Geen vraag te gek
088 973 06 00

Er is maar een echte oplossing: winkels moeten openen

De week van Jan Meerman | week 06 | 2021

De week van Jan Meerman | week 06 | 2021

Even over vorige week. Ik begrijp de boosheid en teleurstelling, maar laten we de rijen gesloten houden. We hebben exact hetzelfde belang. Ook ik zou het liefst de winkels per direct willen openen en 100 procent schadevergoeding afdwingen. En ook mij bekruipt weleens het gevoel: moeten we niet uit een ander vaatje tappen? Gaan demonstreren, wegen afzetten, blokkades opbouwen of een ludieke actie uitrollen. De ellende is: de boeren heeft het geen steek verder gebracht, bouwend Nederland is nog steeds op zoek naar resultaat en de KNVB wacht tot op de dag van vandaag op antwoord, nadat ze met duizend shirtjes van amateurclubs het woord STIL op het Malieveld had gelegd.

Een hardere toon aanslaan dan? Weglopen uit gesprekken? Het mes op de keel? Andere brancheorganisaties hebben het geprobeerd en nul op het rekest gekregen. Erger nog; ze mogen voortaan achteraan schuiven als de minister tijd heeft om in gesprek te gaan.

Door een enkeling werd zelfs om drastische politieke maatregelen gevraagd. Toch zijn ook hier kanttekeningen te plaatsen. Volgens mij hebben we een eeuwenoude parlementaire geschiedenis die niet schoksgewijs verandert en daarbij mogen we blij zijn om in dit land te wonen. Mochten we daar al vernieuwingen willen doorvoeren in ons democratisch bestel, vergt dat zorg en aandacht.

Nee, als we al een stevige koersverandering willen, zullen we dat op verkiezingsdag moeten laten horen. Tot dat moment, is het zaak om van de huidige situatie het allerbeste te maken. De politiek van vandaag is er namelijk van overtuigd, dat ze met click & collect een enorm grote stap heeft gemaakt naar de winkels. Helemaal in de wetenschap van de naderende derde coronagolf en het OMT dat liever geen versoepelingen had gewild. Bij de ons gezinde politieke partijen zijn ze daarom trots op het resultaat: er is nu tenminste iets wat ze voor de winkeliers hebben kunnen doen. Begrijp me niet verkeerd, het resultaat is verre van ideaal, maar voor de time being is het beter dan niks en het zet de eerste stap naar een open winkel. Zo snel mogelijk gevolgd door de rest van de stappen uit de veiligheidskaart van INretail die is goedgekeurd door Economische Zaken. Neem van mij aan, daar zijn we dag en nacht mee bezig.

‘Jan, je moet meer invloed uitoefenen op het OMT', is een ander veelgehoord commentaar. Weet dat ik sinds het uitbreken van de coronacrisis bij de politiek pleit voor een oplossing zoals ze die in Duitsland kennen: laat meer andere specialisten toe in de adviesraden van het kabinet. Daarmee behoeden we ons voor nog meer beschadiging van de economie, omdat beslissingen te eenzijdig vanuit de gezondheidszorg worden genomen. Al heet je Koning Willem-Alexander, bij het huidige OMT, klop je tegen een dichte deur. Mogelijke verandering hierin, is een kwestie van lange adem.

Nog een veelgehoord verzoek: zorg voor méér media-aandacht, zit aan bij televisieprogramma’s als Op1 of Nieuws uur.

Helemaal mee eens. Tenminste, als we daarmee willen dat het grote publiek onze zorgen meer begrijpt, want het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking staat op dit moment vierkant achter het kabinetsbeleid. Juicht Rutte toe. De politiek heb je er dus niet mee. Indirect misschien.

Goed, terug naar het beginpunt van mijn verhaal: laten we vooral sámen optrekken. De politieke lobby is een ongehoord lastig spel, waar het aankomt op goede relaties. Willen we onze input en invloed nog meer laten gelden, is het van het allergrootste belang dat we elkaar de tent niet uitvechten en daardoor onze aandacht versnippert. Hierbij is het goed te weten, dat ik niet in mijn eentje beslis, maar dat de koers voortdurend wordt getoetst met het bestuur en de ledenraad van INretail. Daarin zitten door de leden gekozen ondernemers, die net zo hard worden geraakt door deze crisis, en achter onze aanpak staan. Hoe moeilijk dat soms ook is. Het individuele belang is niet altijd het algemene belang. Toch is iedereen ervan overtuigd dat je in je uppie niks bereikt in Den Haag, maar dat we collectief moeten blijven knokken voor het best mogelijk gezamenlijke resultaat. Dat betekent: er is eigenlijk maar een echte oplossing de winkels moeten open en als dat niet kan, 100 procent schadevergoeding.  

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties. Jan probeert persoonlijk terug te reageren en ook als het er niet van komt weet dan dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Cor Empel Zondag, 14 februari 2021
De regering heeft zichzelf gegijzeld bij het OMT en RIVM. En daarom zal er op korte termijn waarschijnlijk niets veranderen. Het OMT en RIVM bedenkt zaken vanuit een laboratorium zonder daar werkelijk kennis te hebben hoe de echte wereld in elkaar steekt. Zolang zij niet qua denken veranderen zal er dus niks veranderen en zien ze de winkelier en horeca een onderdeel van de virus. Omdat te veranderen moeten we de demissionaire regering er van overtuigen dat wanneer de winkelier en horeca nog langer dicht moeten er nog grotere problemen ontstaan.
Mark Zaterdag, 13 februari 2021
Onze winkel van 15.000 m2 was van maart t/m medio december 'gewoon' open. De 40 verkopers waren dagelijks in gesprek met talloze klanten maar iedereen hielt zich goed aan de regels. Vandaar dat er gedurende al die maanden bij ons GEEN ENKELE besmetting is voorgekomen. Wij vinden het daarom onbegrijpelijk dat onze winkel op 15 december de deuren moest sluiten! Volgens ons was dat een totaal ongefundeerde maatregel die slechts voor de publieke opinie is genomen. Ondertussen lopen de kosten 100% door en is de omzet nog geen fractie van wat hij zou moeten zijn. In België zijn de winkels wél open terwijl de besmettingscijfers daar beter zijn dan in Nederland. In de supermarkten is het nog nooit zo druk geweest, maar daar doet niemand moeilijk over. Het is meten met 2 maten. De hele retail wordt op deze manier kapot gemaakt en in de winkelstraten is straks nog veel meer leegstand. Het is onbegrijpelijk dat dit gebeurt, de enigen die hier garen bij spinnen zijn de online winkels.
Rick van der Weijden Woensdag, 10 februari 2021
Lobby werknemers InRetail, Dank voor jullie inzet in de afgelopen weken om Retail Nederland (niet essentieel) te ondersteunen richting de oren en het geweten van de politiek. Mede dankzij jullie werk is de NOW vergoeding verhoogd, de TVL regeling positief aangepast, de vergoeding liggende voorraad naar boven bijgesteld, en niet te vergeten Click&Collect vanaf vandaag van bescheiden van toepassing. Zonder deze bovenstaande resultaten binnengehaald te hebben waren velen niet essentiële retailers, buiten hun schuld al omgevallen. Het kan en moet altijd nog beter maar laten we in ieder geval koesteren wat er al binnen geharkt is door ONZE InRetail lobbyisten :-). Dank namens vele InRetail leden en nu weer vol goede moed aan de bak om de niet essentiële winkeldeuren voor ons versneld open te krijgen. Succes, Rick van der Weijden
Peter ter Horst Woensdag, 10 februari 2021
De onwelwillendheid van dit kabinet straalt negatief af op brancheorganisaties en lobbyisten, is dat fair? Het kabinet neemt beslissingen met enorme impact op de hele samenleving en lijkt doof en blind voor wat dit met onze samenleving doet. Ze beweegt ook te weinig richting bedrijven en houdt de luiken gesloten terwijl meer financiële compensatie vereist is. Tussenstappen als click&collect en private shoppen bieden alleen maar uitstel van wat er echt moet gebeuren: winkels open, en wel direct!
Mia Amram Dinsdag, 09 februari 2021
Ook ik vind dat er te laconiek met onze belangen wordt omgegaan. Niet elke zaak kan een click en collect systeem snel realiseren, heeft daar behoefte aan of ziet het uberhaupt als niet rendabel. Dus heeft grote groep detaillisten niets aan click en collect. Verder is het nogal wrang voor horeca en retail om te zien dat er elders de regels schijnbaar niet gelden (afhalen, supermarkten maar ook nu weer de roep om Elfstedentocht door te laten gaan, verkiezingen) en is de belangstelling vanuit de media vervaagd. Beste Jan, vraag de politiek solidair met ons winkeliers te zijn. Er komt vaak nog geen 10% van het normale binnen op dit moment; vraag de heren/dames politici ook van zo'n inkomen rond te komen, mogen ze aanvullen met hun spaargeld. Lijkt me tactische zet, zo voor de verkiezingen.
Iris van Rutten - The Woodstore Scheveningen - #metliefdevoorhout Dinsdag, 09 februari 2021
Wij zijn een speciaalzaak in houten vloeren, oppervlakte van de winkel is 100 m2, ik zit in een buitengebied, werk alleen of met zijn tweeën in de winkel... Wij werken al vanaf maart op afspraak, maximaal één stel binnen (twee mensen die bij elkaar horen), deur op slot, wij kunnen prima afstand houden, met een mondkapje werken. Maar sinds de lockdown mag ik mijn gewaardeerde klanten niet meer ontvangen en wordt van mij verwacht dat ik online / via videocall vloeren verkoop ?! Een investering van 10 - 30K in een houten vloer doen mensen niet zonder een aai over te hebben gegeven of de kleur "in het echt" te hebben gezien. Ik mag wel bij mensen langs; drie hoog achter aan de keukentafel die tegenwoordig ook wel *woonkeukantoor* wordt genoemd, bij een stel met een kleuters die aandacht vraagt een 8-jarige die de Snappet-opgave echt niet snapt, overal verhuisdozen en de kattenbak die nodig verschoont moet worden, vader verontschuldigd zich nog "sorry voor de volle boel, we kijken erg uit naar ons nieuwe ruimere huis". Ik denk dan bij mezelf; waar leg ik in hemelsnaam mijn voorbeeldpanelen neer zodat ze een keuze kunnen maken en hoe hou ik in vredesnaam afstand van deze mensen? Ik heb die fysieke winkel nodig voor mijn verkoop, online is maar een middel om bezoekers te informeren en te interesseren. IK WIL OP AFSPRAAK WEER MIJN KLANTEN ONTVANGEN!
Bart van de Rijt Dinsdag, 09 februari 2021
Beste Jan, Duidelijk hoe de politieke lobby werkt en tegen je in het harnas jagen zet geen zoden aan de dijk. Wat inderdaad niet deugt is de samenstelling van het OMT. Nu zit mevr. Koopman in China om na te gaan of het virus via vleermuizen, nertsen of katten is verspreid. Volgens mij is dat tijd genoeg nadat de wereldorde weer op gang is. Maar voor een dierenarts natuurlijk wel interessant. Die hebben overigens geen eed van Hippocrates afgelegd, daarom hebben we meneer Oosterhuis nog steeds in de gelederen. In het bedrijfsleven zouden die mensen worden afgerekend op resultaten. Nu vorderen ze noodwetten uit waardoor de hele economie instort. En als we dan al open mogen, god weet wanneer, moet het huishoudboekje voor de EU weer op orde worden gebracht, dus brengen we nog meer offers. Net als ieder ondernemer wil ik minimaal personal shopping. Zie je de klant bij mij inde zaak al een compleet bed afhalen? Zonder advies? Ik heb de oplossing ook niet paraat, maar als we in maart alleen maar proteststemmen gaan uitbrengen dreigt een nog grotere ramp, denk aan de gewenste Nexit-wens van bepaalde partijen. Wie het weet mag het zeggen, maar nog eens 4 jaar zo'n kabinet????? Sterkte Jan en allen mede-ondernemers.
jan snijder Dinsdag, 09 februari 2021
Jan ik begrijp best dat je er alles aan doet om voor onze belangen op te komen. Voor de ene partij pakt een maatregel beter uit dan voor de ander. In ons geval zal het afhalen niet veel zoden aan de dijk zetten voor anderen is dit weer een positief begin. Dat de mensen (media) op dit moment praten over een elfstedentocht en ons als detailhandel ( met onze gesloten winkels) al weer is vergeten zal de media een zorg zijn. Hoe haalt men het in z'n hoofd om maar te denken dat een elfstedentocht door kan gaan ( ook in een bubbel ) Mocht hij dan toch doorgang vinden dan roep ik op om de dagen ernaar de winkels weer te openen dan weet ik zeker dat we media aandacht krijgen en u Jan beslist op Op1 aan tafel komt te zitten.
Simon de Bruin Dinsdag, 09 februari 2021
Idee: winkels open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur, koopavond en in het weekend gesloten. Je voorkomt funshoppen Winkels hebben een reële kans om te overleven omdat ze waarschijnlijk tot 60% van hun omzet kunnen bereiken 1 bezoeker per 20m2, het dubbele van wat de supermarkten aanhouden. Kost veel minder geld aan steun Substantieel minder (uitgestelde)faillissementen
Sandy Dinsdag, 09 februari 2021
Ik stel voor dat alle branches op 17 maart (als er dan nog steeds niets open is) collectief hun deuren openen ! En dat heel Nederland die dag gaat shoppen, naar de kapper, uit eten, naar de bios of sporten in plaats van naar het stembureau ! Ben benieuwd wat er dan gebeurt.....
Ronald Schrijvers Dinsdag, 09 februari 2021
Geachte heer Meerman, Hoe ziet de veiligheidskaart van Inretail eruit en kan deze gedeeld worden met ons. Met vriendelijke groet, Ronald Schrijvers.
Femke Utens Dinsdag, 09 februari 2021
Laat de avondklok staan tot zeker 1/2 april, doe vanaf 2 maart de winkels open, met 1 persoon winkelen en voor iedere klant 15m2. De besmettingen zitten in huiselijke kring en niet bij de winkels, met het behouden van de avondklok geef je dit een flinke klap met de hamer van Rutte. De steunmaatregelen over aaneen volgende, zelf te kiezen maanden. Togs2 per direct doorvoeren. Deze 4000 euro zijn hard nodig.
Jaap Witte Dinsdag, 09 februari 2021
De reacties geven duidelijk het grote gat aan tussen de leden ( zelfstandige ondernemers) en Inretail. In het bestuur dat niet meer direct door de leden wordt gekozen zijn de meesten geen directeur/eigenaar. Als je op de eerste rij mag zitten omdat je zo aardig bent, kan je net zo goed achter in de rij gaan staan. Resultaat hetzelfde je bereikt weinig. Trouwens de horeca heeft altijd al afhaal, dus laten we niet doen of wij gemazzeld zijn
kiki mensing Dinsdag, 09 februari 2021
Ik lees dat het grote publiek het kabinetsbeleid toejuicht en steunt. Naar mijn mening heeft het grote publiek geen idee wat een wassen neus de steun van het kabinet aan de detailhandel voorstelt. Misschien is het verstandig het grote publiek precies te vertellen wat de detailhandel aan steun krijgt waardoor ze meer begrip voor onze situatie krijgen. Volgens mij denken ze dat we alleen maar gratis geld toegeworpen krijgen en niet zo moeten zeuren.
René van der Knaap / Het Lichtpaleis Dinsdag, 09 februari 2021
Onze website www.lichtpaleis.nl hebben we op click en collect aangepast met een formulier waar je de gewenste afhaaltijd kan opgeven en omdat we geen webshop hebben een invoer met een omschrijving wat de wensen zijn. De reacties die ik van klanten krijg is dat ze niet weten hoe het moet worden omschreven wat ze nodig hebben. Heb al een opmerking toegevoegd van stuur een foto via email. Het werkt voor mijn klanten niet. Ik zit met een winkel die totaal afhankelijk is van fysieke handel. Dus iedere omzet die je binnen kan halen is welkom. Ik weet niet hoe ik het kan aanpassen zo dat het wel voor mijn klanten geschikt is. Artikelen invoeren in een webshop handmatig kost veel te veel tijd. En een heel groot deel moet je invoeren voor 1 verkoop. Dat is onbetaalbaar.
Muriel Spies Dinsdag, 09 februari 2021
Normaal gesproken reageer ik niet snel maar ik [en heel veel andere ondernemers ] zijn 'op'. Deze op de ramen gelezen; Ons geduld is op Ons begrip is op Ons geld is op Wij zijn op... En met op, is het echt dat we niet meer kunnen, geen licht aan het eind van de tunnel maar; "we are on a road to nowhere" Een telefonische hulplijn voor als je in geestelijke nood bent is een lachertje, de bomen langs de weg roepen maar daar hoor of lees je niks over in de media terwijl er al veel voorbeelden zijn van ondernemers die uit het leven zijn gestapt hierom.
Harun Karasahin Dinsdag, 09 februari 2021
Beste Jan, Ik snap nog steeds niet waarom wij dicht moeten zijn.Als je ziet wat er buiten rond loopt. Soms is het drukker dan wanneer de winkels open waren. Ik zie de nut niet.Er is vrijdag en zaterdag markt als je ziet wat er rond loopt dan schrik je. Terwijl aan de andere kant al heel veel winkels al open zijn waarom die markten er nog bij Als we serieus bezig zijn voor de Corona.Avondklok: ook zo iets waarvoor dat effect heeft? Overal is gesloten wat kan je nog doen na 21 uur? Men geeft aan dat de Britste variant erg besmettelijk is, vandaar dat wij onze deuren moeten gaan sluiten. Maar er komt wel elke dag tientallen vluchten vanuit Engeland. Ik begrijp er niets meer van. Wij kunnen de prikjes niet eens tellen. Anno 2021 weten wij niet hoeveel mensen zijn gevaccineerd. Ik geloof er helemaal niets van. Er spelen tefveel dingen maar wat ???
marjolein Bathoorn Dinsdag, 09 februari 2021
Ik denk dat het goed, is dat alle gedupeerde branche organisaties tegen de overheid gaan zeggen dat we niet langer kunnen wachten, en dat jullie de ondernemingen oproepen om op 2 maart open te gaan. Dan ook echt alle branches, die gedupeerd zijn en moesten sluiten. Dit via allerlei mediakanalen meedelen aan de bevolking , de gedupeerde ondernemingen zijn vanaf 2 maart open op afspraak. Kappers ,winkels horeca enzovoort..... De tijd van onderhandelen is voorbij ,inretail heeft gemerkt dat er niet naar ze wordt geluisterd, en iedere dag niet open laat ons verder in dit moeras wegzakken. Binnenkort is er geen weg meer terug ,dat moeten we voor zijn. Stop het braafste jongetje van de klas te zijn , zachte heelmeesters maken stinkende ,failliete wonden. Alleen jullie als brancheorganisaties kunnen zorgen dat we samen hieruit gaan komen zonder teveel failliete bedrijven. Ga hiervoor zorgen. 2 maart 2021 OPEN!!
Luud van Kuijk Dinsdag, 09 februari 2021
Beste Jan, Ik zal het kort houden. Mijn inziens hebben we een periode voor en een periode na corona. Zo ook na een Engelse variant een volgende. enz. enz. Daarom is onze huidige bestrijding van het virus achterhaald. Een nieuwe aanpak vraag om een veel breder georienteerd OMT zoals je zelf al aangeeft. Maar het vraagt vooral ministers en bestuurders die nieuw beleid gaan maken. En ja dat is ook risico lopen! Ik hoop dat we in maart op afspraak open kunnen, En een beetje later met een beter deurbeleid. Dank u voor al uw inzet van de afgelopen tijd. Groet, Luud van Kuijk
Willem van Putten Dinsdag, 09 februari 2021
Wat is het verschil tussen een winkel en een stemlokaal? Een stemlokaal mag wel open. Dat staat nu al vast, Britse variant of niet. Onlangs heeft de gerenommeerde Stanford University een onderzoek gedaan naar het nut van lockdowns. Ze vergeleken landen met een lockdown met landen zonder. Mijn advies: google het niet, heel slecht voor je hart en bloeddruk.
Harrie van der Velde Dinsdag, 09 februari 2021
Jan, ik vind dat je wel veel begrip toont voor Den Haag .. Je eind conclusie klopt: winkels open of 100% compenseren. Wij zijn de dupe van het falen van de overheid, de overheid is verantwoordelijk voor z’n gemaakte keuzes en moet ons “at the end” voor 100% compenseren. Deze compensatie zal wel niet ‘de doorlooptijd van de toeslagen-affaire’ hebben maar het lijkt me toch verstandig dat we in de tussentijd zelf proberen , binnen de RIVM regels , onze omzet te maximaliseren. Persoonlijk denk ik dat men tot de verkiezingen blijft aanklooien . Na de verkiezingen/kabinet -formatie zal wel het inzicht komen dat iedereen boven de 60 zo snel mogelijk moet worden ingeënt . ( Jaap Goudsmit, Buitenhof Zondag 7 februari 2021) Al met al zijn we dan ondertussen zomaar weer minimaal een half jaar verder voordat we het gewone leven weer enigszins kunnen oppakken. Die periode overleven we, met alle respect, niet met de versoepeling in de vorm van Click en Collect. Op de site van de RIVM staat hier o.a. over: “ Rutte maakt duidelijk dat klanten de winkel absoluut niet mogen betreden, dus dat alles wat zij online of telefonisch bestellen buiten moet worden afgegeven door de werknemer” Leuk bedacht maar naast alle praktische bezwaren zet het omzet-technisch voor de meesten geen zoden aan de dijk. Dus Jan, pas op voor het Stockholmsyndroom, zet je “ja maar” houding aan de kant en focus je alleen maar op de belangen van de leden. Gezien het huidige Corona beleid is de kans zeer klein dat de detailhandel op korte termijn weer open gaat. Blijf gaan voor het maximale maar regel in ieder geval, op zeer korte termijn personal shopping. Groet, Harrie van der Velde
Angel Dinsdag, 09 februari 2021
Op afspraak werkt voor veel winkels ook niet. Open met een maximaal aantal mensen in de winkel is de enige optie. Dat werkte voor de lockdown ook prima. In de plaatselijke pizzeria staan meer mensen binnen op hun afhaal pizza te wachten...
Hanneke Siebelink Dinsdag, 09 februari 2021
Ga inzetten op verkoop op afspraak met voor mijn part een maximum aantal per dag. Gaat de elfstedentocht door dan vind ik het een goed idee dat alle gesloten detailhandel en horeca ook open gaan die dag. Laten we er dan samen een leuke dag van maken want alleen samen krijgen we corona “eronder”.
John K. Dinsdag, 09 februari 2021
Hallo Jan, Ik wil dit wel even gezegd hebben, ik zal niet beginnen over de regelingen dat deze pas laat aangevraagd kunnen worden of over het click & collect wat eigenlijk niet echt vooruitgang is.. maar hoe krom alles soms is. En nee dan bedoel ik niet dat een snoepwinkels of slijterij wel open mogen of bloemenzaken een complete stal voor de deur hebben, ik gun het iedereen maar het gevoel van onrecht... Maar wat mij echt irriteerde was onze minister Ollongren over de verkiezingen op BNR. Ik ben groot voorstander van ons democratisch stelsel. maar als de minister een vraag krijgt waarom de verkiezingen doorgaan dit terwijl er "vermoedelijk" een 3de golf komt rond de verkiezingen, gaf ze het volgende antwoord : Het staat nou eenmaal in de wet en we hebben veel maatregelingen genomen om het helemaal corona-proof te maken.. Dat wij dicht moeten wordt even aangepast in de wet, en corona-proof maken van al onze mooie ondernemingen doet er allemaal niet toe.. hoe bedoel je met 2 maten meten? dat er verkiezingen zijn is heel goed,, dat het door moet gaan ook.. maar je kan straks fysiek naar locaties op te stemmen! Omdat het corona proof is, volgens de minister... Dit geloof ik graag, maar waar is het geloof dat onze winkels ook corona proof kunnen zijn? Elke week dicht is weer een lege winkelstraat erbij.. met een angst mindset komen we echt niet verder. Er moet verandering komen en heel snel voordat het voor vele te laat is!!
Han Schimmel Dinsdag, 09 februari 2021
INretail, MKB Nederland en Horeca Nederland doen er echt alles aan, dat geloven alle ondernemers wel ga ik vanuit. Alleen het is echt de wereld op zn kop, er is helemaal geen onderhandelingspositie. Dit is pure machtsmisbruik van de overheid. De overheid legt de ondernemers wat op, zijnde een lockdown of beperkingen en wil dan in onderhandeling. Zoiets als ik koop jouw huis, ga er alvast in wonen en gaan dan met elkaar praten en onderhandelen over de prijs. Kijk jij maar eens of jij mij er dan nog weer uit gaat krijgen. We moeten onmiddellijk terug naar de situatie van voor de Lockdown, dus allemaal collectief open, winkels, kappers, horeca noem maar op. En dan gaan we aan de onderhandelingstafel zitten, oke overheid jullie willen ons dicht hebben omdat ? Dan zijn dit onze voorwaarden, 100% compensatie voor omzet en voorraadverliezen, meedelen in de loon- en vaste kosten van onze bedrijven. Als dit ondertekend is dan kunnen we de deur dicht doen. Dat is een faire onderhandeling, nu niet de overheid maakt gewoon ongelofelijk misbruik van hun macht. Dus even terugspoelen naar de situatie februari 2020, dus allemaal collectief open en dan in gesprek gaan.
D. Buck Dinsdag, 09 februari 2021
Ik snap een paar dingen niet. Ik zie mode-ondernemers "op inkoop gaan". Dat betekent dus, dat zij ergens terecht kunnen, waar kleding staat uitgestald en waar vast meer dan 1 afspraak per dag is. En ik ben dan zo braaf, om die ene bezoeker die ik mag ontvangen, overdag laat komen om een bureaustoel te testen. Want dat is wél belangrijk, een goede stoel als je moet thuis werken... En voor mij is dat omzet die ik graag inruil voor een kop koffie met mijn beste vriending... Kleding kopen we allemaal van plaatjes op internet, kunnen we makkelijk ruilen, maar zoiets als een stoel? Ik denk dat het private shoppen écht veilig kan, een stuk veiliger als buiten met je wandelclubje in de rij staan voor een kop glühwein of in de supermarkt hutje mutje met vuile mondkapjes...
Pauline Dinsdag, 09 februari 2021
Toen ik M&M Mode&Meer ging starten oktober 2019 had ik nooit gedacht om als ondernemer te moeten dealen met dit soort problemen. Net als iedereen uiteraard. Nu gisterenavond weer de melding dat de avondklok verschoven wordt naar 2 maart, dan weet je eigenlijk al dat wij winkels 2 maart niet opengaan. Miss private shopping als optie maar volledig open? Die kans is gisteren weer van tafel geveegd. We doen er alles aan, LIVE verkoopsessies werkt heel goed! Maar het is zo heftig opeens ben je 24/7 bereikbaar via social om maar dat ene rokje of shirtje weer te verkopen.Maar je doet het, je wilt door maar ik wil zo graag een lichtpuntje zien naar het einde..........
M.Stegeman, Dinsdag, 09 februari 2021
Misschien moeten we maar niet gaan stemmen. Wij mogen op bijna geen enkele manier klanten ontvangen, sporten mag niet in een zaal, horeca mag alleen bezorgen en nu mogen we allemaal opeens wel stemmen in allerlei gebouwen (cafe,s, sportzalen e.d.) met het liefst heel Nederland. Dat moet dan wel mogelijk zijn???
Margriet Broekman-Sanders Dinsdag, 09 februari 2021
Beste Jan, ik was aangenaam verrast door de reactie die ik ontving na mijn commentaar op je column van een paar weken terug. Het is duidelijk dat onze reacties ertoe doen. Hoe lastig (en dat is zacht uitgedrukt maar niet zo bedoeld) deze tijd voor ons allen ook is, INretail is er voor ons. Vandaag gaat het in de media over niets anders dan marathonschaatsen en de Elfstedentocht. Diverse politici maken zich daar hard voor en vinden dat dat toch moet kunnen. Iedereen zal zich aan de regels houden, denken ze. Om drukte in Friesland te voorkomen stel ik voor om op die dag in heel Nederland de horeca en de winkels te openen. Dan dragen deze zwaar getroffen sectoren een steentje bij aan de verspreiding van de mensenmassa.
Rob Maandag, 08 februari 2021
Deze ramp dragen we niet samen . Hij wordt gedragen door de zelfstandige onder ons . Wij zijn al jaren de nationale pispaal . Denk aan het belastingstelsel . Jan je hierbij neerleggen is een teken van zwakte . Ik heb er geen goed woord voor over . Gelukkig komen de verkiezingen eraan . Dit gaat ervoor zorgen dat we rond 2 maart weer open mogen . In de politiek tellen alleen stemmen !
Henk Maandag, 08 februari 2021
Als het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking achter het beleid staat komt dat waarschijnlijk ook omdat ze er financieel nauwelijks last van hebben. Misschien moeten ondernemers het personeel eens mee laten delen in de misère en bijvoorbeeld komende maand maar 50% salaris uitkeren? En waarom bepaalt dat OMT eigenlijk alles, die zijn toch niet democratisch gekozen?
Pieter Lap Maandag, 08 februari 2021
Click en Collect is veel efficiënter dan afleveren. Dus beter dan dicht. Ik hoop dat iedereen vanaf 2016 geld verdiend heeft dan red je het wel.
ANKii | My VINTAGE BOUDOIR Maandag, 08 februari 2021
Wát een toestand is dit zeg., pfff... Maar ik ben blíj met de onvermoeibare inzet van InRetail, versnippering leidt nergens toe... Stay Focused! Ik zou ook héel graag de Personal Shopping optie geregeld zien voor mijn bruidswinkels, de vraag naar snel leverbare bruidsjurken is hoog, en dat is geen probleem want mijn voorraad voor directe verkoop is gigàntisch (en de investering dus ook!) maar we kunnen ze momenteel nergens slijten..!? Bizar!! We kunnen natuurlijk bij de bruid thuis adviseren.., of via onze webshop Sale japonnen aanbieden voor 'een prikkie' of Tegoedbonnen en Click & Collect aanbiedingen met maar liefst 50% extra waarde GRATIS! aanbieden (want ik heb liever wéinig omzet dan géen omzet, kwestie van overleven)., en ja..., dát kost allemaal kláuwen met geld maar het betaalde tot voor kort nog de kosten. Maar-nu-is-het-op..! Laten we eerlijk zijn..., de meeste bruiden (maar ook klanten in andere branches) willen natuurlijk líever de keus uit hónderden bruidsjurken i.p.v. de 10 die we middels videobellen met ze uitzoeken. En daar hebben ze veel voor over.. Álle veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd en iedereen wenst zich daar naar te voegen.., áls ze maar die ene perfécte bruidsjurk kunnen kopen! De agenda voor ná de lockdown is dus bómvol, ik communiceer me suf met mijn klanten, want de vaak maanden en weken geleden gemaakte pasafspraken moet ik iedere week verplaatsen omdat de Personal Shopping optie nog niet vrijgegeven wordt. Die bruiden moeten dus feitelijk weer achteraan sluiten en kunnen pas in maart/april terecht, want ook ík kan straks niet 24/7 open als kleine zelfstandige. Grote kans dat ze daardoor dus nog afhaken ook..., en fijn bij AlieExpress gauw een jurkje bestellen, aaeerrgghh... Er zijn veel aanvragen voor LastMinute huwelijksvoltrekkingen (want er zijn natuurlijk gewoon paren die trouwen in een klein gezelschap uitstékend vinden) en ik kan de meeste van die meiden verdorie niet eens fatsoenlijk meer aan een bruidsjurk helpen terwijl ik 2 Bruidswinkels én een bruidsatelier vól mogelijkheden heb. Ze mogen gewoon in onze bruidswinkels zélf de jurk aan- & uittrekken, daar is niks moelijk aan, ik ben er voor aanwijzingen, deskundig advies, het maken van foto's & video's (op verzoek) een goed gesprek en rétegoeie cappuccino's! Dat werkt sinds maart 2020 uitstekend..! Vorig jaar hebben we ondanks (of dankzij?) corona in omzet geplust.., én daardoor een nieuwe bruidswinkel kunnen openen in november j.l. Tot dusver heb ik dus behalve die 4000,- tegemoetkoming in maart 2020 geen énkel gebruik hoeven maken van overheidssteun omdat ik niet wilde afwachten maar iets kan bijdragen aan deze misère, gewoon vanuit mijn eigen kennis en ervaring. Er zijn kansen.., áltijd! Er waren in de bruidsmode (in mijn situatie althans) nog mogelijkheden genoeg om tóch wat omzet te genereren en daarmee de vaste kosten te kunnen betalen. Maar he-le-maal dicht!? Dat trekt níemand natuurlijk zo lang! Het eerstvolgende steunpakket zal ik echt nodig hebben.., wát een verspilling van geld, energie en jarenlange ervaring! En bovendien., ik ben als ondernemer nu écht he-le-maal ideeën-moe! Uitgeput, exhausted, uitgeblust...., ik weet even niet precies meer wat ik nú weer moet verzinnen... (misschiennis dat morgen weer anders, maar nu even niet) Dit trekt geen énkele ondernemer volgens mij.., en dan knijp ik mijn handjes nog fijn dat we het zo goed zonder steun hebben kunnen doen zodat iemand anders dat eerst kon gebruiken. Maar dat is vanaf nu ook voor mijn winkels niet meer mogelijk..., er zit niets anders op dan ook steun aan te vrageb om de (laatste?) hordes te kunnen nemen.. Personal shopping en een héle (bruids-)winkel reserveren voor een klant kan best..., dat doen we al sinds maart 2020 dus blíjf er alsjeblieft op hameren! We zijn er zó aan toe om mooie dingen te doen! Zo.., tot nu toe heb ik weinig over de situatie gesproken, wil niet klagen om iets waar we weinig invloed op hebben maar het lucht wel even op! Intussen probeer ik mijn bedrijf uit de gevarenzone te houden. En dat wordt met de week lastiger.. , So Hurry! Please! Verder wil ik wél heel graag mijn lof uitspreken voor de energie die InRetail in de communicatie mét de overheid en de noodzakelijke partijen steekt, maar óok het royale aantal updates dat er wekelijks komt stel ik zéer op prijs! Heel veel dank, en blijf gefocust! Dat werkt ongetwijfeld béter dan acties, stakingen etc. Positieve energie én flink blijven hameren op het uiteindelijke belang is beter..! Ik pleit trouwens wèl voor meer ondernemers en mensen met kennis van dat soort zaken in die adviescommissies..., maar ik ben niet de eerste die dat roept. Sterkte allen! ANKii | My VINTAGE BOUDOIR Dordrecht
Janny Maandag, 08 februari 2021
Beste Jan, Click and collect is voor speciaalzaken geen enkele vooruitgang! Integendeel: waar ik nu nog bij de klanten thuis kan adviseren en diezelfde klanten je dan nog wel eens 'belonen' met een extra aankoop omdat je zoveel moeite doet, zal dat eraf gaan als ze het mogen ophalen. En ruilen mag dan weer niet.... hoe ingewikkeld kun je het maken voor de kleine speciaalzaak die het juist van persoonlijk advies moet hebben. Net als voorgaande reageerders: wij willen gewoon op afspraak klanten kunnen ontvangen. Met een logboek of zoiets. Dat is absoluut veilig en dat moeten ze ook snappen in Den Haag. En ja, waar blijft de aanvraag Q1 voor de TVL/VGD? Leveranciers beginnen nu ook te drammen (begrijpelijk). Succes met de lobby! En volhouden totdat we echt open mogen!
Rick Souwerbren Maandag, 08 februari 2021
Ik denk dat alle gesloten bedrijven dus sportscholen, winkels, horeca etc allemaal massaal op 2 maart open moeten gaan. Kijken wat ze in dan in Den Haag gaan doen. Van Dissel wilde geen econoom of andere mensen uit het bedrijfsleven in het OMT omdat deze mensen de besluitvorming tegen zouden werken. Gek he? Nu gaat alles stuk. Nu bepalen biologen en artsen wat er met de economie gebeurt en dat lijkt me verre van goed. Ook de psychische druk om mensen wordt steeds groter. De lockdown richt meer schade aan nu dan dat hij oplevert. Dus open allemaal op 2 maart!
Jaco Wien Maandag, 08 februari 2021
Het is gewoon schandalig dat er door pers, politiek en In Retail wordt gezegd dat de winkeliers nu wat lucht krijgen door click&collect. We weten allemaal dat winkeliers dat al deden en dat de als je het goed doet Max 10% omzet opleverd. Maar wees er allemaal blij mee dan weten we zeker dat we minimaal tot eind april dicht zijn want dan zijn er misschien genoeg mensen gevaccineerd.
Rene Rootinck Maandag, 08 februari 2021
Hallo Jan, Heb volledig begrip voor wat je schrijft, we moeten samen optrekken want dan worden we misschien gehoord. Ik word alleen ziek van de woorden van het kabinet dat we samen deze crisis moeten dragen. Als iedereen morgen nog maar 90% van het maandinkomen gaat ontvangen is het draagvlak voor het huidige beleid voor een groot deel weg. Het huidige beleid raakt ons direct in de portemonnee en raakt de portemonnee van de grote meerderheid die het beleid steunt niet. Zolang de grote meerderheid nog geen pijn voelt is het vechten tegen de bierkaai. Maak dat de beleidsmedewerker in Den Haag duidelijk a.u.b.
Gerjo Maandag, 08 februari 2021
De winkels openen met verstand Private shopping zou voor nu de oplossing zijn Dit kan veilig, zelf veiliger dan het shoppen bij de slager en bakker waar tig mensen in de rij staat en niet te praten over het shoppen van vooral niet essentiële artikelen bij een kruitvat waar hele gezinnen binnen rondlopen
Anja Wielemaker Maandag, 08 februari 2021
Maandag 8 feb 2021 Beste Jan, Kunnen we niet, zoals de horeca in Italië gewoon, met zijn allen een datum afspreken en gewoon massaal open gaan. Ik heb begrepen, dat ze daar nu nog steeds gewoon open zijn. Je gelooft toch echt niet, dat we 2 maart open mogen? Anders stel ik voor om in heel Nederland stille tochten te gaan houden, voor de ondergang/ sterven van het MKB.
Henk Arnoldus Maandag, 08 februari 2021
Jann, Allr respect voor jullie inzet maar ondertussen mag er wel een OMT komen waarin de psychische, financiële en persoonlijke problemen besproken gaan worden van alle ondernemers die hier nu en straks hinder van ondervinden of gaan ondervinden. Ik weet zeker dat dat meer mensen zijn dan nu op de IC en ziekenhuizen liggen. Maar het kabinet praat volgens mij liever over een elfstedentocht
Romam Maandag, 08 februari 2021
Het is niet te verkopen dat de winkels en andere bedrijven niet open mogen. Er moet een datum náár de regering worden verkondigd dat we onder behoud van de geldende hygiëne en afstand maatregelen open. Samen met ALLE andere brancheorganisaties samen pakken want braaf afwachten heeft nu wel lang genoeg geduurd. Het click & collect is een klein appeltje voor de dorst niet meer en niet minder. Als we zo doorgaan dan zal de overheid nog vele malen gevaar in hun glazen bol zien en zitten we 2027 nog in deze ellende. Het probleem van deze politieke partijen is dat niemand het aandurft, op FvD en PVV na, zich uit te spreken tégen het beleid omdat ze een voor een zieltjes willen winnen. Graag een adres waar alle ondernemers hun facturen naartoe mogen sturen die betaald moeten worden.
Marisca Homma Maandag, 08 februari 2021
Beste Jan, Geweldig om te zien hoe flexibel de overheid, gemeente en ambtenaren zijn om de verkiezingen voor de Tweede kamer door te laten gaan. Terwijl het land op slot zit, nadert 17 maart, de dag waarop Nederlanders gaan stemmen voor de 2e kamer. Alles wordt uit de kast gehaald om dit evenement van de democratie door te laten gaan. Inventiviteit om alle Covid-19 maatregelen te omzeilen. Maatregelen worden genomen om aan de anderhalve meter te voldoen. Fantastische afspraken worden gemaakt met allerlei partijen en vrijwilligers. Zelfs internationale regels die aangeven dat je een half jaar voor de verkiezingen geen wetgeving mag wijzigen worden met voeten getreden.. De afgelopen weken is door de rijksoverheid een enorme hoeveelheid aan nieuwe wet- en regelgeving, nieuwsbrieven, factsheets, webinars en zelfs andere verkiezingssoftware geproduceerd. Alles wordt in het werk gezet om 17 maart het volk te kunnen laten stemmen. Een groeiend aantal burgers overweegt niet te gaan stemmen vanwege de opruiende boodschap over een derde golf die op ons afkomt. Ik vraag als burger en als getroffen ondernemer alleen af. Heeft het kabinet niet een virus te bezweren? Valt een volksoploop van miljoenen kiezers te rijmen met de gebrachte lockdown-offers? Is uitstel niet beter? Waarom zou je als overheid op dit moment voor de Tweede Kamerverkiezing überhaupt gezondheidsrisico’s willen nemen? Stel dat onze overheid al die inventiviteit die nu tentoongespreid wordt voor de tweede kamerverkiezingen zou inzetten voor bestrijding van de Corona pandemie. Stel dat getroffen ondernemers in de reisbranche, horeca, retail, evenementenbranche en contactberoepen dezelfde mogelijkheden krijgen als ambtenaren voor de organisatie van de tweede kamer verkiezing. Onderzoek laat zien dat met de protocollen van de verschillende brancheverenigingen er net zoals met de tweede kamerverkiezing voldoende mogelijkheden zijn om weer veilig open te gaan.. Stel dat onze overheid net zo creatief zou omgaan met Covid-19 als met de organisatie van de tweede kamerverkiezingen. Was het vaccinatie,- en testbeleid dan niet gewoon uitgevoerd door professionals uit het bedrijfsleven samen met het leger? Hadden we nu dan niet gewoon een aantal Corona zorgcentra’s voor onze kwetsbare en ouderen met Covid-19 die daar behandeld konden worden zodat reguliere zorg gewoon door kan gaan. Zat de jeugd dan gewoon op school omdat de leerkrachten veilig waren en gevaccineerd? Waren onze ouderen en gehandicapten in de verpleeghuizen dan wel beschermd omdat hun verzorgers ingeent zouden zijn? Kortom. Ondernemer verwachten wat meer perspectief. Zonder perspectief gaan winkels binnenkort gewoon open. Wat is het alternatief?
Edward van Dijk Maandag, 08 februari 2021
Begrijp Jan zijn verhaal volkomen en weet zeker dat INretail er alles aan doet om ons zsm weer open te krijgen. Het grote probleem is het is een groot politiek spel aan het worden en zolang 85% van de bevolking achter het huidige beleid staat , hebben we geen poot om op te staan , en is de enige manier nu het via het lobby circuit te spelen . Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn , de politiek is niet gevoelig voor hardere actie sterker nog het werkt vrees ik averechts . We willen en moeten weer open met onze winkels , en denk heel goed dat we het grote publiek beter uitleggen wat ons probleem is want de meesten hebben echt werkelijk geen idee. Belangrijk is dat we als eenheid optreden want als eenling ga je echt niets voor elkaar krijgen bij de politiek. Ik blijf elke dag dat 10 keer uitleggen bij allerlei mensen wat ons probleem is en waarom we veilig open kunnen , probeer op deze manier sympathie te krijgen voor ons probleem en hopelijk hierdoor sneller besluit dan we weer volledig open kunnen.
Marc van der Meulen Maandag, 08 februari 2021
De politiek van vandaag is er namelijk van overtuigd, dat ze met click & collect een enorm grote stap heeft gemaakt naar de winkels.Is dit niet precies waar jij, Jan, een week geleden nog trots over vertelde. Dat click en collect toch maar mooi was bereikt met de onderhandelingen! Is niet juist dit waarom de politiek nu denkt dat ze het juiste hebben gedaan ? Juist de boosheid bij veel leden ontstond omdat vanuit Inretail click en collect als onderhandelingspunt toch maar mooi was binnengehaald. Maar wat voegt dit toe? Wij brengen nota bene in volle getale de bestellingen aan huis momenteel. Dus ja Jan. Beter strijdend ten onder met ferme onderhandelingen, demonstraties of desnoods het advies om alle winkels open te gaan doen op een bepaalde datum. Om de tweede Kamerverkiezingen door te laten gaan is onze overheid creatiever dan met COVID-19. Zelfs wetten worden daarvoor gewijzigd. Wat druist tegen elke vorm van democratie.
Jeroen Blankevoort Maandag, 08 februari 2021
Beste Jan, prima ik ga voor nu even blind mee in jouw betoog. Maar..... WAAROM HOREN WE NIKS OVER DE TVL en VGD REGELING VOOR Q1? Deze is weer uitgesteld en door dit uitstel duurt het weer langer voordat wij allen de broodnodige financiële hulp krijgen? WAT DOET INRETAIL HIER AAN? Deze vraag staat nu al een maand op mijn lijst en blijft onbeantwoord. Zal wel een staaltje politiek spel zijn.....
Jeroen Maandag, 08 februari 2021
Helemaal eens Jan. In dit land is een professionele lobby meer waard dan het Malieveld op gaan. En die lobby doen jullie super. Je bent de horeca nog vergeten die ook met jaloerse blikken kijken naar onze resultaten. Tuurlijk willen we allemaal morgen open en elke branche zegt dat zijn branche veilig open kan. Maar we snappen dat het niet kan. Jullie hebben een goed steun pakket geregeld en in de laatste persconferentie waren we de enige branche die iets voor elkaar kreeg namelijk click en collect. En ik ben vol vertrouwen dat jullie ons goed uit deze crisis heen lobbyen. Veel succes!
Rene Roof Maandag, 08 februari 2021
Als de politiek ervan overtuigd is dat een grote stap met click en collect gemaakt is, gaat er iets goed mis!
Jochem Maandag, 08 februari 2021
Private shoppen is de oplossing. Dat moet elke politicus toch ook snappen.
A. Schoenmakers Maandag, 08 februari 2021
Ook ik weet niet wat wijs is ...maar na 35 jaar ondernemerschap kan ik wel zeggen dat het niet te verkopen is dat de winkels dicht moeten blijven (waar 2,4 en misschien 6 klanten tegelijk binnen komen ) en dat iedereen accepteert dat er straks in een klein lokaal in drie dagen tijd duizenden mensen hun stem mogen uitbrengen !!! NIET TE VERKOPEN... er zijn duizenden kleinere lokale winkels... gooi die open en steun de grotere winkels ( Bijenkorf ) wat meer !! Dit is niet vol te houden !!
Laurens Stevens Maandag, 08 februari 2021
Geachte heer, Probeer het zo te regelen dat we op afspraak klanten in onze zaak kunnen ontvangen. Al mogen maar 1 of 2 koppels per winkel tegelijk binnen zijn. De mensen moeten van te voren een afspraak maken (begintijd en maximale eindtijd) en dit vastleggen in een logboek zodat in geval van een besmetting de mensen op de hoogte gebracht kunnen worden. De situatie die nu is gecreëerd is in mijn ogen gevaarlijker: nu moet ik met het beetje handel wat ik binnen kan halen naar de mensen toe, waar ik dan sta in een kleine ruimte waar het moeilijk is om afstand te houden terwijl ik hier een winkel heb van bijna 3000m2. Wat is veiliger?? Het afhalen van spullen wat nu wel mag werkt niet voor speciaalzaken waar advies en kwaliteit een rol speelt. Wij zijn een gezond bedrijf en over mijn eigen zaak hoef ik mij gelukkig geen zorgen te maken, maar ik begin mij wel zorgen te maken over de fabrikanten, die geen orders meer binnen krijgen omdat we zo goed als niets kunnen verkopen. Als die dadelijke wegvallen dan gaan we (we in het algemeen) pas echt problemen krijgen. Met vriendelijke groet, L. Stevens Woninginrichting Stevens Schinveld
Henk Harmsen Maandag, 08 februari 2021
Dag Jan , Ik zie/hoor om me heen regelmatig dat ijsbanen open gaan. Er wordt serieus over een Elfstedentocht gesproken, leuk en aardig maar hoeveel mensen komen daar op af? Daar is dan ineens geen virus meer? Wanneer onze Mark nu gaat roepen dat hijj daar serieus over wil gaan denken, en vervolgens laat je de winkels dicht, kom op zeg ,dan heb ik het gevoel dat we als detailhandel niet mee tellen in deze maatschappij.
Roel Brouwer Maandag, 08 februari 2021
Voor de meubelbranche is dit totaal geen vooruitgang. De meubelzaken kunnen gewoon OP AFSPRAAK OPEN. We mogen wel bij de mensen thuis en de mensen mogen niet, 1 op 1 in de winkel, wat natuurlijk 100 x beter werkt dan thuis. Het is een blamage dat u de politiek hier niet van kunt overtuigen. Die avondklok is zo erg nog niet maar de winkelsluiting is economie. Het kost miljoenen per DAG! Onbegrijpelijk dat u met de politiek zich hier zo makkelijk bij neerlegt.

Reageer