Geen vraag te gek
088 973 06 00

Op retailsafari in Düsseldorf

Ondernemen vraagt om nogal wat skills. Eentje daarvan is het vermogen goed om je heen te kijken, je zintuigen te gebruiken. Een uitgelezen moment om inspiratie op te doen is een safari.

Onlangs bezocht ik Düsseldorf ter voorbereiding van een retailtour voor woonondernemers. Een stadssafari op nog geen anderhalf uur rijden van hier!

Stilwerk

Düsseldorf heeft kwalitatief goed winkelaanbod. Zeker bekend bij woonondernemers is Stilwerk, een woonconcept in het centrum, waar ruim 40 winkels en bekende designmerken in het hoger segment zich presenteren. Nieuws voor wie het nog niet weet: ook voor Nederland staat een vestiging van Stilwerk op de planning. Als alles meezit komt het concept in 2021 naar Rotterdam, naar het voormalige koffiepakhuis Santos.

Thuis in de stadswinkel

Omdat 2021 nog ver weg lijkt en wij sowieso wel van avontuur houden, werd het dus alsnog Düsseldorf. We bezochten een breed scala aan winkels, ook van bekende modemerken. Van Abercrombie & Fitch tot de fysieke winkels van de Duitse onlinespeler Home24. Winkels die niet bepaald de afmetingen van een gemiddelde meubelwinkel in Nederland hebben.

Ze doen het met veel minder en dat doen ze verdraaid goed! Deze concepten verstaan de kunst om een krap bemeten stadswinkel zo optimaal mogelijk in te vullen. Daarvan kunnen wij als woonondernemers iets leren.

Wat vooral opviel was dat het juist de bescheiden gehuisveste collega’s lukt een goede vorm van intimiteit (in de juiste zin van het woord) te bieden. Je bent nog niet binnen of je voelt je thuis. Waar dat in zit? De sfeervolle inrichting, de geur en de belangstellende medewerkers? Hoe ze het doen, doen ze ‘t: het werkt! Het overkwam ons niet alleen in modewinkels maar ook zeker bij een aantal woonwinkels. Naar die laatsten moesten we wel even op zoek in het centrum, maar ze waren het dubbel en dwars waard.

Grande finale?

Op de terugweg bedacht ik dat het niet de collecties waren die zoveel indruk maakten tijdens deze safari. Het was vooral de manier waarop vooral kleinere ondernemers thuisgevoel, of beter intimiteit, in hun winkels brachten. Hierin ligt naar mijn idee voor elke ondernemer de uitdaging. Met lange gangpaden en voorspelbare kale opstellingen win je nooit! Ondanks groeiende aandacht voor aankleding en routing in winkels, durf ik te beweren dat hierin nog een flinke slag te maken is.

We sloten af bij Stilwerk. Eerlijk gezegd… het werd niet de Grand Finale waar we op hoopten. Het is een prachtig gebouw met nette winkels en mooie collecties. Maar dat warme, dat wat ons eerder op de dag zo aangenaam verraste, ontbrak. 

Ga mee op retailsafari

INretail organiseert regelmatig stadssafari’s, dichtbij en verder weg. Loop een keer mee, laat je inspireren, discussieer met collega-retailers over jouw winkel en die van anderen. Het levert ideeën op, maar ook bevestiging in wat je goed of juist heel fout vindt. En dat heeft iedere retailer op zijn tijd nodig. Kijk voor het complete aanbod hier

Delen