Geen vraag te gek
088 973 06 00

“Dit beleid is zo krom als een hoepel: winkels kunnen veilig open”

De week van Jan Meerman | week 07 | 2021

 

De week van Jan Meerman | week 07 | 2021

In Putten op de Veluwe was ik bij de eerste live bijeenkomst met retailers (stoepgesprekken) om te kijken hoe click & collect in de praktijk werkt. Vijf van de zes retailers die ik zou spreken, heeft deze mogelijkheid opgepakt.

Wim Klein (28), derde generatie van het familiebedrijf Klein Mode, vertelt dat het eigenlijk voor geen meter werkt, maar het als een opstap ziet naar het zo snel mogelijk weer opengaan van zijn winkel.

Klein: “Een paar dagen geleden had ik een klant met trouwplannen. Toen ik bij de afspraak aankwam om de 15 pakken te passen, zaten er in het appartement van de aanstaande bruidegom vier mensen te wachten. Trouwen is toch een bijzonderheid. Dus vader, broer en zwager kwamen ook keuren. Ik heb er niks van gezegd, ik ben ondernemer en de 1000 euro kan ik goed gebruiken. Zo stond ik zonder anderhalve meter afstand in een krap bemeten slecht geventileerde ruimte. Als ze allemaal naar mijn winkel waren gekomen, hadden we dat kunnen voorkomen. Sterker nog; nu moet ik paar keer terug voor het kiezen van de kleuren, het afspelden en de doorpas. Allemaal risico’s. Het blijkt maar weer: in Den Haag wordt iets bedacht, wat gewoon niet werkt. Kijk naar de bloemisterij hier op de hoek. Klanten staan er buiten in de rij, terwijl wíj een boete riskeren van 4000 euro bij meer dan 3 mensen voor de deur. Bruls wil namelijk geen rijen voor de winkel vanwege het funshoppen. Krom als een hoepel. Trouwens, wat is er gebeurd met de belofte van premier Rutte? In september nog, verzekerde hij coronabrandhaarden regionaal uit te zullen trappen, om drie weken later de winkels op slot te draaien. Onverteerbaar. Terwijl er nog nooit een besmettingsgeval door een winkelbezoek is geconstateerd en iedereen weet dat de problemen worden veroorzaakt door thuis- en werksituaties. In Putten hoef je bovendien niet bang te zijn voor funshopping. Met alle investeringen die we hebben gedaan om coronaveilig te winkelen, is het met een gerust hart te doen. Neem mijzelf; ik heb een winkel van 1500 vierkante meter, waar zonder gezondheidsrisico’s 100 tot 150 klanten per dag kunnen worden ontvangen. Nu zijn dat er een paar per dag. Echt het slaat nergens op. Laat ons gewoon vóór, of vanaf 2 maart opengaan. Volg het Duitse voorbeeld van Angela Merkel. Schroef desnoods de veiligheidsmaatregelen op en geef BOA’s de opdracht om te helpen in plaats van ons in de gaten te houden en te beboeten. In Den Haag zouden ze moeten beseffen, dat als we in maart nog gesloten zijn, het uitdraait op een financiële catastrofe. De onverkochte wintervoorraad is voor 85 procent afgeschreven en de rekeningen voor de nieuwe voorjaars- en zomercollectie dienen eind maart alweer te worden betaald. Daarbij ben ik bang; hoe langer het duurt voordat de winkels open mogen, des te groter het gevaar op massaal afprijzen en een Black Friday-drukte op het moment dat de lockdown over is. En daar gaan we weer.”

Wim Klein heeft gelijk. Er is maar een manier: de winkels moeten open. Dit beleid is zo krom als een hoepel.

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties. Jan probeert persoonlijk terug te reageren en ook als het er niet van komt weet dan dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Gerard Baars Zondag, 21 februari 2021
Het wordt tijd voor een HARD geluid. !!! Laat alle alarmsystemen afgaan in de winkels. Overal in Nederland op dezelfde datum en tijdstip , en laat het een uur afgaan. Komt er tenminste een geluid (protest)wat iedereen zal horen. !!!
René Anneese Zaterdag, 20 februari 2021
Zojuist in Amsterdam geweest. Gewoon druk, iedereen vrolijk. Overal twee of vier mensen in slager en bakker. Overal pratende mensen. Ertussen mode en horeca dicht! Prima allemaal, wanneer wij de retail dicht moet. Snap er niks van, maar prima.Maar betaal de kosten personeel dan ook zonder kortingen. Neem vanaf 1 januari alle kosten personeel over. Prima, maar betaal dan 100% van 15% TVL. Boek uitkering dan TVL dan niet bij omzet NOW. Prima, laat retail maar dicht. Prima, maar dan ook CBS cijfers mbt inkoop tov omzet. Prima, kan retail t/m september dicht blijven. Samen krijgen we Corona er onder toch? Of krijg je geen Corona bij de bakker, slager, supermarkt, Jamin, Gall & Gall, groenteboer? Krijg je Corona alleen bij horeca en mode/sport?
Thijs Zaterdag, 20 februari 2021
Ik las vandaag in de krant dat Corona minister De Jonge overweegt om weer bezoek aan theaters, evenementen en voetbalstadions toe te staan. Wat betreft de retail is er volgens De Jonge ‘de komende weken, misschien zelfs maanden, nog weinig mogelijk.’ Misschien kan Inretail aan de minister vragen waarom hij de winkeliers zo nadrukkelijk in de kou laat staan? Kan De Jonge dan tevens uitleggen waarom de winkels in België wel open kunnen zijn en in Nederland niet?
Marc van der Meulen Zaterdag, 20 februari 2021
Beste Jan, ik zit in een netwerk met veel ondernemers en heb daardoor een fijn klankbord. Wij spelen met het idee om meer ondernemers in de retail te gaan mobiliseren om van ons te laten horen omdat wij “echte” actie vanuit onze branchevereniging missen. Wanneer veel ondernemers aangeven om na een deadline open te gaan op afspraak of meer, er geen lonen meer betaald worden omdat uitbetaling steun uitblijft toegaat dit ongetwijfeld druk zetten. Wij missen een branchevereniging die momenteel meer daadkracht en op de barricade gaat. Dit kan zo niet langer en er is momenteel geen enkele beweging in Den Haag om in maart volledig open te gaan als horeca en retail. Het is klaar Jan
René Anneese Donderdag, 18 februari 2021
Kleine gok: 1 maart Middelbare Scholen, tot 8 maart kappers, tot 15 maart verkiezingen, 22 maart detailhandel ( private shopping) na Pasen aangepast horeca. Pas in mei verdere versoepelingen. Daarom is korting/eigen risico voor ondernemers kolder. Of al de uitzonderingen. Ik ga stoppen met volgen van media en allerlei sites. Maak me er mega druk om. Sterkte alle MKB’ers
Dennis Donderdag, 18 februari 2021
Rutte ziet weinig ruimte voor versoepeling. Dan weten we al hoe laat het is..
René Anneese Donderdag, 18 februari 2021
Goedemorgen, na nachtje slapen heb ik toch nog klein advies voor Inretail. Ik denk dat er allang besloten is om na de persconferentie meerdere branches met aanpassingen weer te openen. Na Februari vakantie gaan de middelbare scholen open. Daarna de winkels en kappers met “ private shopping”. Denk dat het misschien nog een idee is om over mijn eerder geschreven punten te lobbyen. Waarom “ eigen risico” op TVL en NOW voor de ondernemers? Is de uitgestelde Loonbelasting niet iets om over na te denken? Kwijtschelding van dit? Dan helpt het allemaal weer en is de vraag wel of niet open met paar dagen verschil weer iets verzacht. Of de voorschotten echt voorschot en niet naschot met uitkeringen achteraf. Het blijft moeilijk allemaal, maar wanneer het makkelijk is zou iedereen het kunnen, dus daarom professionele Inretail. ????????
Gerard Jansen Woensdag, 17 februari 2021
Heel veel is er hier al geschreven, maar ook het sociale aspect moet niet uit het oog worden verloren. Je moet eens weten hoe belangrijk het voor velen is om contact te houden met je vertrouwde winkel waar je altijd komt. Wij plannen bij Click & Collect 15 minuten per afhaal moment in, met iets meer ruimte (bijvoorbeeld het dubbele aan tijd) kun je ook private shopping aanbieden waarbij het rendement op je tijdsinvestering vele malen groter is.
René Anneese Woensdag, 17 februari 2021
Jan, grandioos idee. Wanneer we als detailhandel wat reuring maken. Top!!!
jan Woensdag, 17 februari 2021
Ik wil mij graag aansluiten bij de meningen die in de reacties hier gegeven worden. Ik ben het er ook mee eens dat er een keer een signaal moet komen vanuit de detailhandel. Daarom zou ik het volgende willen voorstellen: Wanneer er een week voor de verkiezingen half maart nog geen enkel uitzicht is op heropening van de detailhandel. Zouden we als gezamelijke actie tijdens de verkiezingen de winkels weer gewoon open moeten stellen voor klanten. Liefst in samenwerking met de horeca kappers musea etc. Wanneer de regering vind dat de verkiezingen veilig kunnen worden gehouden. En er geen bezwaar is om 13 miljoen mensen op te roepen zich naar het stemlokaal te begeven. En zodoende heel veel verkeersbewegingen creëert. Is het argument om de winkels dicht te houden om verkeersbewegingen tegen te gaan niet meer houdbaar. Daarnaast kunnen ze in de stemlokalen volgens de minister de 1,5 meter goed garanderen. Iets wat wij op dezelfde manier ook prima voor elkaar hebben. Kortom als het stemmen veilig is is het winkelen net zo veilig. Voorwaarde voor ons winkels is dan natuurlijk wel dat we als detailhandel dan wel laten zien hoe goed wij coronaproof (deurbeleid, 1,5 meter afstand, mondkapjes etc) in de winkel kunnen werken en daar geen potje van gaan maken. Wanneer dit een week voor de verkiezingen wordt aangekondigd en breed in alle branches aan wordt meegedaan. lijkt me dit een zeer sterk signaal wat ook de nodige discussies op zal gaan leveren.
Greetje Don Woensdag, 17 februari 2021
Kappers gaan protesteren, studenten gaan protesteren. Beide groepen hebben ook hun problemen, maar hebben geen volle magazijnen die betaald moeten worden. t Wordt hoog tijd dat de detailhandel een duidelijk zichtbaar en hoorbaar signaal gaat afgeven! De limiet is nu bereikt.!
Henk Harmsen Woensdag, 17 februari 2021
Feitelijk is hierboven alles al geroepen waar ik me aan conformeer. We moeten met ons allen uitstralen dat we de 3e maart allemaal (ook de horeca)maar dan ook iederéén open gaan. Ik ga er bij deze dan ook vanuit dat INretail bovenstaande omarmt en zich niet weg laat zetten. Ik wens iedereen heel veel sterkte!
René Anneese Woensdag, 17 februari 2021
Goedemorgen Strijders voor het MKB, het gaat niet eens meer om wel of niet open. In de Evenementenbranche en Horeca zijn ze zelfs al langer dicht dan de andere retail. Het gaat om bedrog. De TVL wordt gebracht door het kabinet dat de retail zijn kosten/huur van kan betalen. En de NOW voor kosten personeel. Echter bij 100% omzetverlies is de TVL op basis van CBS cijfers al een strop van 15% voor de ondernemer en ongeveer 5%van de omzet. De NOW idem 15% om 5%. En dan praten we niet eens over het inkoopverlies.Of gaan we met zijn allen met winterjas naar de camping? Weet de heer Rutte dan niet dat een ondernemer vanuit zijn Bruto Winst alles betaald?We praten dan ook nog niet over voorschotten, wat dus bij uitkeren van zo’n voorschot sowieso een liquiditeitsprobleem oplevert. Op 100%omzetverlies is 10% tot 15% een liquide probleem wat de ondernemer zelf dient te betalen voor te schieten of uit dient te onderhandelen met leverancier/vastgoed, bank,familie etc. De inkoop is hier niet eens benoemd. Wanneer de cijfers van het CBS normaal gevolgd worden,hett CBS is daar tenslotte voor niet waar? Dan heeft elke gemiddelde ondernemer in retail bij 100% omzetverlies te maken met minimaal 80% liquideprobleem, na uitkering. En dan praten we maar niet over het “ eigen risico” van de ondernemer. Hoe zo 80% van 85% aan TVL? Hoe zo 80% van 85% aan NOW? Waarom niet 100% van CBS cijfers( waar al over te redetwisten valt). We moeten toch dicht van het kabinet, toch niet vanwege slecht ondernemerschap? En het is dermate ingewikkeld gemaakt met uitzonderingen, meerekenen met TVL bij de NOW dat gewone ondernemer en zeker gewone burger heel snel afhaakt. Moeten we het samen oplossen? Dan ook samen, dus 100% uitkeren aan personeel? Dan ook 100% vergoeding en geen 85%. Zegt CBS 15% zijn de TVL, dan ook nog 100% TVL en niet 85%. En formule veranderen mbt de inkoop. Ook hier gewoon dan de CBS cijfers aanhouden.En evt voorraad dat later verkocht wordt is uitgestelde winst voor ondernemer, dus Staat.En de voorschotten ook daadwerkelijk voorschotten en geen betalingen achteraf. Dat heet dan namelijk geen voorschot, maar naschot. Waar het uiteindelijk schat ik bij 25% a 30% op gaat uit lopen. Kenmerk van ondernemer? Vandaag ging het niet zo, maar morgen wordt het beter. Yep
Claudia Hoenderdos Woensdag, 17 februari 2021
Er moet nu echt iets gaan gebeuren, dit is geestelijk en lichamelijk niet meer vol te houden. Ook bij mij in de kledingzaak helpt afhalen aan de deur niet. Moet echt alle zeilen bijzetten om iedere maand me vasten lasten te betalen, ook ik krijg bijna geen vergoeding voor loonkosten voor mijn collega. En van de eerste periode maart 2020 kan ik 1500 euro tetug betalen WAARVAN??? . Ook bij mij in de straat staan rijen bij de bakker, slager, bloemist , ah en noem masr op...en daar sta ik maar tegen aan te kijken zonder klanten...Ben nu al bijna jaar aan het overleven, hoe lang houden we dit nog vol???? Ik in ieder geval niet lang meer.... OPEN IN MAART ????????????????
Bram Dinsdag, 16 februari 2021
Dit gaat helemaal mis. Ik hoorde vanavond Ab Oosterhuis. De grote souffleur van meneer Rutte. Het RIVM en de OMT gaan vol de hakken in het zand en zullen elke vorm van versoepeling tegenhouden. Meneer Rutte holt er als een mak schaap achter aan. Ze laten ondernemend Nederland gewoon stikken..
Karin kubiak Dinsdag, 16 februari 2021
Wij willen allemaal open.Het liefst zo snel mogelijk. Men roept wel maar wanneer het op daden aankomt trekt iedereen zich terug.
Ali Huizinga Dinsdag, 16 februari 2021
Is het een idee om van maandag t/m vrijdag open te gaan en zaterdag op afspraak. Zaterdag zijn de drukste dagen en gaan mensen ook winkelen om het winkelen, m.a.w. gezelligheid. En dat leidt weer tot drukte in de winkelstraten met misschien grote gevolgen. Dit als tussenoplossing. Zomaar een gedachte van mij...
René J Lucas Dinsdag, 16 februari 2021
Ondernemersvereniging Klazienaveen geeft aan dat zij er klaar mee zijn en op 2 maart met meer dan 100 winkels open gaan! Deze sneeuwbal moet nu gaan rollen, waar blijven alle andere ondernemersveregingen? Ook in onze gemeente Altena begint de sneeuwbal te rollen en hopelijk stopt deze ook niet meer voor 2 maart. We MOETEN open, uiteraard met de juiste maatregelen en voorwaarden. Maar dat kan veiliger dan in de supermarkten en drogisterijen terwijl daar niets van besmettingen is waargenomen.
René Anneese Dinsdag, 16 februari 2021
Kleine toevoeging nog: dan heeft de pers nu weer voor dagen aan tekst mbt avondklok. Tsja. Groningen affaire loopt 10 jaar, Toeslagenaffaire meer dan 5 jaar. Wat nu gebeurt, een complete sector horeca/retail wordt weggeslagen. En dan nu allemaal omscholen tot leraar of ambtenaar? Zijn er nog meer Strijders voor het MKB?
René Anneese Dinsdag, 16 februari 2021
Goedenavond, de afgelopen weken contact per mail en telefoon met De Telegraaf, Annemarie v Gaal, Financieel Dagblad, Renske van Toeslagenaffaire en met Haarlems Dagblad. Alles cijfermatig onderbouwd en laten inzien. Precies twee reacties. FD vond moeilijke materie en Haarlems Dagblad wou wat foto’s komen nemen. Puur nivo Schoolkrant. Censuur en eenzijdige informatie. Op1 gesproken, maar gaat over schaatsen van Elfstedentocht. Tsja
Jan Thiel Dinsdag, 16 februari 2021
Beste Jan, als ik de Telegraaf mag geloven dan val ik bijna van mijn stoel Ik lees gisteren een stuk over Action deze schrijven het volgende: zij hebben met tien grote retailers een gesprek gehad met Rutte Daarin hebben zij aangegeven dat de grote retailers het ook zwaar hebben. Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij zich dat niet had gerealiseerd??? als hij zich dat niet heeft gerealiseerd hoe ziet het er dan voor ons kleine ondernemers uit. Ik denk dat Rutte zich van niets en niemand iets aantrekt. die luistert alleen naar virologen die maken uit wat er in Nederland gebeurt. Ik ben er helemaal klaar mee ik wil maar een ding en dat is dat wij allemaal op 3 maart weer opengaan. Hoe dan ook maak jezelf daar sterk voor jan het gaat niet meer langer we zijn al veel verder als de bekende druppel.
Nico Haasnoot Dinsdag, 16 februari 2021
En ja hoor het RIVM meldt alweer het volgende alarmerende bericht! De Britse variant van het coronavirus is zich opnieuw gaan muteren en de kans dat de besmettingen toenemen is groot... Dat betekent dat er al weer een opmaat wordt genomen om het kabinet en de maatschappij te overtuigen om onze (veilige) winkels niet op 2 maart te heropenen. Het lijkt er echt op dat we telkens als ondernemers aan het lijntje worden gehouden. Elk weldenkend mens kan dit niet meer geloofwaardig vinden. Beste Jan Meerman, hoewel alles gezegd en verteld is komt ons financiele ellende nog steeds niet goed binnen bij het kabinet en politiek. De TVL is een druppel in een emmer water. Gooi alle registers open en laat onze noodkreten aan de media horen. Doet dit dan samen met de Horeca! Op 2 maart allemaal open en anders op weg naar het Binnenhof.
Annelies Danton Dinsdag, 16 februari 2021
Wat een reacties! Ook ik kan me zo boos maken over het avondklok gebeuren van vandaag. Waar vinden de infecties plaats. Niet in de winkels. Met de coronamaatregelen ging het voor de lockdown prima. Ik zie de bij al hangen dat de boel tot eind maart dicht moet blijven. Dus die omzet eerste kwartaal wordt om te huilen. Click en collect werkt bij mij alleen voor de kleine bijverkoop, de rest kopen ze online. De grote jongens hebben alles prima uitgerold. Ik word gek van al die gesponsorde berichten. Mijn trouwe klanten helpt ik gewoon buiten bij de deur. Ik laat de spullen zien qua materiaal en kleur, zodat de klant echt kan kiezen. Wordt zeer gewaardeerd. Tot slot, waar kunnen wij ons als ondernemers laten horen? Men denkt dat we bakken met ondersteuning krijgen, wie helpt de gewone burger aan de juiste informatie? Dit platform is de enige plek waar ik wat durf te schrijven om mijn ongenoegen te uiten, en het lucht op. Anders is alleen mijn man de praatpaal, want tegen je klanten wil je niet teveel zeuren
Jan Bekker Dinsdag, 16 februari 2021
Er is nu al zoveel gezegd en veel herhaald en herhaald. De niet pakkende kreet “click en collect” werkt natuurlijk NIET. Maar waar ik me steeds bozer om maakt is dat de VERKIEZINGEN wel moeten doorgaan onder dezelfde beloftes als wij winkeliers dat kunnen “met inachtneming van de coronaregels” Waarom WEL verkiezingen, waarom de winkels nog steeds gesloten?? Wie kan mij dit uitleggen?? En Jan Meerman, kan je dit VOOR de verkiezingen ter tafel brengen en NIET achteraf rechtpraten? Haal er de media maar bij!! Bedankt Jan
Willem van Putten Dinsdag, 16 februari 2021
Maurice de Hond (hij wordt door de 'deskundigen' genegeerd en belachelijk gemaakt, dus dan weet je dat hij gelijk heeft) beschrijft op zijn coronablog hoe de beslissingen tot stand komen. Cijfers hebben ze niet, de GGD speelt dat niet klaar, dus stoppen ze verwachtingen in een computermodel. Waarna ze zeggen "zie je wel, het model wijst uit dat...". Degenen die het meeste kabaal maken worden nu het eerst bediend, de avondklok wordt afgeschaft, de scholen zijn/gaan open. En horeca en winkeliers? Die zijn netjes, daar hebben ze niets van te duchten. Dus die doen ze als laatste open...
Anita Boogerd Dinsdag, 16 februari 2021
Het idee van collega Rene Roof, om bij een talkshow aan tafel te gaan, lijkt mij een goed idee. WE MOETEN ONS LATEN HOREN en de media is daar een goed middel voor. Want click en collect is inderdaad een doekje voor het bloeden. Het is ook heel zuur om te zien bij ons in de straat wij als enige niet open mogen, terwijl wij een groot winkeloppervlak hebben. Naast ons zit een drogist met een klein oppervlak en deze heeft veel klanten tegelijk in de winkel. De steun van de overheid stelt ook niets voor, van de NOW kunnen wij de salarissen echt niet betalen. Voor TVL komen we net niet in aanmerking, omdat dit per kwartaal berekend wordt. . En inderdaad iedereen maar zeggen : jullie krijgen toch veel overheidssteun. Wat ook heel frustrerend is dat de overheid zijn eigen zaakjes niet goed voor elkaar heeft, bijvoorbeeld het vaccinatiebeleid, het opschalen van ic - bedden, ic verpleegkundigen in het voorjaar zodat we in de winter beter voorbereid waren. Wij worden hier de kind van de rekening van. Maar al met al gaat het erom dat we 2 MAART OPEN gaan, anders zijn de gevolgen desastreus.
Els Wildeboer Dinsdag, 16 februari 2021
Gisteren tvl aangevraagd. Een wassen neus. Click and Collect, werkt niet. Klanten laten liever thuis bezorgen. Ik ben voor openstelling per direct. Anders kunnen ze me straks opvegen.
Mark Dinsdag, 16 februari 2021
Straks éérst nog de middelbare scholen open, terwijl jongeren net zo bevattelijk voor het virus zijn als ouderen. Scholieren die consequent 150 cm afstand houden zijn zeldzaam. En ze merken vaak niet eens als ze besmet zijn. Dan geven ze het virus thuis door aan ouderen die er wél ziek van worden. Door oplopende besmettingscijfers zullen onze winkels vervolgens nóg langer gesloten blijven. Al met al onbegrijpelijk dat het kabinet deze agenda hanteert! Want in het buitenland zijn winkels wél open terwijl besmettingscijfers dalen. Wanneer dit zo doorgaat dan moeten we maar eens massaal gaan demonstreren. De witte jassen en de politiek houden de winkels gesloten op grond van onjuiste veronderstellingen. Terwijl de retail kapot gaat kijken wij allen lijdzaam toe en laten wij in het publieke debat te weinig van ons horen.
Pauline Meijer Dinsdag, 16 februari 2021
Wij zijn het helemaal met jullie eens, de winkels moeten weer open. Iedereen wil zo graag weer aan het werk en we weten ons prima aan de regels te houden. Ook in onze woonwinkel is er genoeg ruimte (8000m2) en sinds maart 2020 hebben wij volledig corona-proof gewerkt naar volle tevredenheid van ons team en onze klanten. Op 17 maart a.s. mag iedereen wel in de benen om te gaan stemmen! En moeten wij dan nog gesloten blijven? Het stemmen moet doorgaan omdat het uitstellen een te erge inbreuk van de Grondwet is. Waar kunnen wij als retailers komende week stemmen om de winkels open te krijgen vanaf 3 maart? Laten we met elkaar onze stem horen aan de politiek dat het écht al 5 over 12 is!
Pieter Lap Dinsdag, 16 februari 2021
PS avondklok is Pyrrusoverwinning, betekent gewoon dat wij langer dicht blijven. Stelletje kortzichtige egoïsten zijn het.
Pieter Lap Dinsdag, 16 februari 2021
Het valt mij op dat click enzo in onoverdekte centra veel beter werkt dan in overdekte centra. Je winkeltje in een overdekt centrum buiten de stad is op dit moment het meeste waard. Overdekte winkelcentra blijken zwaar overgewaardeerd. En dat al bijna een jaar.
Jan Marc ter Steege Dinsdag, 16 februari 2021
Beste Jan, ik weet niet welke taal je spreekt in Den Haag maar blijkbaar ben je te lief want er komt geen fluit van terecht. Ruimhartige vergoeding uit Den Haag??? Ik kan er de kosten niet mee dekken dus loop nog steeds in de achteruit totdat we failliet gaan. Is dat wat we willen? Prima ... zeg het dan dan gooi ik nl de collectie met Pasen op de brandstapel voor een mooi Paasvuur. Mag ik eindelijk eens genoeten van een eigen beslissing in dit land. Ben er nu zo klaar mee.. Er gebeurt geen flikker vanuit den Haag. En dan blij zijn met click en collect.. rot op. Dit is normaal helemaal niet de taal die ik placht te bezigen maar geeft wel aan hoe mijn gemoedtoestand is en met mij nog velen die jij vertegenwoordigd Jan. Doe er wat mee.
frans poorter Dinsdag, 16 februari 2021
Er moet een veel sterkere lobby gevoerd worden , winkels open , desnoods met 1 klant per 25 M2 , maar dan ook voor de essentiele winkels. Er moet veel meer maatwerk komen, als het dan te druk wordt op zaterdag en zondag, dan laat je daar lokaal de overheid de maatregelen bepalen. als ondernemers kunnen we er ook voor kiezen dat als de verkiezingen doorgaan we de stemlokalen gaan blokkeren. kom op inretail nu de barricades op.
Ria Holtkamp Dinsdag, 16 februari 2021
We zijn er klaar mee, we laten ons als schapen naar de slachtbank leiden. Het ergste vind ik nog, als ik met klanten praat, dat ze denken dat we allemaal supergoed financieel geholpen worden. Als je geen ondernemer bent heb je denk ik geen weet van wat er allemaal speelt en op je afkomt. Laten we eens voorstellen dat iedereen die tot nu toe gewoon zijn salaris heeft gehad ook 2 maanden inleveren. Ik hoor in de vriendenkring alleen maar leuke dingen, gaan verbouwen, kopen een nieuwe bank etc. etc. sommigen gaan weekendje in een huisje, lekker wandelen, genieten, wel allemaal coronaproof, hoor !, wordt er gelijk bij verteld ! Ik ben voor open vanaf vandaag . klanten op afspraak, de hele winkel is al coronaproof, beter gaat het niet worden... ik wil niet wachten op cijfers die gaan stijgen na al dat gezellige schaatsen van afgelopen week, (de goedwillende mensen uitgezonderd , maar vorig jaar was het na de carnaval ook een drama) ik snap het echt wel, mensen snakken naar vrijheid en gezelligheid .maar wij dan.... , wij zien alles kapot gaan en zoals iemand tegen me zei, nu heb je eindelijk eens tijd om iets anders te doen, normaal moet je altijd werken........ dat klopt maar ik kan nergens heen, want ik zit de hele dag in de stress van alle maatregelen, slaap slecht en probeer tussendoor ook nog positief te blijven, mijn etalages mooi te maken en de winkel op orde want als het bericht komt willen we gelijk weer kunnen draaien...... open met de winkel........ we zijn er klaar voor .....!!
Allard Scholte Dinsdag, 16 februari 2021
Straks zijn er verkiezingen.......dus horde mensen gaan stemmen. Wij ondernemers ook maar op wie ?? Lastige vraag. VVD die ons al 10 jaar een loer draait?? Groen Links die totaal geen feeling heeft met het MKB en ons alleen maar als vervuilers ziet. PVDA misschien, met als gevolg nog meer loonkosten en meer sociale lasten. Totaal niet stemmen is ook geen optie, want dan heb je ook geen recht van spreken. De ondernemerspartij ?? Jan en Inretail blijf in gesprek. Leg de druk op de politieke partijen die de stemmen hard nodig hebben. Zorg dat ze aankomende weken standpunten in de media verkondigen richting OPEN DIE WINKELS !! Zo als in andere landen om ons heen, van maandag t/m vrijdag 18.00, geen koopavond en geen zaterdag en zondag wegens het funshoppen. Je vermijd zo die angstige drukke winkel straten in de stadscentra maar iedereen kan wel open op een veilige manier. Suc6
Peter Gerits Dinsdag, 16 februari 2021
Winkels kunnen open en zeker op afspraak. We worden door iedereen voor de gek gehouden inclusief met al die rekentools om je eigen rijk te rekenen.
ard Wessels Dinsdag, 16 februari 2021
Heeft Inretail een plan B klaar liggen wanneer we niet open mogen op 3 maart? Ik zou dat graag willen horen omdat het geduld op is en er geen andere keus meer is dan open. Een juridisch traject opstarten is onvermijdelijk wanneer we niet open mogen. De aanstaande verkiezingen moeten worden gebruikt om druk te zetten op de politiek. Rutte wil namelijk graag in het torentje blijven zitten. Geef in de berichtgeving richting leden duidelijk aan welke partij akkoord is gegaan met een op handen staande strenge verlenging van de lock down!
Mo donders Dinsdag, 16 februari 2021
Het kan gewoon niet langer ik heb een eenmanszaak . En buiten dat we geen subsidie krijgen .. wijst de bank ons nu ook af ivm een hypotheek op een huis wat al in beeld was voor lockdown omdat mijn winkel Dicht is !!! Terwijl partner normaal verdient en Mijn cijfers buiten de maatregelen gewoon goed waren ! Dit mag toch niet gebeuren in Nl ! Dat de overheid onze winkels om zeep helpen en daarbij alle ellende waar we nog jaren ziek van zijn ! Ik slaap niet meer rustig en mentaal ben ik op van mijn grenzen verleggen !!
Bram de Boer Dinsdag, 16 februari 2021
De eerste berichten druppelen al weer door. Geen versoepelingen per 2 maart. Ik wordt er zo moedeloos van. Ben kwaad en voel me niet gehoord. De regering luistert enkel en alleen naar het RIVM en het OMT. Ze zijn doof voor alle andere geluiden uit de maatschappij. VVD de partij voor ondernemend Nederland? Laat me niet lachen. De partij die mijn zaak kapot maakt. Mijn stem zijn ze kwijt in elk geval. Het wordt tijd dat we zelf met creatieve oplossingen komen. Het is wel duidelijk dat we van de politiek geen initiatieven hoeven te verwachten. Ik hoop dat Inretail voorop gaat lopen in het uitdragen van deze creatieve ideeën en niet alleen maar roept dat de winkels open moeten. Want dat is een beetje een dooddoener zo langzamerhand. Kom met ideeën om de winkels daadwerkelijk (gedeeltelijk) open te laten gaan. Anders hoeft het straks niet meer. Dan is het over en uit..
jo bormans Dinsdag, 16 februari 2021
Gisteren vanaf 12 .00 uur wel 25 keer geprobeerd in te loggen om de TVL regeling aan te vragen. Lukte niet , overbelast. Gisterenavond lukte het wel , maar wat worden wij voor de gek gehouden .De aanpassing vergoeding TVL van 80 naar 85 % is nog niet van toepassing en de VGD opslag van 21 % is ook nog niet van toepassing,want deze moet eerst nog door Brussel goedgekeurd worden. Zal natuurlijk weer maanden duren. Nu hebben wij de uitkeringen nodig .Nu moeten wij onze leveranciers de nieuwe kollekties gaan betalen. Nu worden wij weer in de steek gelaten!! ALLES OPEN OP UITERLIJK 2 MAART
Teunis Speksnijder Dinsdag, 16 februari 2021
Eens Wim, zo is het! En nu open met die winkels!!
Victor G Dinsdag, 16 februari 2021
Ben helemaal eens met Wim Klein, dat alles ondernemingen per direct weer open moeten gaan. Echter ga ik niet mee om te ondernemen in het “nieuwe normaal” Big reset. Er zijn teveel aanknopingspunten vanuit regeerbeleid dat het hier gaat om Demolition. Al zou je het alleen maar toeschuiven op de oogkleppen mentaliteit. Ik geloof er namelijk niks van dat de regering niet weet wat ze doen, in dit geval. Er zijn teveel toevalligheden. Als men een nieuw gebouw wil bouwen op de plek waar een oud gebouw staat. Dan moet deze eerst afgebroken worden, en dan wordt er niet gekeken wat men aan financiële middelen erin gestopt heeft zoals aankoop, dagwaarde en sloop. Nee men kijkt naar het plaatje wat het uiteindelijk opbrengt en waard is wanneer het nieuwe pand er staat. Om zoiets te realiseren maakt men plannen en voert men het uiteindelijk uit. Wanneer je nu een paar stappen terug doet. Het overzicht van afgelopen jaren wereldwijd bekijkt. Dan kun je niet anders constateren dat het hier om Demolition gaat. Het ondenkbare alleen is, dat een gewoon mensen leven alleen maar een data gegeven is. Zelfde geld voor ondernemers enz. Het enige wat ik hierover zeggen kan is, ga niet mee in deze gekte. Laat artsen en wetenschap geen regeer beleid voeren. Geschiedenis heeft ons geleerd dat zulk beleid leid tot massa executie. En dan druk ik mij nog heel vriendelijk uit.
Janny van der Werf Dinsdag, 16 februari 2021
In het voorjaar 2020 hebben we private shopping ingevoerd, werkte perfect! Afspraak voor 1 à 1 1/2 uur, winkeldeur op slot voor de rest van de consument! We hebben 180 vierkante meter, dus 18 mensen zijn welkom, maar meer dan 6 à 8 mensen tegelijk zijn er, in normale omstandigheden ook, nooit. Dus .... 1000% beter dan het belachelijke click & collect systeem, wekt voor gèèn meter. Dan nog even een reactie op het artikel NOS, over, dat grote ketens Blokker, Wibra etc. niet genoeg steun van de overheid krijgt. Volgens dhr. Witteveen (Blokker) is de steun maatregel super voor de kleine retailer! Nou, hr. Witteveen, volgens mijn berekening naar aanleiding van het artikel, komt het percentage van U op 4% vergoeding. Ik krijg van de overheid op de goederen 3,5% vergoed. Dan heb ik het niet over de vaste lasten. Van mijn vergoeding kan ik de vaste lasten 1e kwartaal niet eens betalen, dan kom ik 60% tekort. Samengevat ontvang ik 40% vergoeding van de vaste lasten, en mijn onverkoopbare collectie? Dus gèèn vergoeding! Blijft onverkoopbaar!!
Monique Walbeek Dinsdag, 16 februari 2021
Waarom niet samenwerken met de Horeca??? En gewoon een mededeling aan die corrupte mensen van de VVD in Den Haag die zich bij iedere beslissing verschuilen achter de RIVM of het OMT.. Gewoon op 2 Maart allemaal open zowel de detailhandel als de horeca.. Dit circus heeft nu lang genoeg geduurd.
JOHN Steur Dinsdag, 16 februari 2021
Voor woninginrichters en meubelzaken geldt exact hetzelfde als voor grote kledingwinkels, welke allemaal groot bemeten panden hebben met relatief weinig bezoekers per m2. Dus veel veiliger in de winkels dan bij de mensen thuis. Door deze kromme regels vanuit DenHaag lopen we allemaal, ook onze personeelsleden, veel meer risico dan we gewoon open zouden zijn met in acht name van verstandige afspraken. We zijn geen kleine kinderen, afspraken kunnen echt wel gemaakt worden. Wil Den Haag haar vertrouwen en samenwerking met ondernemend Nederland behouden, de fundering van onze economische welvaart, dan is het hoog tijd om .... het is 12 uur ..... de winkels moeten open! Wij rekenen nu op Den haag, anders zal en kan ik mijn stem op 17 maart niet uitbrengen !!!
Richard Brekelmans Maandag, 15 februari 2021
Winkels open nu, het kan veilig dat hebben we al bewezen. Dit is broodroof en tart ieder rechtsgevoel. Vraag heel Nederland eens om voor 2 maanden hun verdiensten in te leveren en laat de kosten wel doorgaan dan! Een grof schandaal, dat is het!
Inge Jaspers Maandag, 15 februari 2021
Inderdaad, Personal shopping is een opstap, click and collect us een zoethoudertje????! En minimaal begin maart weer open, misschien moet de hele detailhandel wel gewoon tegelijkertijd openen, ook zonder toestemming! Naar mijn mening is de coulance naar de overheid inmiddels wel bereikt. De meeste banen zijn in het MKB, als die ondernemers allemaal het loodje leggen.......een ramp voor de hele economie!
Annet Ploeg Maandag, 15 februari 2021
Voorstel. Tijdens de Haagse lobby inzetten op OPEN per 2 maart. Zoals voor 14 december. Open voor private shopping is al gepasseerd station.
diana padmos Maandag, 15 februari 2021
Ik heb er maar een woord voor. Dit is broodroof door de overheid!!!!! Schandalig.
Hans Kanters Maandag, 15 februari 2021
Ben benieuwd welke ondernemer er nog op de VVD stemt op 17 maart, maar ik denk dat de detailhandel en ook de zorg, politie, horeca, boeren en vele andere er wel op uitgekeken zijn anders begrijp ik er niets meer van in Nederland. 2 maart OPEN!
Eddy Hoogendoorn Maandag, 15 februari 2021
Ja de winkels moeten weer open maar ook moet er veel meer aandacht komen voor alle andere economische en sociale schade die ontstaat door de lockdown. Naast het OMT zou er ook een SEMT moeten komen .... kijk op de volgende site en laat je stem horen door de petitie te tekenen! www.morgenopen.nl
Hilly Douma Maandag, 15 februari 2021
Ben het 100% eens met Saskia Hoogenbosch. Klanten hebben recht op advies en aandacht, en dat kan veilig met de getroffen regels in onze winkels.
Rob Vollebregt Maandag, 15 februari 2021
Er is maar één oplossing ! Of 100% compensatie . Of binnen een week alle winkels open . Zo niet ? Hou dan de eer aan jezelf Jan en stap op !
Wil Drijvers Maandag, 15 februari 2021
Proeftheater open, voetbal stadion open, ziggodome, allemaal experimenten die bedacht zijn en uitgevoerd worden. We kunnen het wel allemaal eens zijn met Jan, maar tot nu heeft dat bar weinig opgeleverd. En doen alsof click en collect een stap in de goede richting is... het lijkt meer op een doekje voor het bloeden en lost niets op. Hebben andere landen, waar winkels wel open zijn, waaronder Belgie een ander virus? Een oplossing... laat winkels opengaan die zich aan de regels houden en aantoonbaar Coronavrij zijn op grond van wekelijkse sneltest’s betaald door de overheid. Is aanmerkelijk goekoper dan de NOW/TVL ed. Zoals de belasting zegt, “ mooier kunnen we t niet maken, gemakkelijker wel...”
Peter roeg Maandag, 15 februari 2021
In Italië zijn de winkels van maandag tot vrijdag open, dit om de drukte en het funshoppen in het weekend te voorkomen. Het is een begin. De horeca alleen voor de lunch
lisette schennink Maandag, 15 februari 2021
inderdaad dat click en collect is zo krom als een hoepel!!! Ik vind ook dat de niet essentiele winkels open moeten,we laten wel toe met massa mensen om te schaatsen en gezellig drinken met elkaar op Geen 1,5 meter het is drukker bij alle supermarkten,kruidvat,trekpleisters,dierenspeciaalzaken !! bij alle kleding en schoenenzaken is het veilig binnen het MKB al vanaf maart 2020,we hebben veel maatregelingen getroffen met zijn allen. We moeten nu echt open per 1 maart (belangrijke verkoopmaand voor al die voorraden die er nog zitten in al die winkels,Anders 100% Voorraadvergoeding. Gr Lisette Schennink
Lisa Marinkovic Maandag, 15 februari 2021
Ik sluit mij helemaal bij Wim Klein aan. De winkels moeten en kunnen coronaproof open. Wij houden het ook niet meer langer vol zonder steun of wat dan ook omdat wij als starter voor geen enkele regeling in aanmerking komen! We zouden de hele branche op moeten trommelen om ons standpunt te maken en 2 maart dus (coronaproof) open te gaan!
Manon Schamle Maandag, 15 februari 2021
Ik vind dat Mirjam van Rees een goed punt heeft: zoek nog meer de publieke opinie! Met daarbij de boodschap dat we open moeten en kunnen. De afweging die nu gemaakt word, is niet meer realistisch en wij kunnen ons niet permitteren om te wachten tot na de verkiezingen, want die kant lijkt het op te gaan. De retail heeft laten zien dat we het veilig kunnen. Maart is de enige optie om de grote verliezen van de winter nog enigszins op te vangen.
Corrie den Arend Maandag, 15 februari 2021
Zo mee eens Wim! Het is gewoon een worst die voorgehouden is, waar we achteraan hollen om er nog iets van te maken. maar gewoon niet werkt. Click &Collect.. Je mag bestellen en afhalen maar niet kijken, voelen, en passen. We willen zo graag postitief blijven ..... maar hoe???? Geef ons perspectief
Ans Maandag, 15 februari 2021
Hebben jullie ook gezien hoe druk het was op het ijs? En rondom de schaatsvijver? Groepen jongeren met kratjes bier. Ouderen die eindelijk weer konden buurten...Super gezellig... en het is iedereen gegund... Maar wij dan???? Denk dat na dit wkend de besmettingen wel oplopen... Alles open... en zo snel mogelijk...Want we veschuiven het probleem. Van de carnaval naar pasen. Van pasen naar pinksteren. Enz enzz
Imad Maandag, 15 februari 2021
Ik ben het volledig mee eens, de media is alleen maar bezig hoe erg het er voor staat en constant dezelfde mensen aan tafel die het alleen maar erger maken!!
Henri Zomer Maandag, 15 februari 2021
Doordat we zelf initiatieven nemen en als Keukenzaak naar de klant toegaan kunnen we gelukkig nog wat omzet binnenhalen. Maar het is van de zotte dat wij wel bij kleinbehuisden op bezoek kunnen en de klanten niet op afspraak in een ruime showroom mogen komen. Dit is niet uit teleggen en niet vol te houden. 2 maart open is een MUST !
Ben Greeven Maandag, 15 februari 2021
Heel duidelijk voorbeeld van Wim Klein, complimenten
Anita Thijssen Maandag, 15 februari 2021
Stoppen met onderhandelen: vertellen dat we open gaan want het gaat niet meer langer zo. De winkels moeten open: alles gaat kapot! En de ondernemers...... waar gaan die werken?
Gaico Klabbers Maandag, 15 februari 2021
Beste Jan,wij hebben regelmatig app. contact gehad. Het is duidelijk en kunnen zowel mentaal als financieel dit niet meer aan .Het meten met twee maten is klaar wat de Overheid doet. 2 maart heropening!! Het volgzame is klaar en wij moeten nu als schoenen en kledingbranche gezamenlijk op staan. Dus stimuleer dit vanuit Inretail dat wij VEILIG open kunnen. Er is geen andere optie meer.......ja is er wel ,een nationaal faillissement voor kleding en schoenenbranche!! Hier willen wij vandaan blijven. De consument is er aan toe om weer te gaan shoppen. Gr. Gj Klabbers.
Mirjam van Rees Maandag, 15 februari 2021
Ik vind de suggestie van aan tafel bij talkshows een goede. Zorg dat jullie uitgenodigd worden. Als jullie het daar goed doen snapt de publieke opinie ook het probleem. Dan wordt erover gepraat en geschreven en wie weet helpt dat. Merk dat veel mensen geen weet hebben van de immense voorraad die menig winkel nog heeft.
Jeroen van Vliet Maandag, 15 februari 2021
We kunnen niet langer wachten, het kan veilig. Belgie, Italië, Tjechië en vele andere europese landen zijn al lang weer open . Laten we het goede voorbeeld van Klazienaveen volgen en 2 maart open gaan !
Peter Groot Maandag, 15 februari 2021
Na zoveel maanden vruchteloos overleg is het tijd om harde actie te voeren om deze zinloze lockdown te beëindigen. Neem als Inretail het voortouw om ondernemend Nederland te verenigen en desnoods naar het Malieveld te trekken als protest indien de winkels op 2 maart niet open mogen.
Janny Schenkel Maandag, 15 februari 2021
Wim Klein verwoordt het prima! De huidige regels slaan nergens op en zijn onduidelijk, ook voor de klant. Open op afspraak levert geen enkel veiligheidsrisico op. Dus: OPEN!
Rene Roof Maandag, 15 februari 2021
In Retail alsjeblieft.. Ga aan tafel in de talkshows met deze boodschap. Ipv de politieke weg.
Stephan Pleiter Maandag, 15 februari 2021
Het lijkt me tijd dat we stoppen met lobbyen en het kabinet voor een feit zetten: nml dat we op 2 maart met de hele detailhandel (coronaproof) opengaan. We zijn te meegaand als branche en het is tijd om een duidelijker standpunt in te nemen.
Roman Rutjens Maandag, 15 februari 2021
Perfect uitgelegd door meneer Klein! Slaat helemaal nergens op en niet opengaan uiterlijk 2 maart ia geen optie. Dit is de openingsdatum.
Saskia Hoogenbosch Maandag, 15 februari 2021
De kleding en schoenenzaken kunnen per direkt open wanneer wij op afspraak mogen werken.
Gerda Raterink Maandag, 15 februari 2021
Collega Wim Klein heeft idd gelijk. Ik heb dezelfde ervaring. Dit beleid kunnen en moeten we niet langer accepteren. De winkels MOETEN open!!

Reageer