Geen vraag te gek
088 973 06 00

INretail: pas half mei versoepelingen onacceptabel

“Volstrekt onacceptabel is het dat demissionair premier Rutte vandaag in media aangeeft misschien pas half mei versoepelingen door te voeren,” vindt INretail. “Als in België op 26 april winkels weer normaal open gaan is dat met de voorjaarsvakantie opkomst vragen om trammelant. En de maatschappelijke onrust is al groot. Rutte moet koers houden en zich richten op wat 28 wèl mogelijk is zoals een normale winkelopenstelling voor non-food winkels. De sector gaat eraan door alle beperkingen.” Het kabinet beseft niet hoe hoog de nood echt is bij ondernemers. Zo’n uit-de-losse-pols opmerking brengt enorm veel teweeg,” constateert INretail. “Alleen al in de non-food winkelsector staan tienduizenden banen op het spel, verdwijnen bedrijven en vragen ondernemers zich af hoe ze moeten overleven.”

Furieus

INretail reageert furieus op uitlatingen van Rutte na de ministerraad in de media. “Dit gaat echt te ver. De ziekenhuis bezetting lijkt te stabiliseren en cijfers en percentages lijken gebruikt te worden als het uitkomt. Dat leidt tot verwarring en argwaan. In deze fase moet dat direct de kop worden ingedrukt.

Drie dagen later

Ondernemers willen duidelijkheid en perspectief horen. Dat is toegezegd in de laatstee persconferentie en verduidelijkt in het openingsplan. Hoe duidelijk ben je als je dan 3 dagen later alles alweer ter discussie stelt?

“Bekijk het van dag tot dag en versoepel direct als het kan,” stelt INretail. Massa’s ondernemers staan met hun rug tegen de muur en hun enige perspectief op een andere situatie ligt in handen van het demissionaire kabinet. Dat besef moet landen en daarom mag het economische belang niet totaal ondergeschikt gemaakt worden.

Delen