Geen vraag te gek
088 973 06 00

Over politiek wordt niet gesproken; de omerta in de retail

De week van Jan Meerman | week 39 | 2020

Foto: Guus Schoonewille

De week van Jan Meerman | week 39 | 2020

In mijn voorbereiding op het gesprek met Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid (VVD), las ik een AD-interview waarin hij ging vissen met de verslaggever. Het vraaggesprek had een hoog Harry Vermeegen-gehalte. De man in regenjas die in de jaren ’80 en ’90 kijkcijfer hits scoorde met ‘Koud hé’, ‘Popie Jopie’, ‘Stille Willem’ en ‘Tiet veur ‘un Pafke’. In zijn televisieprogramma mochten bekende voetballers een bal proberen te trappen door het geopende raam van hun jongensslaapkamer. Ook deelde hij souvenirs uit aan wereldsterren. Zo kreeg Maradona ooit een Laaf. Die stond er wat beteuterd bij te kijken.

Hoe dan ook, in de AD-interviewrubriek ‘Vissen met…’ werd Aartsen wat melig het hemd van het lijf gevraagd, terwijl hij op het strand van Scheveningen een scholletje probeerde te vangen. De uit Breda afkomstige politicus vertelde te zijn opgegroeid in een ondernemersgezin. Zijn opa en oma bestierden een camping, vader en moeder hebben een wijnhandel en een oom runt een cafetaria. Volgens Aartsen was het daarom niet vanzelfsprekend dat hij in de politiek zou gaan. “Thuis werd niet over politiek gesproken. Over twee zaken kon je als middenstandsgezin beter niet met anderen praten. We spraken niet over politiek en geloof. Dat kon klanten kosten.”

Waarom hij wel de politiek in is gegaan, wordt snel daarna duidelijk: “Ik zat op de middelbare school toen Pim Fortuyn opkwam. Veel mensen die niets met politiek hadden, zeiden ineens; hé, ik word gehoord en gezien, ik word vertegenwoordigd. Dat heeft bij mij wel een vuurtje doen ontbranden. Mensen die de behoefte hebben om vertegenwoordigd te worden, dat zijn niet degenen die hemelbestormend de wereld willen verbeteren. Dat zijn mensen die gewoon iedere dag hard werken en de wereld een stukje beter willen maken. Die geen tijd hebben om te demonstreren op het Malieveld en harder gaan werken als iets tegenzit. Die wil ik representeren en dat is voor mij een drijfveer geweest om de stap naar de politiek te zetten.’’

Aartsen was de eerste landelijke politicus die toehapte om in gesprek te gaan met bij INretail aangesloten ondernemers. In deze onlinesessie werden onderwerpen aangekaart waar de huidige politiek tot nu toe veel te weinig mee heeft gedaan. U kent ze: afschaffen van de transitievergoeding, investeren in binnensteden, aanpak van te hoge winkelhuren en nationaal en internationaal beleid tegen oneerlijke concurrentie van digitale platformen.  

Het was een goed gesprek. Aartsen wil doorpakken. Toch zie je dat ondernemers bescheiden en ingetogen blijven als er politieke onderwerpen op tafel komen. Tegelijk was het voor mij een bevestiging, dat we dit veel vaker moeten doen. Het is belangrijk om onze politieke stem zo rechtstreeks mogelijk te laten horen en de omerta van ons af te schudden.

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties. Jan probeert persoonlijk terug te reageren en ook als het er niet van komt weet dan dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Dennie van Herwijnen Maandag, 21 september 2020
Beste Jan, ik herken direct je mening over Thierry Aartsen. Zijn eerste kennismaking met mij was bij WNL. Het was de dag van de ondernemer in 2019 en Thierry was uitgenodigd om in het programma te praten over de ondernemer. De uitdagingen waar zij voor staan en wat hij voor de ondernemers kon betekenen. Mij is voor de camera gevraagd hoe ik denk over de VVD als ondernemerspartij. Ik heb eerlijk gezegd dat ik met de paplepel ingegoten heb gekregen dat ik vooral op de VVD moest gaan stemmen, omdat zij voor ons opkomen. Alleen heb ik dat vooral de laatste tijd steeds minder gemerkt. Thierry werd mijn mening voorgelegd en hij nodigde mij uit voor een bakje koffie, en zo geschiet. Inmiddels hebben wij afgesproken en een goed gesprek gehad. Hij is benaderbaar en of ik iets met dit gesprek opgeschoten ben weet ik niet. Dat wist ik eigenlijk van tevoren al. Maar toch ben ik van mening dat ook dit soort gesprekken waardevol zijn, want Thierry Aartsen is maar een klein radartje in het geheel. Hij kan in zijn eentje niet de wereld veranderen. Maar hij kan zich er wel voor inzetten. Het zelfde geldt voor mij. Ook al bereik je je doel niet, je hebt er alles aan gedaan wat er binnen je mogelijkheden ligt. Dat is beter dan dat je achteraf gaat denken dat je er niets aan hebt gedaan om iets te veranderen. De gespreksonderwerpen die ik had met Thierry gingen over de uitdagingen waar ik en mijn collega's tegenaan lopen: perifere detailhandel, behoud van de binnensteden en winkelcentra, oneerlijke concurrentie door de online reuzen en nog wat andere zaken. Zaken die ik nu ook terug zie in je nieuwsbrief en dat maakt mij toch weer trots. Want ook dit soort gesprekken van Kamerleden met lokale ondernemers hebben zin. Zij moeten de geluiden vanuit het veld horen, want anders weten ze niets. Maar daar moeten ze ook voor open staan en daarom heb ik zeker respect gekregen voor de open houding van Thierry Aartsen. Hij is benaderbaar, kan niets beloven, maar wel luisteren en zijn gevoel volgen.

Reageer