Geen vraag te gek
088 973 06 00

Op wie ga je stemmen Jan?

De week van Jan Meerman | week 12 | 2019

De week van Jan Meerman | week 12 | 2019

Mijn jongste broer Kees werkt al vijfentwintig jaar bij de Provincie Zeeland. Tot een paar jaar geleden had ik geen idee wat hij deed. ‘Koffie halen en de krant lezen,’ zou mijn oudste broer Jaap zeggen. Zelf buffelt hij in de bouw en kan ’s avonds als hij thuiskomt ‘geen pap meer zeggen.’ En eerlijk is eerlijk, ook ik nam het werk van Kees niet echt serieus. Bij mij riep de provincie dezelfde reactie op die mijn kleinzoon heeft zodra we voorbij een groot kantoorpand rijden: Wat doen al die mensen daar opa? Een vraag die me bijbleef, totdat ik in 2015 bij alle twaalf provincies over de vloer kwam om voor de retail de noodklok te luiden.

Roadtrip langs provincies

In een roadtrip, die ik deels met de toenmalige minister van economische zaken Kamp maakte, vroeg ik aandacht van de provinciebesturen voor het teveel aan winkels in Nederland en deed een beroep op alle gedeputeerden om dat overschot terug te brengen. Zo kon ik onder meer laten zien hoeveel meubelboulevards dit land eigenlijk telt: 135. En dat je daar met gemak 50 miljoen klanten mee kunt bedienen die er niet zijn. Daarnaast kon ik inzoomen op de problemen in de binnensteden, waar het winkeloverschot gemiddeld 20 procent bedraagt. De meeste bestuurders hadden geen idee dat het zo ernstig was.

Bruisend en vitaal

Uiteindelijk konden we twaalf zogeheten ‘Provinciale Retaildeals’ sluiten, die ervoor moeten zorgen dat er in Nederland geen enkele winkelmeter meer bijkomt. Althans, als die meters niet zijn opgenomen in een bestemmingsplan van voor 2015. Iedere provincie beloofde bovendien de bestaande winkelvoorzieningen opnieuw te bekijken en waar nodig actie te ondernemen. Doel: Bruisende binnensteden en vitale dorpskernen.

Stevig doorpakken

Provincies als Utrecht, Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland hebben van meet af aan stevig doorgepakt. Maar ook de andere provinciale staten tonen zich bereid in te grijpen als de lokale situatie erom vraagt. Broodnodig helaas, want nog steeds zijn er gemeenten die vinden dat ze winkelgebieden moeten bijbouwen. Zo werd vorig jaar een megalomaan plan van de gemeente Assen teruggefloten en as we speak wil de gemeente Leeuwarden een gigantisch shopping gebied verwezenlijken bij het nieuwe Cambuurstadion. Vergeet het. Met de Retaildeal in handen weet de provincie Friesland wat haar te doen staat.   

Op wie ga je stemmen Jan, wordt mij in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen regelmatig gevraagd. Sterker nog; of ik vind dat het überhaupt zin heeft om mijn stem uit te brengen?

Sinds ik heb ontdekt hoe groot het belang is van de provincie, twijfel ik geen seconde.

Balans

In het provinciehuis worden fundamentele beslissingen genomen op het gebied van wonen, water, wegen en werk. Bovendien dragen provincies doorslaggevend bij aan een duurzame ontwikkeling van steden en dorpen. Winkels maken daar een onlosmakelijk onderdeel van uit. Zonder sturing van de regionale overheid raakt het geheel uit balans. Een aantal partijen beseft dat maar al te goed, is mijn ervaring.

Komende woensdag stem ik daarom zonder aarzelingen, hoogstwaarschijnlijk krijg ik mijn oudste broer - onder wat goedmoedig gemopper - ook nog wel zo ver.

Al is het maar voor Kees.

Jan Meerman

P.s.

Direct na de verkiezingen ontvangen alle provincies bijgaande oproep:

Maak werk van provinciaal retailbeleid!

Delen

Reacties

Bart van de Rijt Woensdag, 20 maart 2019
Beste Jan, Net als jij vóór 2015 hebben een heleboel mensen, ook ondernemers zijn gewoon mensen, niet in de smiezen wat een Provinciaal bestuur precies inhoudt. Nu ik er over nadenk hebben we dat eigenlijk nooit geleerd op school, tenzij je bestuursrecht doet natuurlijk. Ik heb er mij eens in verdiept en getracht het aan anderen uit te leggen, maar dat valt nog helemaal niet mee. Toch ben ik er van overtuigd geraakt dat ze een belangrijke functie hebben. Wiens taak is het eigenlijk om dat uit te leggen? In dagbladen zie je soms wel wat verbanden gelegd worden, maar inzicht heb ik er nooit door gekregen. Toch zit de provincie dichter bij dan Den Haag, waar wij als burger, behalve dan door verkiezingen, niet zoveel in de pap te brokkelen hebben, zeker niet als het om lokaal beleid gaat. Dus ik ben vandaag weloverwogen gaan stemmen, niet alleen omdat het een voorrecht is, maar omdat je invloed kunt hebben.
Ron Kieftenbeld Dinsdag, 19 maart 2019
Wij hebben de Provincie Overijssel leren kennen als een actieve partner in het vitaler maken van onze prachtige Deventer Binnenstad. Zeker stemmen dus als je de binnensteden en winkelkernen van Overijssel een warm hart toedraagt.
Jack Kluijtmans Dinsdag, 19 maart 2019
Natuurlijk ga ik stemmen. Echter, van het stevig doorpakken van de provincie Brabant merk ik in de gemeente Oisterwijk weinig. Plan is om 4000m2 slaapkamerspeciaalzaak toe te voegen, terwijl een bedrijf als Swisssense hun filiaal hier recentelijk gesloten heeft. Dat zal toch niet zijn omdat ze zo makkelijk aan de gewenste omzet komen!?!
Jan Mes Dinsdag, 19 maart 2019
Ik ga ook, voor goede steun en meer geld voor het ambacht, en betrokkenheid van gemeenten.
R. Roel Wolbrink Maandag, 18 maart 2019
Goede column. Thx. Ik ga ook stemmen. Ook voor het ambacht.
R. Roel Wolbrink Maandag, 18 maart 2019
Goede column. Thx. Ik ga ook stemmen. Ook voor het ambacht.

Reageer