Geen vraag te gek
088 973 06 00

Ode aan de ondernemer

De week van Jan Meerman | week 52 | 2019

De week van Jan Meerman | week 52 | 2019

In de documentaire Keeper worden vijf amateurkeepers uit het Nederlandse voetbal gevolgd. Van jeugddoelman Lenny Bemboom uit Terschelling, die tranen met tuiten huilt als er weer een bal invliegt tot de 74-jarige Karel van Dodeweerd van DVV’33 uit Ermelo, de oudste doelverdediger van Nederland. In de film gaat regisseur Jeroen Kramer op zoek naar de ziel van de man of vrouw op het doel. De enige speler van een voetbalelftal, die de bal met zijn handen mag aanraken en in een tenue speelt met een andere kleur dan de rest van het elftal.

Wat volgt is een zoektocht naar de karaktereigenschappen en motivatie van deze bezeten eenling, het buitenbeentje. De ballentegenhouder die wachtend in dat enorme doel het elftal dirigeert, in de handschoenen spuugt, rekt en strekt, de bal uit de sloot haalt of klaar staat om een penalty te stoppen, waarbij dat kleine beetje sterven is te zien na iedere tegengoal.

Ik werd op de film gewezen door AD-voetbaljournalist Sjoerd Moussou, vorige week woensdag in café De Bommel in Breda. Daar organiseerde hij samen met KNVB-perschef Chris van Nijnatten alweer de zestiende binnenversie van Bier&Ballen, een voetbalavond met diverse sprekers. Denk aan schrijver Nico Dijkshoorn, voetbalvader en zoon van Hooijdonk en kinderboekenschrijver Eus Roovers.

Op het podium bracht Moussou een ontroerende ode aan de keeper. Bij iedere zin, zwierven mijn gedachten steeds verder uit over het speelveld van de retail. Naar al die ondernemers die ik ken, die zich uiteindelijk in hun uppie, naar een overwinning proberen te knokken. Ik moest denken aan Theo Middelkoop uit Apeldoorn. Al drie jaar lang heeft hij een opgebroken straat voor zijn winkel. Een omzetramp. Toch weet Theo iedere ochtend weer de kracht op te brengen om voor een of twee klanten per dag in zijn winkel te staan. Of neem Jenke Haverhals uit Zwanenburg. De eigenaar van een modewinkel, die dit jaar voor de zoveelste keer werd overvallen. De enige troostende woorden die hij van zijn burgermeester Onno Hoes mocht ontvangen, waren: ‘Misschien moet je maar niet meer van die dure jasjes verkopen.’ Ik zag de tranen in zijn ogen staan toen minister Grapperhaus bij hem op bezoek kwam en hij om bescherming vroeg. Ik moest ook denken aan die succesvolle ondernemer met elf winkels die er een aantal gaat sluiten om zich nog maar op een paar zaken te concentreren.
Of Maarten van Beek uit Zwolle, die zijn familiebedrijf moest opdoeken en met zijn tassen en lederwaren volledig online is gegaan. Hij maakt nu weer winst en is mentaal weer boven Jan. Al kan Maarten met weemoed terugdenken aan zijn van klanten gonzende winkel in de historische binnenstad van Zwolle. Ook Lourus Verton van Omoda vult in zijn uppie een filmzaal. Op het INretail-ledenevent durfde hij het aan om zijn dilemma’s met achthonderd andere ondernemers te delen. Hij vroeg zich af of hij de wedstrijd zou volhouden, want is er uiteindelijk nog eer te behalen met een concurrent als Zalando. Tien medewerkers op de online-afdeling van Omoda tegen duizend digiprofs van Zalando. Ik denk daarnaast aan het schitterende verhaal van vader Arie en zoon Henk Timmer van Babypark Kesteren, succesvol met een ‘klassieke winkel’, maar op zondag gewoon dicht. Zelfs hun webshop is dan niet bereikbaar. Xandra Goudberg van Xan Woman heeft helemaal geen webwinkel. Zij focust volledig op haar zaak en personeel. Moedig. Van weer geheel andere orde is Daan de Greef van Baskèt Stores in Amsterdam. Hij bouwde mede dankzij Instagram aan twee winkelwalhallas voor sneakerfans. Niet minder dan Nike maakt speciaal voor hem unieke ontwerpen. Zo kan ik overigens nog tientallen, nee honderden ondernemers noemen, die iedere dag bezig zijn om met hun winkel een onvergetelijke ervaring voor hun klanten neer te zetten.

Maar de meeste ondernemers die ik ken, zijn niet zo goed in het ontvangen van complimenten. Net als keepers zijn ze vooral gewend om in hun eentje een doelpunt te vieren of de pijn te verbijten. Tenzij er in het geval van een keeper, een penalty wordt gekeerd. Dat is hét moment, waarop een doelverdediger echt kan winnen en als een ongenaakbaar gladiator de knuffels van het hele team in ontvangst mag nemen.

Namens mijn collega’s van INretail doe ik hetzelfde.

Hup ondernemers.

Jan Meerman

Regelmatig plaatsen ondernemers een reactie op mijn column. Leden ontvangen altijd een persoonlijk bericht op het mailadres dat wordt ingevuld.

Delen

Reacties

Geert Kastelijn Woensdag, 08 januari 2020
Jan. Wat een prachtig stuk. Wat een prachtige parallel trek je hier met de keeper. Briljant hoe je de voorbeelden van de ondernemers beschrijft. Blijf ook in 2020 van die prachtige columns schrijven!
Pieter Lap Dinsdag, 24 december 2019
Mooi stuk weer Jan, hartelijke groet en fijne dagen. Bijna het WAB vraagstuk afgerond, pfff. Pieter Lap
Dick Brinksma Dinsdag, 24 december 2019
Wat een geluk dat er ondernemers zijn die er met energie voor gaan. Deze ondernemer, mentaal moegestreden, geeft er de brui aan. Gelukkig kan ik het stokje doorgeven aan een andere ondernemer, een andere generatie met frisse ideeën en een andere kijk op de Overheid dan mijn jarenlang opgebouwde frustraties tegen deze onbetrouwbare partij (en een andere onbetrouwbare partij). Jullie allen succes en sterkte. Jan, ik heb genoten van je columns. Ook jij veel succes met jullie lobby en inzet voor een betere toekomst voor het MKB. Hartelijke groet, Dick Brinksma

Reageer