Geen vraag te gek
088 973 06 00

Retailer, stylist en leverancier: een gouden driehoek

Ken je de WOW, the Way Of Working? Het is het samenwerkingsverband van retailers en stylisten, een standaard in de keten waarvoor INretail en BNS Crisp, de beroepsvereniging van stylisten, zich sterk maken.

Een stylist kan voor jou als ondernemer veel betekenen, maar hoe werkt zo’n samenwerking in de praktijk? Om bij het begin te beginnen: waar vind je die goede, die betrouwbare stijldeskundige, die professional waarvan je zeker weet dat hij of zij jouw klanten optimaal creatief ontzorgt, waarbij jouw collecties en service de basis vormen?

Kansen pakken

Je hoeft geen helderziende te zijn om te begrijpen dat stylisten en leveranciers elkaar ondertussen ook hebben gevonden. De laatsten doen genoeg moeite om eigenzinnige creatieve stylisten aan zich te binden, hen tot echte fans van hun merk te maken. Want zij zorgen wel voor reuring rond een label. Is dat verboden? Natuurlijk niet! Het hoort bij de ontwikkeling van merken die zich nadrukkelijker rechtstreeks op de consument richten. Het zijn prima initiatieven, passend bij de tijd van nu. Je moet er niet kinderachtig over doen, het is een kwestie van kansen zien, kansen pakken.

Goede samenwerking in ‘de driehoek’ biedt echter nog veel meer kansen, voor alle partijen. Zo vergroot samenwerking het bereik van de retailer: naast de directe consument krijgt hij nu ook een ‘indirecte’ consument via de stylist binnen. De stylist kan op zijn of haar beurt tijdens het werk gebruik maken van de showrooms (presentaties, stalen en toebehoren) en van de kennis van de retailer. De leverancier vindt bij de retailer een live podium, een plek waar collecties gevoeld en ervaren worden. Ik pleit dus vurig voor die gouden driehoek: retailer-stylist-leverancier. Door kennis te delen en de klant centraal te stellen, ontstaat voor elke partner optimaal rendement. Dat is winst op alle fronten.

Stylisten in de buurt

De laatste tijd vragen retailers me geregeld om tips. Ken jij een goede stylist, eentje bij mij in de buurt het liefst met wie ik écht kan samenwerken? Het antwoord op die vraag is snel gevonden, op www.inretail.nl/wow. Selecteer je woon- of vestigingsplaats en je ziet meteen welke stylisten in een straal van 20 tot 25 kilometer actief zijn. Neem contact met ze op, nodig er een paar uit in je winkel! Organiseer een klein event, een safari door jouw winkel, langs jouw schatkamers. Je kunt er eventueel ook enkele leveranciers bij halen die uitleg geven over hun collecties en over wat komen gaat.

Orders via jou

Maak je rol als retailer waar, zorg dat je erbij bent, het liefst in leidende positie binnen de driehoek. Jij kent je klant het best, jij hebt alles in huis om te verleiden, inspiratie te voeden en klanten blij te maken. Zorg ervoor dat orders vooral via jou bij de leverancier terechtkomen, zodat jij op jouw beurt zorgt voor optimale begeleiding, montage en service. Dát is jouw professionaliteit. Heb je hulp nodig, neem dan contact op met mij.

Lees ook: Woontrends IN 2020

Delen