PERSBERICHT

PERSBERICHT: Zet non-food winkels niet op slot

13 december 2020

Koninklijke INretail adviseert de overheid de lokale aanpak voor veilig winkelstraten te blijven volgen en het scenario dat Duitsland gekozen heeft, te vermijden. “Neem intelligentere maatregelen en zet de boel niet totaal op slot. Consumenten willen kerstaankopen doen en het online kanaal is al overbelast. Landelijk bekeken is het rustiger in winkelstraten dan normaal. Lokaal ingrijpen bij drukte werkt nu goed en moeten we blijven doen. We kennen 2.500 winkelgebieden in ons land en in 99% van de gevallen gaat het daar prima. Sluiting van alle niet-essentiële winkels in ons land is niet de oplossing van het probleem.”

Overspoeld door reacties

De brancheorganisatie gelooft in spreiding en beperking van bezoekers aan drukke winkelgebieden. Zij wordt overspoeld door ondernemers uit het hele land die laten weten dat er in hun dorp, wijkwinkelcentrum of stadsdeel veiligheid goed georganiseerd is. 

Kerstaankopen

Naar verwachting kondigt het kabinet na het weekend strengere maatregelen aan om de coronabesmettingen te beteugelen. Mensen willen hun kerstaankopen doen en winkels zijn hier goed op voorbereid met strikte veiligheidsmaatregelen. Tegelijk is in winkelgebieden het aantal bezoekers al gehalveerd, vergeleken met dezelfde weken vorig jaar. Dat blijkt onder andere uit pinbetalingsonderzoek en passantentellingen. Een totale lock down wordt bovendien een economisch fiasco.

Optimale spreiding effectiever

INretail vindt het effectiever om te werken aan optimale bezoekersspreiding en beperking met extra beveiligers, eenrichtingverkeer, sluiting van parkeergarages om bezoek van buiten te ontmoedigen, winkels van ’s morgens tot ’s avonds maximaal open te houden en in dorpen en steden de veiligheid in winkelstraten goed en strak te organiseren.

Impact van sluiting

“Bij een totale sluiting leg je de economie bijna helemaal plat. Ook leveranciers kunnen dan niets meer doen. Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zouden komen te zitten. Er is een intelligentere aanpak nodig dan een totale lock down.

Of het stijgende aantal besmettingen te maken heeft met winkelend publiek is onduidelijk vindt INretail. “In een winkelstraat loop je buiten en in winkels geldt een streng protocol. Of de Sinterklaasviering vorig week volgens de voorschriften is verlopen is kan evenmin iemand goed beantwoorden. Wat er privé achter de voordeur gebeurt daar heb je geen zicht op.”

Alleen samen

De grootste retail non-food vertegenwoordiger is voortdurend met ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische zaken in overleg over de situatie. Er is een veiligheidskaart ontwikkeld die verduidelijkt welke maatregelen in welk type winkelgebieden nodig zijn en wie daarvoor verantwoordelijkheid dragen. “Alleen samen kunnen we corona bestrijden en de economie draaiende houden,” vindt INretail.

Persvragen?

Heb je een vraag over dit persbericht? Neem dan contact met mij op via ptgrotenhuis@inretail.nl of bel 06-51385669.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.