Geen vraag te gek
088 973 06 00

Toolkit 'Interieurvakman'

Scholing in de woonbranche

In deze interieurvakman-toolkit staan tips en tools over hoe jij als ondernemer (jong) talent enthousiast kan maken om een opleiding te volgen in de woonbranche of om bij jou te komen werken.

Door samen te werken met alle betrokken partijen in de markt, kunnen we jonge mensen interesseren in de woonbranche en nieuwe vakmensen werven voor de toekomst.

Ook jij kan een bijdrage leveren! Hoe? 

Word een erkend leerbedrijf

Word erkend leerbedrijf! en meld een vacature aan op stagemarkt.nl. Dit is dé plek waar mbo-studenten zoeken naar stages. Dus zoek je stagiaires? Zorg dan dat je hier zichtbaar bent

Maak gebruik van je lokale netwerk

In jouw omgeving zitten vast diverse scholen waar studenten worden opgeleid tot vakmensen. Denk aan vmbo-scholen maar ook middelbare scholieren die kennis kunnen maken met de verschillende mogelijkheden van de Interieurvakman. Een paar tips hoe jij dit netwerk kan activeren: 

  • Maak kennis met scholen en biedt snuffelstages en stageplekken aan.
  • Organiseer in overleg met de school een open dag op je bedrijf. Daar kun je bijvoorbeeld een aantal demonstraties geven, maar de scholieren ook zelf een opdracht laten doen.
  • Leg informatie over jouw bedrijf neer bij de school en dan bij voorkeur bij het stageburo en/of de decaan.
  • Er zijn regelmatig 'VMBO doe-dagen', studiebeurzen, stagemarkten etc. Informeer bij een school in de buurt wanneer deze evenementen zijn en of je hierbij aanwezig kan zijn.

Het ROC

De opleidingen voor de Interieurvakman worden gegeven op regionale ROC's. Kijk op www.interieur-vakman.nl voor de diverse opleidingen en scholen in de diverse regio’s. Ook bij een ROC is jouw zichtbaarheid van groot belang! Hoe pak je dat aan? Bijvoorbeeld door:

  • Het ROC te laten weten dat je een (stage)plek hebt voor leerlingen of afgestudeerden. Het ROC kan de kandidaten dan naar jouw bedrijf doorverwijzen.
  • Een afspraak te maken met een ROC of docent van de betreffende vakopleiding en ontdek hoe de opleidingen van nu in elkaar steken. 
  • Aanwezig te zijn op de open dagen van het ROC. Tijdens deze dagen werven ROC's nieuwe leerlingen. Je kan daarbij helpen door mee te doen! Laat bijvoorbeeld samen met leerlingen demonstraties zien of laat leerlingen kennis maken met jouw bedrijf. 

Wij kunnen je hierbij helpen! Neem contact op met bjvdstelt@inretail.nl, en we denken met je mee! 

Communicatie

Ook in jouw communicatie zijn er mogelijkheden om nieuwe interieurvakmannen te interesseren:

  • Geef aandacht aan het ambacht in de social media. Laat blije vakmensen zien tijdens het werk, of laat een huidige leerling zijn/haar verhaal doen.
  • Plaats vacatures op eigen media (website, social media) of plaats ze op vacaturesites. 
  • Leg folders van de Interieurvakman in jouw winkel (aan te vragen via INretail, mail bjvdstelt@inretail.nl).

Meer over scholing in de woonbranche