Geen vraag te gek
088 973 06 00

‘De overheid is mijn grootste bedrijfsrisico’

De week van Jan Meerman | week 11 | 2020

 

De week van Jan Meerman | week 11 | 2020

Toen ik een paar weken geleden probeerde uit te leggen wat ons te doen staat om de politiek een radicaal andere houding te laten innemen jegens retailers, waren reacties van lezers terughoudend en in een enkel geval fel. Ik had uitgelegd dat we van het huidige kabinet weinig goeds meer hoeven te verwachten. Dat onze kansen op de bureaus liggen, waar de verkiezingsprogramma’s worden geschreven. Per slot van rekening zijn er over twaalf maanden Kamerverkiezingen en stilaan komen politieke partijen in de campagnestand te staan.

Ik vertelde over het doel om in het regeerakkoord een passage te laten opnemen over het belang van retail. En meer in het bijzonder; het belang van winkels voor de aantrekkingskracht en de leefbaarheid van binnensteden. Hoewel lezers die op het stuk reageerden het een lovenswaardig streven vonden, was het ze niet concreet genoeg en te hoog over. Bitter werd geconstateerd: ‘We zijn in de steek gelaten door politiek Den Haag. Het is trekken aan een dood paard.’

Een enkeling brak zelfs een lans voor hardere acties. Denk aan wegblokkades, demonstraties en een bezetting van ‘t Binnenhof. De redenering luidde: ‘Er is genoeg geluld Jan, neem een voorbeeld aan de boeren’.  

Maar hoeveel politieke winst is er door hen geboekt? Een paar maanden uitstel van de nieuwe stikstofregels? Aandacht?

Mijn ervaring is, zodra dit kabinet een beslissing heeft genomen, gaan de deuren van de Trêveszaal dicht. Zelfs voor de boeren met hun zware lobby.

Maar dat terzijde.

Wat ik in de komende maanden wil doen, is zoveel mogelijk politieke partijen op sleeptouw nemen. Ze laten ervaren wat het is om een winkel te runnen in dit land. En wat het doet met de leefbaarheid van een stad als er steeds minder winkels zijn. Dat iedere plaats zijn eigen problemen heeft en dat er in het straatbeeld nog steeds zwarte gaten bijkomen. Dat de markt het niet meer zelf kan oplossen. Omdat er partijen actief zijn in Nederland, die zich niet aan de spelregels houden en waar niet meer tegen op te concurreren valt. Dat dit veel mooie retail bedrijven de kop de kost. Een deconfiture die de politici van ondernemers zelf moeten horen. Voelen. Ze moeten zien hoe belangrijk lokale winkeliers zijn voor het welzijn van de gemeenschap. Begrijpen dat Jef Bezos de plaatselijke carnavalsoptocht niet gaat sponsoren en AliBa niet op de shirtjes van de lokale voetbalclub gaat staan.

Zo was ik afgelopen vrijdag met het PVDA Tweede kamerlid William Moorlag in Winschoten. Met eigen ogen heeft hij gezien hoe slecht de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) werkt. “Wetgeving voor grote bedrijven, niet voor ondernemers met minder dan tien medewerkers’, kwalificeerde Moorlag de wetgeving veelzeggend.

Dit weekend hebben we er nog verder over gemaild.

Tegelijkertijd ben ik bezig met de voorbereidingen op het gesprek dat we over twee weken hebben met een aantal VVD-kamerleden. Hiervoor neem ik vier retail-ondernemers mee. Één van hen vertelde me letterlijk: ‘De overheid is mijn grootste bedrijfsrisico’.

Een mantra dat we tot aan de verkiezingsuitslag op 17 maart 2021 van links naar rechts zullen blijven herhalen, totdat er een regeerakkoord ligt met een positieve retail-paragraaf.

Let op mijn woorden.

Jan Meerman

Regelmatig plaatsen ondernemers een reactie op mijn column. Leden ontvangen altijd een persoonlijk bericht op het mailadres dat wordt ingevuld.

Delen

Reacties

Fagel Zondag, 15 maart 2020
Waarom wordt de btw niet onmiddelijk terug geschroefd naar 18% zodat er onmiddelijke steun is bij de winkeliers omdat de verkopen ook onder druk staan. Ikzelf ben een risico omdat ik astma heb. Thuisblijven kan niet anders heb ik geen inkomen.
Henry Dinsdag, 10 maart 2020
als we een punt willen maken naar Nederland. laten we dan is stoppen met alle clubs te sponsoren, en net wat Jan zegt misschien dat Zalando op het shirt wil van een plaatselijke voetbalclub wil. dan merken de clubs en de gemeenten wat wij doen en er heel weinig voor terug krijgen . ik denk dat mensen pas na gaan denken als ze het in hun portemonnee voelen als de contributie fors omhoog gaat.
Vincent Dinsdag, 10 maart 2020
Vorig jaar de deuren gesloten van onze winkel. Daar waren meerdere redenen voor. De belangrijkste reden drong pas later tot ons door. We slapen eindelijk sinds lang weer goed. We hebben goede gespreken en geen ergenissen meer aan tafel. Het allerbeste.... we hebben een zaterdag (en de zondag) weer terug, en liggen niet om 8 uur 's avonds uitgeteld op de bank) Het sociale leven is weer terug. We piekeren ons niet suf over onze financiele status en over wat de toekomst gaat brengen. We maken geen weken meer van 80 a 100 uur want personeel is een te groot bedrijfsrisico voor de kleine ondernemer of mkb-er. In de 15 jaar tijd dat we zelfstandig in de retail bezig zijn geweest hebben we veel dingen meegemaakt. Van absurde steigingen in de parkeerkosten (van niks naar 2,20 per uur met een max van 2 uur, daar heeft een klant toch niks aan) Tot een verplichte bijdrage aan een BIZ op basis van een WOZ waarde van je winkel. Ook daar koop ik niks voor. (alleen een extern bestuur casht er lekker op los en schrijft stevig met een gouden pen de factuurtjes) We hebben niks meer te maken met de arogantie van leveranciers, die met het mes op de keel eisen dat je een hogere omzet maakt anders zoeken ze een ander verkooppunt. (die zelfde arogante leverancier stond ten tijde van de crisis wel aan mijn voordeur of ik toch please please please zijn producten wilde verkopen) We hebben ook niks meer te maken met leveranciers die prompt na het lanceren van een nieuwe collectie de voorraden al tegen onze inkoopsprijs dumpen bij clubs zoals Limango en VeePee. Prijzen waar je als ondernemer echt niet tegen kunt concurreren laat staan service voor kunt bieden. Het klinkt allemaal wat zuur, ondernemen in Nederland is alsof je in de hel bent beland. Iedereen staat klaar met open armen, niet om je te begroeten maar vooral om mee te profiteren van jou succes. Met Den Haag en de lokale gemeente besturen als poortwachters.
Gerjo safi Dinsdag, 10 maart 2020
Wat als het gedoe van het coronavirus in Nederland flink gaat toeslaan Als er geen mensen meer naar de stad komen zeker voor mkb-ers die geen webshop hebben Wie gaat hen compenseren? De overheid? Net als de agrarische sector als er een ziekte uitbreekt? Wie gaat de kleine zelfstandige hierin bijstaan? Of worden we weer aan ons lot overgelaten en laten ze ons verzuipen?
Pieter Lap Maandag, 09 maart 2020
Je zou denken dat we het van de liberale partijen (VVD, D66) moeten hebben, maar volgens mij hebben deze partijen de laatste 37 jaar vooral bewezen niets met de kleine ondernemers of winkeliers te hebben. VVD is van oudsher voor AEX bedrijven en D66 voor alles wat hip of sexy is en bijdraagt aan de vervuilende 24/7 economie. Is de VVD, die van de 130 kmh en de afschaffing dividendbelasting voor internationale beleggers dan een van de partijen waar we het van moeten hebben? Ik heb er een hard hoofd in. Is er eigenlijk wel een partij die zijn nek uitsteekt voor het MKB? Mvg Pieter Lap
Pieter Lap Maandag, 09 maart 2020
Je zou denken dat we het van de liberale partijen (VVD, D66) moeten hebben, maar volgens mij hebben deze partijen de laatste 37 jaar vooral bewezen niets met de kleine ondernemers of winkeliers te hebben. VVD is van oudsher voor AEX bedrijven en D66 voor alles wat hip of sexy is en bijdraagt aan de vervuilende 24/7 economie. Is de VVD, die van de 130 kmh en de afschaffing dividendbelasting voor internationale beleggers dan een van de partijen waar we het van moeten hebben? Ik heb er een hard hoofd in. Is er eigenlijk wel een partij die zijn nek uitsteekt voor het MKB?
Michiel Maandag, 09 maart 2020
Bedrijven met minder dan tien personeelsleden nemen met de huidige regels sowieso een onverantwoord risico.

Reageer