Geen vraag te gek
088 973 06 00

Plannen voetbalstadions bedreiging voor winkeliers

De week van Jan Meerman | week 05 | 2019

De week van Jan Meerman | week 05 | 2019

Met een staande ovatie nam de gemeenteraad van Leeuwarden afscheid van Henk Deinum, de wethouder die vorige week van alle fracties in de raadsvergadering een voltallig ja kreeg voor de bouw van een nieuw Cambuurstadion. Triomfantelijk meldde hij in de Leeuwarder Courant dat het hem voor het eerst van zijn leven gelukt was om in het NOS Journaal te komen. Dankzij het voetbal. ‘Als bestuurder word je herinnerd aan het laatste wat je hebt gedaan, er komen nu tien jaar van bouwen en bulldozeren aan,’ liet de lokale PVDA-politicus aan de verslaggever weten.

Hoofd op hol brengen

Een droevig verhaal, als je het mij vraagt. Gemeentelijke plannen voor nieuwe voetbalstadions monden meestal uit in financiële drama’s door gebrek aan huurinkomsten van geplande winkels, waarbij ruzies hoog oplopen en tegenstanders door fanatieke supporters worden bedreigd. Ik herinner me nog goed dat ruiten van een woonondernemer in Alkmaar werden ingegooid, toen bleek dat hij zich tegen de bouw van een nieuw AZ-stadion keerde. Ook in Leeuwarden is dat niet ondenkbaar. Slechts één figuur zal aan het eind van de rit profiteren van de chaos: de projectontwikkelaar. Een getapte jongen, die met megalomane plannen, het hoofd van wethouders en gemeenteraadsleden op hol heeft weten te brengen.

In Leeuwarden is dat niet anders gegaan. Daar klopte SC Cambuur een paar jaar geleden aan met het verhaal, dat de ambities van de club niet konden worden waargemaakt als er geen extra miljoenen binnen zouden komen. Alleen met een nieuw stadion, met volop mogelijkheden voor sponsors en skyboxen, zou het mogelijk zijn om in de top van de Eredivisie de strijd aan te gaan met Ajax, PSV en Feyenoord.

Verkopen als een win-win situatie

Op het gemeentehuis in de Friese hoofdstad luisterden ze met rode oortjes naar de ambitieuze plannen van de club. Want wat als het zou gaan lukken? En Barcelona, Juventus en Manchester City straks over de vloer zouden komen. Dat zou een gigantische impuls betekenen voor de stad. Ondertussen moest de projectontwikkelaar - als onderdeel van zijn strategie - een aantal zaken aan het plan bijschaven. Zo kan de exploitatie van het stadion alleen maar worden rond gerekend met extra inkomsten uit winkelverhuur. Dat verkoopt hij als een win-winsituatie: de stad krijgt er een bruisend winkelgebied bij met aantrekkelijke huurprijzen en gratis parkeren voor de deur.

Wat de projectontwikkelaar verzuimt te vertellen, is dat er in Nederland helemaal geen winkels meer bij kunnen worden gebouwd, omdat we kampen met een gigantisch overschot van tienduizenden meters vloeroppervlak. Een extra winkelcentrum aan de buitengrenzen van Leeuwarden zou de doodsteek betekenen voor de binnenstad (en de retail in de omliggende gemeenten).

Van tafel vegen

Gelukkig hoeft het niet zover te komen. Oud-minister Kamp heeft in de vorige kabinetsperiode bepaald dat er geen enkele winkelmeter bij mag in dit land. Hierdoor kan de provincie Friesland niet anders, dan het plan van de gemeente Leeuwarden van tafel vegen.

Is het gedoe daarmee uit de wereld?

Dat waag ik te betwijfelen. In Almelo - bij de bouwplannen van het Heracles stadion – hadden ze het woord ‘winkels’ doodleuk vervangen door ‘entertainment’. Vruchteloos zou blijken. Omdat ik alles wat in mijn vermogen ligt aanwend om deze ijdeltuiterij van lokale politici te stuiten.

Zonder of met het NOS Journaal.

Jan Meerman

Delen

Reacties

Frans Maandag, 25 februari 2019
@de verwondering Waarom laten de Maastrichtse ondernemers dit zover komen? Zoals Jan vemeld is er een Winkel uitbreid verbod. Dat betekent in mijn woorden dat er andere winkelruimte een andere bestemming zou moeten krijgen wil je er 19000m2 voor terug willen brengen. Ben benieuwd naar jullie strijdplan.
Ben Kooyman Woensdag, 30 januari 2019
@Dennis. Een opmerkelijke reactie die nadere uitleg verdiend. Schep dan tenminste duidelijkheid i.p.v. dit soort taal te gebruiken! Op dit moment kom je over als een FB hooligan zonder enige kennis en beschaving, lijkt me niet de bedoeling.
de verwondering Dinsdag, 29 januari 2019
De gemeente Maastricht heeft zelfs 19.000m2 winkelruimte binnen de stadsgrenzen (in het centrum) toegestaan door een fabriekspand nabij de markt voor slechts 1 euro aan Loods 5 te verkopen! De Loods opent eind februari a.s. ten koste van....? We zullen het snel genoeg zien en voelen.
de verwondering Dinsdag, 29 januari 2019
De gemeente Maastricht heeft zelfs 19.000m2 winkelruimte binnen de stadsgrenzen (in het centrum) toegestaan door een fabriekspand nabij de markt voor slechts 1 euro aan Loods 5 te verkopen! De Loods opent eind februari a.s. ten koste van.....we zullen het snel genoeg zien en voelen.
Dennis Dinsdag, 29 januari 2019
Wat een lulverhaal! Eerst in de materie verdiepen en dan pas iets schrijven..
Hennie de gooijer Maandag, 28 januari 2019
In Helmond dreigt dit ook bij de nog te bouwen stadion
Vera Maandag, 28 januari 2019
Weer een gemeente man (wethouder) die niet gehinderd wordt door enige kennis. Sterkte Leeuwarden!!!!!
Anke Griffioen Maandag, 28 januari 2019
Het is overal hetzelfde liedje, overwegend mannelijke wethouders en bestuurders met een tijdshorizon van 4-8 jaar willen onsterfelijk worden door de realisatie van een groot project. Vaak informeren zij de gemeente raad onjuist en stellen plannen veel te rooskleurig voor. Zo zijn al vier achtereenvolgende Rotterdamse colleges in de ban van een nieuwe Kuip. Het plan is al tig keer doorgerekend maar blijft wankel en ook daar zijn kansloze winkels en entertainment gepland. De planvorming wordt nu getrokken door wethouder Visser die eerder als hoge ambtenaar van het Ontwikkelingsbedrijf een voor de gemeenschap hele slechte overeenkomst heeft gesloten met een grote projectontwikkelaar voor de bouw van woningen en kantoren nabij CS (Schieblok). Deze week werd bekend dat deze grap de Rotterdammers 40 mljn heeft gekost. Er waren ambtenaren die negatief adviseerden maar Visser hield vast aan zijn waanvoorstelling. Gelukkig heeft de Rotterdamse Rekenkamer aangekondigd het Feijnoordplan kritisch door te rekenen. Wordt vervolgd......

Reageer