Geen vraag te gek
088 973 06 00

Gemeenten laten winkeliers in de steek

De week van Jan Meerman | Week 43 | 2018

In de gemeente Utrecht is een succesvolle methode ontwikkeld voor de begeleiding van winkeliers die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Zo krijgt de gedupeerde eigenaar van de politie één contactpersoon toegewezen, die als een spin in het web fungeert tussen alle betrokken instanties. “Daardoor loopt het proces vele malen soepeler,” legde Margriet Broekman mij uit na een reeks diefstallen in haar winkel. “Ook al wordt de dader niet meteen gepakt, alleen al het feit dat je goed wordt geïnformeerd, bepaalt een belangrijk deel van de verwerking.”

De situatie in de Domstad is een oase vergeleken met de rest van Nederland, waar een groeiend aantal winkeliers uit een gebrek aan vertrouwen in de overheid ervoor kiest om helemaal geen aangifte meer te doen. Onderzoek wijst uit dat bij een winkeldiefstal minder dan tien procent van de ondernemers naar de politie stapt. Veel gehoorde argumenten? ‘De daders lopen toch zo weer buiten, je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en het kost een ongelooflijke hoop tijd en energie.’ 

In de steek gelaten

Jenke Haverhals uit het Noord-Hollandse Zwanenburg weet er alles van en voelt zich zelfs in de steek gelaten door de overheid. Zijn schoenen- en sportwinkel is vaker dan goed is voor een mens mikpunt geweest van ramkraken en overvallen. In juli nog probeerden dieven zijn winkel leeg te roven. Eerst door ’s nachts tevergeefs de zwaarbeveiligde winkelruiten met putdeksels in te slaan, om vervolgens in de ochtend terug te keren voor een overval. Toen Haverhals oog in oog met de daders kwam te staan, heeft hij ze met een hockeystick de zaak uitgeslagen. Het leverde hem een artikel op in de Telegraaf.

Eindelijk, dacht de ondernemer, nu gaat er wat positiefs gebeuren. Plotseling stond de minister van justitie op de stoep en liet de burgemeester van Zwanenburg zich horen. Beiden beloofden hulp. Minister Grapperhaus zou binnen de rijksbegroting kijken naar nieuwe landelijke maatregelen en burgemeester Hoes zou op zoek gaan naar extra mogelijkheden voor preventie en opsporing in zijn gemeente.

Stil

Tot zover goed nieuws. Toch blijft het stil aan de kant van de minister en heb ik van de burgemeester pas vorige week een epistel van drie kantjes ontvangen, nadat ik hem zeven weken geleden maande tot actie. Conclusie? De gemeente is niet in staat veel meer te doen. Het is nu aan de winkelier om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Tip van de burgervader? Ga eens met andere ondernemers kijken of er met een gezamenlijk potje geld beveiliging valt te regelen.

De burgemeester geeft daarmee te kennen geen enkel idee te hebben over het kapitaal dat Jenke Haverhals al in de protectie van zijn zaak heeft gestoken, die met gepantserde materialen en militaire veiligheidszones meer wegheeft van Fort Knox, dan een gezellige familiezaak.

Staat Hoes sowieso wel open voor het verhaal van Jenke Haverhals? Heeft hij zijn wanhoop gevoeld en naar het tragische verhaal geluisterd van Haverhals medewerkers die op hun tandvlees lopen van de spanning? Ik betwijfel het. Evengoed als ik me afvraag of de burgemeester van Zwanenburg zich realiseert dat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid van álle burgers in zijn gemeente.

Intussen heeft Jenke Haverhals ‘de aaibaarheidsfactor van een granaat’ en staat niet voor zichzelf in als er nog een keer wat gebeurt.

Onaanvaardbaar dat we dit in Nederland zover laten komen.

P.s. Sta jij er ook alleen voor in de gemeente? Mail of bel mij.

Jan Meerman

Delen

Reacties

Jan Mes Dinsdag, 30 oktober 2018
Ik ben dit land zat, zowel Rutte als huigel prins Willem Alexander en zijn vrinden, waar ze samen mede de buitenlandse globalisatie bedrijven naar binnen halen die nooit belastingen betalen. De kleine ondernemer kan doodvallen, ga maar lekker kapot. Leve de Bilderberg groep en consorten ( onze walgelijke regering ). Houzee
Guido de Wit Maandag, 29 oktober 2018
Via social media kun je soms ook daders opsporen, door beelden of een foto online te plaatsen.Vervolgens kun je met die info naar de politie gaan. Kleine moeite, heb er al daders mee kunnen ''vangen" doordat ze zichzelf melden of herkend worden. Goede training en begeleiding van het winkelteam is ook belangrijk. Als we als winkelier niks doen, weet je zeker dat er niks verbetert.
Guido de Wit Maandag, 29 oktober 2018
Via mijnpolitie.nl kun je ook digitaal aangifte doen. Handig en snel, als de dader niet bekend is. Heb je beelden, kun je die afgeven op het bureau. Via www. SO-DA.NL kun je, indien de dader gepakt bekend is, proberen de €181,- op de dader te verhalen. Lukt niet altijd, maar is zeker de moeite waard. Krijgt deze ook gelijk een winkelverbod opgelegd.
Willem van Putten Dinsdag, 23 oktober 2018
Vaste vraag die je krijgt wanneer je aangifte doet van winkeldiefstal: "U bent er zeker voor verzekerd?"
Dré Maas Maandag, 22 oktober 2018
beste ??? 1. verkeerde wetgeving 2. daders weten beter de regels dan wij kleine zelfstandigen 3. als gedupeerde wordt je meer gestraft (tijd = geld, zeker als de personeelsleden dienen voor te komen) dan de dader 4. en krijgen ze al een straf, lachertje conclusie: beter geen zaak er van maken sportieve groet, Dré Maas

Reageer