn. Het had ook met Fokker moeten gebeuren. Te vaak gaat het mis als de boekhouder op de stoel gaat zitten van de ondernemer. Ik had van In-Retail een ander standpunt verwacht.
Jan Mes Dinsdag, 05 maart 2019
Compleet mee eens, ook dit hier wel eens gezegd worden. Dit is een land dat verworden is met een regering van tollenaars en farizeeërs. Doet me denken aan Marx, Stalin, Lenin en Trotski ,zie de geschiedenis. Schijt hebben aan het volk.
Ron Dinsdag, 05 maart 2019
Ik snap het ook niet waarom er op een dag, 680 miljoen euro belastinggeld wordt betaald voor het beleggen in risicovolle aandelen van een bedrijf. Let op, beleggen is risicovol, u kunt uw geld kwijtraken!
Dan Rietveld Dinsdag, 05 maart 2019
Ik zou het fijn vinden als InRetail geen politieke club wordt. Opvattingen over regeringsbeleid die onze branche niet raken zijn hier m.i. niet op zijn plaats. Dit kan tweespalt veroorzaken.
Rick Moorman Maandag, 04 maart 2019
Voor de volledigheid , ondergetekende is niet de Rick in de eerste reactie! Deze Rick ( Moorman) kan zich wel vinden in de column
Rick Maandag, 04 maart 2019
Je vliegt nu een beetje zuur en flauw de bocht uit Jan, ben het niet eens met je stelling en toelichting. Graag de volgende collum voorzien van een stelling met kansen waardoor de ondernemer enthousiast en gemotiveerd de handschoen oppakken en doorpakken. Persoonlijk ben ik wel een beetje klaar met al die zure collums, daag me uit en motiveer me de komende maanden. Succes met het uitwerken daarvan. Vr. Gr, Rick.
Anke Griffioen Maandag, 04 maart 2019
Helemaal eens ! Commentaar van Ewald Engelen in NRC was ook weer verhelderend: a. de economische positie van Schiphol wordt door het kabinet enorm overschot, BNP draait vooral op de binnenlandse bestedingen (lees MKB) en b. vliegen moet veel zwaarder belast worden vanwege de milieuschade dus zoals jij ook al zegt is dit een regelrechte aanval op het klimaatbeleid. Er zijn slimmere manieren om Parijs bij de les te houden maar zoals Tjeenk Willink in zijn boekje zegt: de inhoudelijke deskundigheid binnen de overheid neemt af. Er zijn steeds minder ingenieurs en staatsrechtdeskundigen en steeds meer managers en economen die tamelijk feitenvrij en zonder reflectie overmatige invloed uitoefenen op de beleidsvorming. Zo krijgt ook de emotie de overhand "wij moeten onze witte zwaan redden' Tja.....laten we de oproep van Tjeenk Willink volgen om meer stem te geven aan 'tegenwicht', 'tegenspraak' en 'tegenmacht' om zo vanuit reflectie op waarden en met respect voor de feiten keuzes te maken.
Frans vd Hoorn Maandag, 04 maart 2019
Mooi stuk Jan! In de prov Gelderland staat ook al jaren 4 mrd op de bank te “renderen”.

Reageer