Persbericht

PERSBERICHT: Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan INretail leden

28 januari 2021

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdagochtend 28 januari een digitaal werkbezoek aan leden van Koninklijke INretail. Het werkbezoek in de non-food retail stond in het teken van de impact van de coronapandemie.   

Ondernemers in de non-food retail worden keihard getroffen door de coronacrisis en de daaraan verbonden maatregelen. De koningin wilde daarover met leden van INretail in gesprek en stak hen een hart onder de riem. Twee coronagolven en twee lockdowns vormen een aanslag op de reserves van ondernemers in deze branches, waaronder kleding-, schoenen- en sportzaken en meubelwinkels. Veel bedrijven die in de basis financieel gezond zijn komen nu zwaar in de negatieve cijfers terecht.

De ondernemers vertelden Koningin Máxima onder meer over de gemiste verkoop in de decembermaand, die vaak een groot deel van de seizoensomzet genereert. Bedrijven blijven met onverkochte (winter)voorraden zitten en missen het geld om de voorjaarscollectie te betalen die rond deze tijd geleverd wordt. Sommige ondernemers hebben wel regelingen kunnen treffen met leveranciers, maar de vaste lasten blijven doorlopen. De overheidsvergoedingen geven lucht, maar de maandelijkse kosten zijn hoger dan de tegemoetkomingen en leggen grote druk op de liquiditeit van de onderneming. Voor ondernemers die niet vanuit voorraad werken, maar op basis van bestellingen, worden de komende maanden extra zwaar omdat consumentenbestellingen enorm zijn teruggelopen door de gesloten winkels.

Daarbij kwam aan bod dat een aantal ondernemers geen aanspraak kan maken op de vastelastenvergoeding TVL, bij minimaal 30% omzetverlies. Voor wie oktober nog een redelijk goede maand was, wordt de 30% niet gehaald omdat per kwartaal beoordeeld wordt.  

Koningin Máxima sprak met de ondernemers ook over de impact van het thuiswerken op het (familie-)bedrijf en de mentale belasting die het ontbreken van perspectief met zich meeneemt.

“Kabinet als je besluit tot een winkel lockdown kom dan in ieder geval met een realistische vergoeding over de brug,” roept INretail op. “Er is twintig miljoen euro voor de voorraadvergoeding gereserveerd, maar zelfs behoudende berekeningen tonen dat de totale schade richting een miljard euro gaat. Help al die in de kern gezonde familiebedrijven die vaak al generaties bestaan om te overleven. Nu moet je geen zuinige boekhouder zijn. Alles ligt nog vol met spullen van de feestdagenperiode en wintervoorraad nu de uitverkoop compleet in het water valt. De winkelvoorraad heeft een enorme waarde en moet grotendeels afgeschreven worden. Een realistische vergoeding is keihard nodig om te overleven. In de vergoedingsregeling zijn nu geen verschillen tussen branches verwerkt en daardoor past de regeling niet. Meer maatwerk is nodig.”

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.