Geen vraag te gek
088 973 06 00

Kabinet plukt land kaal

De week van Jan Meerman | week 06 | 2019

De week van Jan Meerman | week 06 | 2019

Mijn gele hesjes komen van de ANWB-winkel in Zeist. Ze liggen al jaren ongebruikt in de kofferbak van mijn auto. Ik moest eraan denken toen ik die honderden mensen voorbijzag trekken op het journaal, met veiligheidsvestjes waarop woorden stonden geschreven als ‘revolutie’, ‘het moet eerlijker’, ‘samen strijden we voor de toekomst van onze kinderen’ en ‘een vinger kun je breken, een vuist niet’.

Breed gedeelde frustratie

In Frankrijk lijken de gele hesjes niet meer te stoppen. Wat in Parijs begon als een week van rellen tegen de hoge brandstofprijzen, is een landelijke protestbeweging geworden van duizenden mensen die onder meer belastingverlaging en een verhoging van de pensioenen eist. Volgens Franse analisten komt de beweging voort uit een breed gedeelde frustratie over de regering. Afgelopen weekend was het de twaalfde keer op rij, dat er in alle grote steden in Frankrijk mensen de straat op gingen om te demonstreren.

Het broeit

Of in Nederland de beweging zo massaal wordt als in Frankrijk, betwijfel ik. Bij een pechgeval hebben we in ons land al moeite om met een veiligheidsvestje achter de vangrail te gaan staan wachten op de wegenwacht, laat staan dat we weken achterelkaar zouden demonstreren in zo’n felgekleurd hansopje. Toch broeit ook in dit land het ongenoegen. Terwijl het kabinet roept dat het zo goed gaat met de vaderlandse economie, stijgt het aantal mensen dat het financieel gezien niet of nauwelijks meer kan bolwerken. Vorige week nog, begreep ik dat er in dit land 250 McDonalds-vestigingen zijn tegenover ruim 530 voedselbanken.

Schrikbarend

Maar het is het logische gevolg van een jarenlang wanbeleid, waarbij degenen die het makkelijk konden betalen, het niet hoefden of werden ontzien en de rekening werd gelegd bij de burger. Zo is het netto beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking sinds 2002 met 2 procent gestegen en de economie met 15 procent. Daarbij stijgen de loonkosten voor werkgevers onverminderd. Ter illustratie: de kosten van een werkgever voor een installateur met tien jaar werkervaring, die 2.500 bruto per maand verdient (waarvan de werknemer 1.890 euro netto per maand overhoudt) zijn 3.200 euro. Bovendien berekende het CPB dat de collectievelastendruk per werkende Nederlander 2.800 euro hoger ligt dan voor 2008. 

En het gaat maar door

Want de energietarieven zijn nog niet verhoogd, of de gemeentelijke roerend goed belasting schiet omhoog. Gemiddeld zo’n 4 procent, werd afgelopen week bekend gemaakt. Gemakshalve heb ik het dan nog niet over de stijgende kosten voor de zorgverzekering en de dagelijkse boodschappen die duurder worden door de btw-stijging.

Ondanks dat, wilde premier Rutte met een stalen gezicht de dividendbelasting verlagen.

De wereld op z’n kop

Inmiddels zit mijn achterban met de handen in het haar. Al jarenlang voelen winkeliers – ongeacht de grote veranderingen in de detailhandel - dat er in politiek Den Haag een werkelijkheid wordt gecreëerd die in het dagelijks leven niet bestaat. Het gaat namelijk niet goed met Nederland.

Voor mij zijn de gele hesjes het symbool geworden van mensen, die niet meer langs de kant van de weg willen staan om toe te zien hoe de overheid ze financieel ten gronde richt. Daarmee praat ik het geweld niet goed, maar ik begrijp de boosheid. Want wanneer luistert de politiek echt naar de onvrede van mensen?

Jan Meerman

Delen

Reacties

Jan Mes Donderdag, 07 februari 2019
Altijd lachende hyena's die over geitenpaadjes lopen staan nu eenmaal niet bekend om hun geheugen. Wel om hun doortraptheid. De grootste masters of war zijn degenen die lachend wegkomen met hun misdaden tegen de menselijkheid.
Wim Oostelbos Dinsdag, 05 februari 2019
Best Jan, Ben jaren lang lid van jou werkgever "Inretail" geweest. Ik denk zo'n 20 jaar! Helaas heb ik mijn winkel op 3 juli 2018 moeten sluiten (heb zelf mijn faillissement aangevraagd) vanwege de crisis, alsmaar veranderende marktomstandigheden, alsook de voortdurende "beloftes" van zittende kabinetten die deze vervolgens (bijna) nooit zijn nagekomen als het om lasten verminderingen ging betreft het MKB (detailhandel). Toch plaats ik een kanttekening met het geen jij hier schrijft. In deze ben ik bang dat het veel geroep vanaf de zijlijn is. Iets doen, betekenen, iets voor elkaar krijgen, en er dus voor 110% voor gaan naar jullie leden toe lijkt mij in deze de stappen die jij/jou club nu moet ondernemen het tij te doen keren. De beste stuurlui horen niet vanaf de wal te roepen, maar staan achter het stuur om de juiste koers te bevaren. Dus Jan doe er wat aan zou ik zeggen.
Emile ratelband Dinsdag, 05 februari 2019
Natuurlijk is n MKB er positief en constructief We innoveren, investeren, veranderen en gaan vooruit. We zijn ook realistisch en zien in de kassa dat de omzetten geen gelijke tred houden met de kosten die door een steeds groter wordende overheid aan ons opgelegd worden. Het is dan ook tijd na n tijd van evolutie voor REVOLUTIE
Willem van Putten Dinsdag, 05 februari 2019
Balkenende beloofde destijds dat na het zuur het zoet zou komen. Dat 'zoet' bleek Rutte te zijn. En die heeft zo zijn eigen agenda waarop het MKB niet bepaald bovenaan staat. Toen Rutte aankondigde dat iedereen er in 2019 op vooruit zou gaan met zijn besteedbaar inkomen voorspelde ik mijn vrouw 'let op, de gemeente, het waterschap en consorten denken nu van "ho, er valt weer wat te halen", hou je maar vast'. De aanslag van het waterschap moet nog komen maar de rest van de voorspelling is al uitgekomen. De voorspelling van Rutte overigens niet.
Jan Mes Dinsdag, 05 februari 2019
Energie 20 euro om meer . Boodschappen 3% 12 euro per maand . Verzekeringen omhoog inclusief ziektekosten. Verzekering 15 euro . OZB belasting 5 euro euro pm afvalstoffen heffing + 5 euro pm. Dan zit ik al op 57 euro wat ik meer kwijt ben per maand . Dan reken ik nog niet benzine prijs stijging water ivm BTW en dingen die je zo geen erg in hebt oa abonnement krant enz .Dan kom ik wel op dikke 60 euro pm uit. Oeps vergat in mijn geval de belangrijkste nog . Omdat belasting schijf verlaagd is is dus ook mijn aftrek hypotheekrente lager dus als ik dat erbij reken dan kom misschien wel ergens op 80 of meer euro per maand uit . Wat ik al meer moet krijgen om niet achteruit te gaan . Ik had deze maand 55 euro meer . Zegt zat denk ik .Dit is de bevestiging van mijn vaak herhaalde mening, Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen. Nederland moet keihard afrekenen met de Rutte, een kloon uit de Bilderbergcultuur. De inwoners van Nederland vragen geen leugens, ze vragen eerlijk zijn, openheid en geen gekonkel achter gesloten deuren. 1V opiniepanel, heeft net de uitslag bekend gemaakt, aangaande een onderzoek voor steun voor de klimaatdoelen. Deze steun neemt zienderogen af, met ca 14% in het nieuwe jaar. Nu snappen de mensen pas, wat GL en Rutte 3 ons wilt laten betalen.
Harrie Posthumus Dinsdag, 05 februari 2019
Hoi Jan, ik ben het in grote lijnen met jou eens. Uiteindelijk voelen wij als ondernemer in de MKB ook dat het besteedbaar inkomen (lees: wat de consument nog met z'n geld kan doen), dat dit steeds minder wordt. Bij ons in het hoge noorden zijn we volgens een recent onderzoek, ondanks het lagere gemiddelde inkomen, een stuk gelukkiger dan in de rest van ons land. Als ik zie naar de inkrimping in ons eigen personeelsbestand (en wij zij niet de enigen) ben ik bang dat dat geluk hier straks ook opraakt. Anderzijds ben ik het ook eens met Leon Hamers. We moeten ook naar de positieve dingen kijken. Volgende keer een column van Emiel Ratelband? Tsjakkaa ;-)
Leon Hamers Dinsdag, 05 februari 2019
Beste Jan, het lijkt mij beter om eens wat meer positiviteit uit te stralen dan elkaar steeds de put in te praten. Ondanks dat het in dit land heel erg veel beter voor de gemiddelde ondernemer (winkelier) geregeld zou kunnen worden moeten we nu ook weer niet dramatiseren. Heel veel winkeliers moeten zelf ook eens in de spiegel kijken en in plaats iedereen de schuld te geven serieus op zoek gaan naar kansen en mogelijkheden, uit eigen ervaring weet ik dat die er echt nog wel zijn te vinden en dan blijken er nog genoeg mensen te zijn die wat te besteden hebben.
R. Roel Wolbrink Maandag, 04 februari 2019
Beste Jan, Wat een stemmingmakerij. Ik herken dit beeld niet. En ja, in de grote steden heeft detailhandel het makkelijker; dat is waar. Schuif alleen niet alles naar de politiek. Want dat zijn we namelijk allemaal zelf. MKB-nl kan misschien iets doen. Via cao kan het overigens ook. Als ik het verkeerd zie laat ik me graag bijpraten maar niet in een geel hesje. Ik luister liever naar de echte feiten.
Roos Maandag, 04 februari 2019
Beste Jan, mooi artikel! Ben blij dat je het nu begrijpt. Een goede LEIDER neemt het voortouw. Geef ons de datum maar door.
De baets Maandag, 04 februari 2019
Ongeacht dat mijn personeel meer netto krijgt is het niet in hun voordeel, de vaste lasten stijgen meer als hun voordeel dat ze krijgen.mijn omzet zakt ook ,want wat iedereen beweert de detailhandel, hoe goed we ons best ook doen, de mensen hebben het steeds minder goed in inkomen. En als je het niet hebt ,kan je het ook niet uitgeven.

Reageer