Geen vraag te gek
088 973 06 00

Transitievergoeding torpedeert vertrouwen ondernemers

De week van Jan Meerman | week 07 | 2019

De week van Jan Meerman | week 07 | 2019

81 stemmen voor, 69 tegen. Met een bijna Noord-Koreaans enthousiasme heeft het grootste deel van de Tweede Kamer vorige week ingestemd met het regeringsvoorstel voor de transitievergoeding. Vanaf 2020 wordt de werkgever verplicht om vanaf de eerste dag van de proeftijd een derde van het bruto maandsalaris uit te betalen mocht iemand niet geschikt blijken voor de baan. Deze transitievergoeding is onderdeel van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans, waarmee het kabinet ervoor wil zorgen dat werkgevers makkelijker mensen aannemen.

Op de avond na de stemming in de Tweede Kamer, kreeg ik een mail van een mij bekende ondernemer. Hieronder zijn reactie.

Beste Jan,

Echt, ik ben een mensenmens maar dit is een brug te ver. Ze zijn gestoord om ook in de proeftijd met een transitievergoeding te komen.

Een proeftijd dient om een medewerker te beoordelen op vaardigheden en omgangsvormen. Aan de hand daarvan neem je als werkgever de beslissing of een medewerker in je bedrijf past en aan welke extra vaardigheden aandacht moet worden besteed tijdens het eerste contract.

Wie de transitievergoeding zo wil inzetten, begrijpt het doel van een proeftijd niet en heeft geen weet van de bagger waarmee je wordt geconfronteerd bij het aangaan van een dienstverband. Ik heb gemiddeld 250 medewerkers in dienst over 9 bedrijven, waarvan helaas velen binnen 1 jaar weer vertrokken zijn. Niet omdat ik een asociaal werkgever ben, maar omdat wij selecteren op simpele criteria als op tijd komen, afspraken naleven, collegialiteit, sociale vaardigheden, omgangsvormen, bereid zijn zich bij te scholen en diploma’s te behalen.

Als werkgever krijg je bovendien te maken met de privé-sores van de werknemer, zoals scheiden, familieruzies, gepest zijn/worden op school en andere trauma’s uit het verleden. Maar wil je afscheid van ze nemen, omdat ze deels of helemaal niet meer kunnen werken, dan ben je asociaal en moet je daarvoor boeten. Ondertussen mogen andere werknemers een mbo en/of hbo-opleiding op jouw kosten volgen, waar je verder niemand over hoort. Waarom beloont de overheid dat niet? Met vrijstellingen van welke premie of opslag dan ook?

Dit land gaat kapot aan alle eenzijdig opgelegde regelgeving.

Maar hoe krijgen we deze bullshit van tafel?

Ik verneem het graag.

Groet etc.

Belachelijk hoog

Per jaar levert de transitievergoeding een schadepost op van gemiddeld 3 procent van de loonsom per bedrijf. Een belachelijk hoog bedrag, maar toch zal de Eerste Kamer de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de beoogde transitievergoeding niet wegstemmen. Net als zoveel van hun partijgenoten kunnen de senatoren in de Eerste Kamer zich niet verplaatsen in de belevingswereld van werkgevers. Er lijkt bovendien sprake van een aangeboren wantrouwen naar ondernemers. Ondernemers zouden mensen zijn die werknemers het liefst willen ontslaan en de feiten daarbij zo verbuigen dat ze bij het ontslag passen.

Om woest van te worden.

Jan Meerman

 

Delen

Reacties

John Vrijdag, 22 februari 2019
Als kleine ondernemer ben je inderdaad heel veel gelukkiger en gezonder zonder medewerkers. Werknemers zijn zo enorm beschermd en werkgevers hangen aan zoveel wurgcontracten van verplichtingen. Wij zijn beter af met minder omzet en minder klanten, want de als maar stijgende personeelskosten zijn niet meer haalbaar. Zeker niet met 1 of meerdere langdurig zieken. Daarnaast is werken in de retail natuurlijk echt een heel zielig beroep geworden; altijd maar werken in de weekenden en dus is het onmogelijk geworden om nog medewerkers te vinden met een fijne mentaliteit die het verschil moeten maken.
Edward Vrijdag, 15 februari 2019
Beste Jan, Ik snap alleen niet dat jij als branche vertegenwoordiger niet meer aan de noodrem trekt om dit soort zaken tegen te houden. Dit is de zoveelste regeling die uiteindelijk de doodsteek betekend voor de Nederlandse retail. Ik verwacht eigenlijk dat inretail als branche vertegenwoordiger veel meer de media opzoekt en duidelijk aangeeft dat dit soort zaken niet meer door de beugel kunnen!
Bart van de Rijt Woensdag, 13 februari 2019
Blij geen personeel meer te hebben! Dan maar wat minder omzet en dito inkomen, maar alles liever dan me (nog een keer) te binden aan personeel. Zo beleef ik het ook: ik ben gebonden, de werknemer niet. Wie schrijft daarover eens een thriller? Die worden tegenwoordig sneller als waarheid aangenomen dan de eerlijke (lees brave) commentaren van kleine en middelgrote ondernemers!
Femke Dinsdag, 12 februari 2019
Ik denk dat wij ons allemaal met subsidie moeten omscholen naar leerkracht en dan collectief de middenstand sluiten.... Ik draai de discussie om, wat zouden wij graag zien. Ik vind persoonlijk dat je werknemers direct in een vast dienstverband moet kunnen aannemen. Je stelt de bedrijfsregels en verwachtingen op in een personeelshandboek. Werkt het om de een of andere manier niet samen, dan bepaald de werkzame tijd de duur van de transitievergoeding tot een maximum van zes maand salarissen, in deze tijd kan de werknemer een andere baan kan zoeken. Heeft hij eerder een andere baan of zegt hij zelf zijn dienstverband op, dan vervalt deze verdere transitievergoeding. Ziekteverzuim, maximaal 1 jaar, hierna hoort UWV het over te nemen. Wie heeft nog meer voorstellen.
Ron Dinsdag, 12 februari 2019
Ik ben eigenlijk helemaal niet verbaasd om dit regerings voorstel.Ik in ieder geval, zie al jaren de trend dat de positie, en dan vooral van de kleine werkgever, wordt uitgebeend, door "onze volksvertegenwoordigers". Ik zou dus bij de volgende verkiezingen nog maar even goed nadenken op welke partij men gaat stemmen. Want degene die er nu zit, zit alles alleen maar weg te lachen.
Gert Dinsdag, 12 februari 2019
Ik denk dat jullie dit helemaal verkeerd zien. De transitievergoeding is een strategisch instrument van ons kabinet met betrekking tot de op handen zijnde komst van marsmannetjes. Binnenkort wordt Nederland namelijk bezocht door marsmannetjes en iemand van ons kabinet gaat dan ons concept werkgever-werknemer en de transitievergoeding aan de marsmannetjes uitleggen. Het concept werkgever-werknemer uitleggen wordt nog een dingetje omdat de afspraken en meningsverschillen in dit concept de laatste decennia vooral gaan over niet werken. Dit is echter eenvoudig op te lossen door de woorden werkgever-werknemer te vervangen door geldgever-geldnemer. Als de woordvoerder van het kabinet dit verder goed uitlegt (zou ik dolgraag bij zijn) zijn er twee mogelijkheden: 1- De marsmannetjes begrijpen het en verlaten zo snel mogelijk deze achterlijke planeet. 2- De marsmannetjes begrijpen het niet, verwarren de transitievergoeding wellicht met de zo verguisde graaicultuur en verlaten zo snel mogelijk deze achterlijke planeet.
Jan Duifhuizen Dinsdag, 12 februari 2019
De enige actie waar ze denk ik wel van zullen opkijken is aan blok geen BTW betalen.
Ben Kooyman Dinsdag, 12 februari 2019
Beste Jan, wat zal dit een frustatie opleveren voor hard werkend Nederland wat de motor moet zijn van de economie. Dat dit besluit onzinnig is, lijkt me duidelijk. Hoe dit op te lossen? De kern van het probleem is dat de meeste regeringspartijen denken bij het woordje MKB aan ondernemers die rijden in dikke auto's en hun personeel behandelen als stront om er zelf nog rijker van te worden. En ja, ze zullen er ongetwijfeld zijn. Maar wordt het niet tijd dat er enkele hardwerkend, zelfstandige ondernemers gaan vertellen hoe de echte ondernemer eruit ziet? Ik zie ze al lachen! Wat? Hart voor het personeel, een bescheiden inkomen uit de zaak, ondanks alles een positieve sfeer om je klanten een topbeleving te geven? Misschien wordt het gewoon tijd dat we ze de echte werkelijkheid, op elke manier die mogelijk is, moeten laten weten. Is er spreektijd voor ons in de 1e of 2e kamer? Geen zielig verhaal, maar een werkelijkheid die misschien sympathie oproept!
Harrie Posthumus Dinsdag, 12 februari 2019
Goed, wij hebben wederom niet veel in te brengen. Maar zijn de stemverhoudingen ook publiek beschikbaar? Wie heeft voor en wie heeft tegen gestemd? Ik hoef geen namen (is ook zeker interessant) Maar vooral welke partijen wat gestemd hebben.
Goof van Rijswijk Dinsdag, 12 februari 2019
Dag Jan, Met verbazing lees ik dit bericht en snap werkelijk niet wat het beoogde voordeel moet zijn van deze nieuwe regeling.Wat het effect is, kan ik wel vertellen. Er zullen nog veel meer werknemers aangenomen worden via payrolling of uitzendbureaus. Terwijl de overheid de vaste contracten zou willen stimuleren. Ze zouden zich wat meer moeten bekommeren om de kleine ondernemers die met een teruglopende omzet zich staande moet zien te houden in de internetwereld.
ard Dinsdag, 12 februari 2019
Ik dacht dat de wet op tranisitie vergoedingen zou worden versoepeld??? Wederom totaal niet te begrijpen dat ze hier energie insteken en alle andere grote problemen van BV Nederland laten liggen. Is het mogelijk dat Inretail bij dergelijke belangrijke besluiten die ondernemers aangaan stemverhoudingen gaat publiceren zodat politiek den Haag weet dat ondernemers dergelijke anti maatregelingen gaan afstraffen bij de eerstvolgende stemronde?
Judith Tuinhof Dinsdag, 12 februari 2019
@Esther Jansen helemaal mee eens. Werknemers hebben ook eigen verantwoordelijkheid. MKB voorziet in grote werkgelegenheid en dit zou gewaardeerd en gesteund moeten worden niet tegengewerkt. Kunnen we ons samen sterk maken om dit toch weer onder de aandacht te brengen. Misschien een vertegenwoordiger (bv centrummanager) per dorp of stad als contactpersoon aan te wijzen. Er moet toch wat gebeuren!!
Frits Boersma Dinsdag, 12 februari 2019
Beste Jan, Het is toch inmiddels wel duidelijk, praten met de politiek helpt niet. Wanneer gaat inretail er nu echt iets aan doen? Moeten wij net als de leraren en de gele hesjes dan toch maar op de barricaden? Of hebben jullie een ander idee. Eigenlijk is dit probleem prioriteit 1 voor jullie. Dit moet hoog, heel hoog op de agenda staan. Doe wat, voor het te laat is.
Dick Brinksma Dinsdag, 12 februari 2019
Ha ha @Ruud van Doorn. Wij hebben er allemaal voor gestemd. We leven in een democratie nietwaar? Alle gekheid op een stokje. Helaas kunnen we deze waanzin niet tegenhouden. Ik kan jullie wel de tip geven om toekomstige werknemers via payrolling aan te nemen. Dat doen wij sinds 2008 en is een uitstekend alternatief om lastige regelgeving te tackelen. Veel wijsheid en goede zaken iedereen.
Henri de Jager Dinsdag, 12 februari 2019
Ik begrijp het ook allemaal niet meer zo goed. Wat ik inmiddels wel begrijp is dat geen enkele politicus werkelijk weet wat ondernemen is. Ik was gewend om heel veel te geven als ondernemer. Aan medewerkers, aan leveranciers, aan financiers, aan mijn klanten...maar de voldoening kwijnt weg. De klant...ja natuurlijk, die nog steeds. Die wil iets van me en ik wil iets van mijn klant. Dat is het meest boeiende samenspel. Maar in Den Haag interesseert het ze niets. Ik neem dus simpelweg geen enkele medewerker meer aan. Ik zoek wel een ZZP-er. Oh daar hangt volgens de politici ook wel het nodige omheen. Nou dan ga ik eens kijken uit welk land ik dan....nee, dit kan toch niet waar zijn. Oogkleppen af heren in het pluche. Beide beentjes terug op de ondernemersvloer van het MKB en al helemaal van het kleinschalig MKB. Want daar ligt een gezonde toekomst. Inmiddels hebben de hele grote bedrijven al laten merken dat ze zo weer vertrokken zijn als het hun niet zint. Dat kunnen de kleine ondernemers niet.
Ruud van Doorn Dinsdag, 12 februari 2019
Wie hebben allemaal voor dit gedrocht gestemd??
Jeroen Maandag, 11 februari 2019
Beste Jan, Na de zoveelste beslissing in ons nadeel kunnen we dit niet langer onkunde noemen, maar dit is onwil! Den Haag wil het de winkelier zo lastig mogelijk maken. Zullen ze hier een reden voor hebben???
Roos Maandag, 11 februari 2019
Een ONMOGELIJKE WET die als een HAMERSTUK is uitgeruild zonder zich rekenschap te geven welke onredelijke gevolgen dit heeft voor de ondernemer die wil beëindigen. Bovendien is hier sprake van VALS SPEL. De wet is aangenomen 01-07-2015, ieder normaal denkend mens kan daar voor of tegen zijn. Het is aangenomen met de werking ACHTERAF van 10-20-30 jaar. De ondernemer heeft zich daar 20 -30 jaar geleden niet voor kunnen verzekeren. Het bestond toen niet. Dat niemand in het parlement dit heeft kunnen bedenken is onbegrijpelijk. Hier is sprake van ONBEHOORLIJK BESTUUR. Een overheid die eerlijk spel speelt doet dit niet zo. REPAREN IS DE ENIGE OPLOSSING BIJ VALS SPEL.
Kees Maandag, 11 februari 2019
Mijn zaak alleen runnen lukt niet meer, omzet technisch gezien zou het moeten lukken om 1 of 2 personeelsleden aan te nemen. Dat zou er voor kunnen zorgen dat ik een keertje twee weken op vakantie kan. Dit is nu weer een reden om het vooral niet te doen. Het is voor mij ook een reden om per 1-1-2020 de zaak te verkopen of te sluiten.
Femke Utens Maandag, 11 februari 2019
Ik heb het vaker gezegd, de arbeidswet zit in een burnout, de vraag die dan ontstaat is of deze zieke hersteld door terug te gaan naar de basis of dat het doorsluimerd naar een depressie. Ik zou graag zien dat er een onderzoek komt naar het inkomen van de kleine ondernemer vanaf bijvoorbeeld 2017 en dat er een tweede onderzoek komt naar het verloop van dit inkomen als een kleine ondernemer binnen 5 jaar zijn zaak beindigd.
Esther Jansen Maandag, 11 februari 2019
Alsof je als ondernemer gebaat zou zijn bij het vertrek van goede werknemers die met plezier, inzet en resultaat bij je werken. Waar is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf? Op tijd komen, voor jezelf zorgen zodat je kunt werken want daar wordt je immers gewoon voor betaald, inzet tonen, jezelf perfectioneren en collegiaal en resultaatgericht werken. Het is geen speeltuin op kosten van de werkgever. We zijn gek geworden in dit land, zowel werkgever als werknemers wordt een groot deel eigen verantwoording afgenomen, en de kosten worden verlegd van de maatschappij naar het individu (ons als werkgever en niet de falende werknemer zelf) dat hier geen of weinig invloed op kan uitoefenen. Om maar niet te spreken van de last die de organisatie kan hebben van een niet- functionerende collega. Volkomen belachelijk dit verhaal. We worden hier gewoon gemanaged door de overheid. Dat was niet mijn bedoeling toen ik ondernemer werd. Ik ben echt hevig teleurgesteld in het beoordelingsvermogen van onze regering en ook in de participatie van ondernemers in de besluitvorming. Heel oneerlijk en ongelijk, zo voelt het.
Koert van Eerten Maandag, 11 februari 2019
Is er nu niets tegen deze onbenullige waanzin te doen?
Henk Wouters Maandag, 11 februari 2019
Men begrijpt in Den Haag niet hoe hard de rem op de Nederlandse economie wordt aangetrokken met deze onzin. Alles is eenzijdig. De werkgever, die kip met de gouden eieren, is allang niet meer en als kleine werkgever waarvan Nederland er zoveel kent, zul je tot je dood moeten werken om niet failliet te hoeven gaan omdat je na jaren als trouwe broodheer je personeel moet laten gaan. Waarom mag een mes tegenwoordig niet meer aan twee kanten snijden en worden rechten en plichten nu eens eerlijk verdeeld in dit land. Dat zou iedereen pas verder helpen.

Reageer