Geen vraag te gek
088 973 06 00

PERSBERICHT Retail verandert razendsnel richting 2030

De retail verandert en dat gaat steeds sneller. INretail onderzocht de retailmarkt richting 2030. Er komt meer dynamiek met veel nieuwe business modellen. Voor consumenten wordt het steeds leuker en makkelijker en voor ondernemers uitdagender. Twaalf belangrijke verschuivingen zijn getraceerd die leiden tot hogere consumentenverwachtingen. Dat biedt ondernemers talloze retailkansen blijkt uit het retail DNA-model dat INretail vandaag lanceert.

Kansen

Meegroei-abonnementen voor kinderkleding, leaseconstructies voor woninginrichting en servicecontracten voor onderhoud van kleding, schoenen of meubelen zijn retailkansen. Het zorgt voor een klantenreis die doorloopt ná de koop. Ondernemers kunnen telkens opnieuw waarde toevoegen en hun klantrelatie verstevigen. Toegevoegde waarde is ook te vinden in transparantie over fabricageprocessen, het gebruik van recyclebare materialen of in het samen met de klant ontwikkelde ontwerpen (co-design). Voor veel consumenten wordt bewust consumeren belangrijker.  Digitalisering en technische toepassingen bieden eindeloos veel mogelijkheden, waardoor de consument altijd en overal retailproducten en services kan benutten of aanschaffen.  Ook via digitale platforms wordt in allerlei varianten vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Consumenten gaan zelf ook de rol van retailer-producent invullen.

Aansluiting

INretail verwacht dat de huidige, maar ook nieuwe spelers de retail totaal gaan vernieuwen. Directeur Jan Meerman: “Ondernemers die zich het snelst aanpassen, zijn de winnaars. Hier geldt: maak van verandering je beste vriend. We kennen dankzij het onderzoek de kansen en de versnelling die nodig is. Dat leidt tot heel veel nieuw aanbod en daarvan worden consumenten blij. De echte vernieuwers stellen niet het product, maar de klantverwachtingen centraal. En dan kom je uit bij combinaties van service, producten en dienstverlening. Dat maakt alles makkelijker, leuker en relevanter. Retail gaat tot in de haarvaten van onze samenleving.”

Vanzelfsprekend

Consumenten vinden innovatie van de retail vanzelfsprekend. De uitdaging ligt in het ontwikkelen van passende antwoorden. Het onderzoek Retail richting 2030 toont de vele kansen, maar ook de impact. “Wie vraag en aanbod het best bij elkaar brengt, wint. Het retailspel blijft richting 2030 onveranderd, maar het speelveld en de regels zijn in beweging” aldus de INretail directeur. “Anders is nu de enorme snelheid, de grote impact en de noodzaak van voortdurende aanpassing door de retail. Het draait om experimenteren, leren en durf om te falen.”

Onderzoeksopzet

Aan de ontwikkeling van het DNA-model met de twaalf shifts die nieuwe consumentenbehoeften en kansen voor de retail tonen, ging uitgebreid onderzoek vooraf. In totaal werden bijna 2500 personen betrokken. Naast deskresearch en kwantitatief onderzoek onder consumenten, jongeren en werknemers vonden expertinterviews variërend van online expertise tot logistiek en van refurbished commerce tot omnichannel commerce. Ronde tafel sessies met ondernemers, werknemers en consumenten gaven duiding aan de data. Het toekomstbeeld van de klantreis in 2030 kreeg vorm via een brainstorm met out-of-the-box denkers. Een reviewboard met afgevaardigden uit retail, onderwijs, vastgoed en advieswereld volgde het onderzoeksproces dat INretail samen met adviesbureau Q&A uitvoerde.

Delen