Geen vraag te gek
088 973 06 00

Voorkom een tweede lockdown

De week van Jan Meerman | week 40 | 2020

De week van Jan Meerman | week 40 | 2020

Telkens wanneer ik mijn column begin te schrijven, probeer ik me voor te stellen hoe ik de boodschap zo persoonlijk mogelijk aan je breng. In gedachten wandel ik je winkel binnen, schuif aan bij de keukentafel of wandel een stukje met je op. Zo vertel ik wat ik te vertellen heb. Gisterenavond, na de persconferentie, wist ik het even niet meer en voelde die behoefte sterker dan ooit. Desnoods door je te bellen, maar met een kleine vijfduizend leden is dat onbegonnen werk.

Je mag best weten, dat de persconferentie bij me is binnengekomen als een mokerslag. Weliswaar vallen de afgekondigde maatregelen voor de retail mee, toch zullen de gevolgen ervan ingrijpend zijn voor een aantal ondernemers die nu al in de gevarenzone verkeren. Hoe graag ik ook zou willen, daar kan ik geen mooier verhaal van maken. Immers, de boodschap dat je beter niet kunt winkelen, tenzij voor het hoogstnoodzakelijke, zullen de omzetten in de non-food retail nog meer onder druk zetten. Met name de winkels die net aan het opkrabbelen waren, zoals in de mode en de schoenen, hebben daarvan te lijden.

Tegelijk besef ik, dat dit kabinet niet anders kan. Ik heb een diep respect voor de premier en de vicepremier die voor het oog van de natie deze ingrijpende besluiten hebben moeten afkondigen. Dat doen ze, zichtbaar vermoeid, in de overtuiging dat ze handelen in het landsbelang. En natuurlijk valt er altijd wel iets op af te dingen. Zo gaat de huidige maatregel om mondkapjes niet te verplichten, niet werken. Want de ene winkel vindt het wel belangrijk, en de ander denkt: laat maar. Dat leidt geheid tot problemen, hierover is helderheid gewenst. Ook zal er meer duidelijkheid moeten komen over het derde steunpakket. Zonder extra financiële ondersteuning zullen ondernemingen nog verder in de problemen raken. Omdat er in de persconferentie met geen woord over is gerept, heeft Jacco Vonhoff van MKB Nederland deze week al een gesprek met de betrokken ministers.

“We moeten weer terug naar de situatie van begin maart”, bezwoer een ondernemer die me gisterennacht appte. “Met een streng deurbeleid waardoor er niet te veel klanten binnen komen en het onacceptabel is, als mensen de anderhalve meter afstand negeren.”

Je zag het in de afgelopen maanden geleidelijk gebeuren. In de steden werd het drukker, mensen namen minder afstand en de rijen voor de winkels verplaatsten zich van buiten naar binnen. Behoudens de ondernemers die er echt alles aan gedaan hebben, werden we losser en slordiger. Hierdoor ontstonden situaties die we, nu het virus exponentieel groeit, liever hadden gemeden. Om een tweede lockdown te voorkomen, zullen we onze vrijheid moeten inperken.

Direct na de persconferentie belde een ondernemer met een woonwinkel op. Ik hoorde hem aarzelen, hij zei: “Jan, ik schaam me bijna. Vorige jaar heb ik 10 procent geplust. Dit jaar komt daar nog eens 25 procent bovenop, terwijl collega’s met een mode- of schoenenzaak een omzetverlies draaien van minimaal 15 tot 20 procent. Om nog maar te zwijgen van al die andere ondernemers waarvan het bedrijf door de overheid is stilgelegd en die hun complete vermogen in het bedrijf hebben gestopt. Het voelt allemaal zo oneerlijk.”

Inderdaad, het liefst sla je een arm om ze heen, alleen samen redden we ons hieruit.

Jan Meerman

P.s. Dank voor alle reacties. Jan probeert persoonlijk terug te reageren en ook als het er niet van komt weet dan dat alle ideeën, opmerkingen en suggesties worden gelezen en eventueel worden meegenomen.

Delen

Reacties

Pieter Lap Zaterdag, 10 oktober 2020
Mensen, crises zijn het moment om te bedenken hoe je het beter moet gaan doen. Maak er gebruik van! Ga failliet en reorganiseer, snij alles weg wat geld kost en niks oplevert qua meters, assortiment, mensen, adviseurs etc. Nu kan het, in crisis tijd werkt het UWV mee, en ja oneerlijke concurrentie is van alle tijden, het zij zo.
Michel Woensdag, 30 september 2020
Nog erger: mensen die wat bestellen en dan bellen dat het niet bevalt, hoeven de artikelen vaak niet eens meer terug te sturen en krijgen toch hun aankoopbedrag terug. Over oneerlijke concurrentie gesproken! En klanten raken verschrikkelijk verwend en hebben nog een grote mond ook. Ruilen? Geen probleem maar dan willen ze ook in de winkel het geld terug, want dat krijgen ze online ook. Als het kabinet wil doorpakken met verduurzaming zouden dit soort praktijken aan banden gelegd moeten worden en idd een milieubelasting invoeren op online verkopen. Misschien worden de binnensteden dan weer wat aantrekkelijker doordat meer mensen zich realiseren dat ze aarde naar de vernieling helpen door al dat meer, meer, meer en hebben, hebben, hebben, musthave (jeukwoord), shoppen (jeukwoord), goedkoop etc. en besluiten kleine, lokale winkeliers de kans te geven. Die willen zich wel onderscheiden hoor! Eerlijke producten, gevarieerd aanbod, compacte winkelcentra, gewoon weer aantrekkelijk om te winkelen.
Rob Coppens Woensdag, 30 september 2020
Dat roep ik al jaren. De verbruiker moet de transport en milieukosten betalen. Maak je sterk om de politiek warm te maken voor een wettelijke transportkosten factuur bij elke online bestelling. Doe er eindelijk eens wat aan !!!
D Wierdsma Dinsdag, 29 september 2020
Jan, Ik kruip niet zo snel in de pen maar toevallig ook zondag 27/9 j.l. VPRO tegenlicht gezien? reportage "op volle retouren" Welnu als de overheid nu eens verplicht het gratis opsturen retourneren zou verbieden dan zou de klant zich wel 2x bedenken om zijn bestelling, nee "zichtzending" in het winkelmandje te gooien. En waarschijnlijk maken de fysieke winkels dan ook weer een kans om vanuit de winkel te verkopen i.p.v vanuit de webshop. Worden de winkelstraten weer gezellig en kans op verkoop vanuit de fysieke winkel groter. Het gaat nu veel te makkelijk! zoals die 3 mannen daar over het gemak van on-line shoppen spraken en dan op zoek naar een gaatje (wat ze helemaal niet erg vonden) zodat er een beroep op coulance gedaan kan worden! en anders dreigen we wel met het schrijven van een slechte recentie ! Tenenkrommend heb ik de reportage gezien, en dan heb ik het nog geen eens over de milieuaspecten van transport en vernietigde produkten. VPRO tegenlicht zondag 27/9 22.10 (uitzending gemist) laat dit de politiek zien en laat hier iets tegen gedaan worden! Groet, Ditmer Wierdsma Babyhuis Wierdsma Sneek
Marjan Londeman Dinsdag, 29 september 2020
Bedankt Jan. Mooi geschreven.

Reageer