Geen vraag te gek
088 973 06 00

Hoe herken je vals geld?

Je kunt geld controleren op echtheid. Lees hier hoe je met en zonder hulpmiddelen een controle kunt uitvoeren.

Controle zonder hulpmiddelen

Vals geld is en blijft een probleem. Bekijk hieronder hoe je vals geld, zonder hulpmiddelen, kunt herkennen.

Kijken

Houd het biljet tegen het licht en:

 • Kijk of het watermerk echt is. Het watermerk moet in het papier verwerkt zijn en mag er niet op gedrukt zijn. De cijfers in het watermerk lichten helderder op dan de andere delen van het watermerk;
 • Kijk of de veiligheidsdraad in het papier zit. Deze is donker van kleur en loopt door het midden van het biljet. In de veiligheidsdraad is de waarde van het biljet afgedrukt en de letters ´EURO´;
 • Kijk tegen het licht of de gekleurde vakjes linksboven aan de voorkant van het biljet goed samenvallen met de vakjes aan de achterkant. Samen moeten deze vlakjes aan de voor en achterkant de cijfers van de waarde van het biljet vormen. Dit is het doorzichtregister.
 • Kantelen: beweeg het biljet heen en weer en:
 • Controleer het zilverkleurig hologram. Als het biljet wordt bewogen, zijn afwisselend de waarde en het euroteken zichtbaar (5, 10 en 20 euro), of de waarde en een bouwkundige afbeelding (50, 100, 200 en 500 euro);
 • Kijk of bij de biljetten van 5, 10 en 20 euro op de achterkant van het biljet een goudgeel glanzende band verschijnt. In de band is de waarde van het biljet zichtbaar;
 • Kijk of bij de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro de kleur van de cijfers aan de achterkant verandert van paars naar bruin/groen.

Voelen

Voel met vinger of nagel op verschillende plekken of het reliëf van de inkt te voelen is, bijvoorbeeld de opdruk van de letters BCE, ECB, EZB, EKT, EKP, bovenaan de voorkant van het biljet.

Controle met hulpmiddelen

Voor sommige kenmerken heb je een hulpmiddel nodig, zoals een vergrootglas, een ultravioletlamp (UV) of een infrarooddetector.

Infrarooddetector

Leg het biljet in de infrarooddetector en:

 • Kijk of aan de voorkant alleen het rechtergedeelte van de afgedrukte afbeelding is te zien, en het hologram;
 • Kijk of aan de achterkant van de biljetten van 5, 10 en 20 euro de glanzende band zichtbaar blijft. Bij de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro blijft een nummer zichtbaar.

UV-lamp

Houd het biljet onder een UV-lamp en:

 • Controleer de kleur van het papier; het mag niet blauw oplichten.
 • Kijk of de in het papier verwerkte vezels licht geven in drie verschillende kleuren: rood, blauw en groen.
 • Kijk of aan de voorkant van het bankbiljet twee kleuren onder UV-licht veranderen: de blauwe inkt van de Europese vlag en van de handtekening worden onder het UV-licht groen. Het geel van de sterretjes in de vlag wordt oranje.
 • Kijk of aan de achterkant de kaart van Europa, de brug en de waarde van het bankbiljet in één kleur geel, oplichten.

Vergrootglas

Als je door een vergrootglas naar een bankbiljet, dan kun je op verschillende plaatsen een microtekst lezen. De teksten moeten scherp en niet wazig zijn. Sommigen teksten kan je nog met het blote oog lezen. Andere teksten zijn zo klein dat je ze alleen kunt lezen met een vergrootglas, zoals op de voorkant van het bankbiljet, rechts naast de opdruk `EUR?´. Ook de kleinste lettertjes moeten scherp zijn.

Detectieapparatuur

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft detectieapparatuur voor vervalsingen geïnventariseerd. Op de website van DNB staan de resultaten. 


Help, een verdacht biljet!

Heb je een verdacht biljet in handen? Op de site van DNB staat wat je het beste kunt doen. Als je vals geld herkent (voor of na de transactie) dan ben je verplicht dit in te nemen en op te sturen naar DNB.


Voorkomen is beter dan genezen

De kans om met vals geld geconfronteerd te worden, neemt af als u klanten expliciet vraagt of ze willen pinnen. De meeste consumenten kiezen daar inderdaad voor. Andere voordelen van pinbetalingen zijn:

 •  Minder contant geld in je winkel, betekent meer veiligheid.
 •  PIN is in vrijwel alle gevallen goedkoper dan contant (veiligheid, afstorten, wisselgeld, tellen), zeker voor hogere bedragen. Jouw kosten zullen dus dalen. 

Wees altijd alert als een klant een laag bedrag wil betalen met 50 euro (bijvoorbeeld een paar sokken, veters, schoenpoets). Zo proberen criminelen vals geld om te wisselen, en daar zo veel mogelijk écht geld voor terug te krijgen. 

Meer informatie 

Voor meer informatie over het herkennen van vals geld kun je contact opnemen met onze afdeling Ondernemersservice via tel. [088 9730600] of info@inretail.nl.

Delen