Geen vraag te gek
088 973 06 00

Wij rollen de rode loper uit voor ons personeel!

In 1986 startten Ellen en Jos Wolters in Overdinkel een tuincentrum, nadat Jos enkele jaren daarvoor de bloemenwinkel met kwekerij van zijn ouders had overgenomen. Zij bouwen het bedrijf uit tot een tuincentrum van 25.000 m2 en gaan van 2 naar 90 man personeel. Inmiddels werkt ook de derde generatie mee: dochters Kim en Lotte. Elke dag staan ze samen op de werkvloer; rijdt vader Jos met dochter Lotte naar Aalsmeer voor verse daghandel en maken ze de draaiboeken voor de week.

Teamwork, dat heb je nodig als je elk jaar met je personeel de mooiste kerstshow wil organiseren. Een jaar aan voorbereiding, samen, met elkaar werken aan een spektakelstuk. Hoe houd je de (Christmas) spirit erin? We vroegen het Ellen Wolters van Tuincentrum Wolters in Overdinkel….

Het mooiste stukje teamwork in het familiebedrijf

Wij zijn een familiebedrijf maar met ons personeel zijn we eigenlijk ook een soort familie. Jos, ik en onze dochters zijn dan wel de directie van het Tuincentrum; maar we staan gewoon op de werkvloer en helpen waar nodig. Zo koopt Jos elke dag verse planten op de veiling in Aalsmeer en zorgt dochter Lotte voor de inkoop van snijbloemen. Samen met zus Kim maakt zij ook elke week de draaiboeken met daarin de belangrijkste doelen en taken per afdeling en team.

Samen met ons kerstteam zorgen we elk jaar voor het mooiste stukje teamwork. Het team bestaat uit ongeveer 20 medewerkers, werkzaam op verschillende afdelingen en waarvan velen al jarenlang bij ons werken. De dag na de kerstshow beginnen we al met die van het jaar erop, er zit echt een jaar voorbereiding in. De grote Kerstbeurzen staan ook altijd gepland in januari, we gaan dus meteen door.

Een gouden kerstteam

In het kerstteam heeft iedereen een rol. We hebben decoratrices en stylisten, het hele jaar door kijken zij naar de laatste trends, en niet alleen in ‘Kerstland’ maar ook naar mode en woontrends. Allemaal werken ze een thema uit in een moodboard en aan de hand daarvan bepalen we onze inkoop. Altijd met z’n vieren, Jos, de meiden en ik. Maar vaak gaat een deel van het kerstteam ook mee.

Als de show staat, dan rollen we als laatste de rode loper uit. De rode draad door de show heen. En voor ons het sluitstuk van maanden lang hard werken. Met veel lachen, maar soms ook een traan want de werkdruk en de verwachtingen zijn hoog. We realiseren dat we veel van onze medewerkers vragen. De rode loper is het compliment naar hen, dat we samen de klus maar weer mooi hebben geklaard. Klaar voor maanden knallen op de kerstafdeling. Met lange dagen. Maar eerst samen over de rode loper, genieten van al het moois, met natuurlijk een gezellig drankje en hapje. Mooie momenten moet je samen vieren.

Hart onder de riem

De teamspirit houden wij erin door er voor elkaar te zijn en te blijven communiceren ook al is het soms even moeilijk. Door wederzijds respect te houden en door waardering aan elkaar te geven. Nu bijvoorbeeld, na best wat nare, onzekere maanden hebben we een aardigheidje voor al ons personeel. Een blijk van waardering voor hun steun de afgelopen periode en een hart onder de riem voor de (mogelijk) spannende periode die komen gaat. Waardering, betrokkenheid en luisteren. Daarmee krijg je zo’n gouden team als bij ons. 

En als dan iemand komt vragen of we misschien een bijbaantje hebben voor haar dochter. Dan denk ik, dat is mooi. Ze hebben het goed hier, dat zelfs hun kinderen komen werken. Vaak na heel wat jaren zeg ik wel, joh ga wat met je studie doen of kijk eens om je heen. Dat is gezond als je jong bent. Ik ben ook moeder he, dat zit er nou eenmaal in.
In september beginnen we met de planning en opbouw van de show. We werken echt samen. Als de een klaar is, helpt hij de ander. Zo doen we dat elke dag; regel is: we gaan allemaal gelijk naar huis. 

Dit jaar zal de Kerstshow denk ik anders zijn dan de jaren ervoor. We zitten vlak langs de Duitse grens en krijgen elk jaar heel veel Duitse dagjesmensen. Hopelijk kunnen ze dit jaar veilig bij ons komen winkel. Met het team zijn we aan het nadenken over aangepaste openingstijden en ideeën om de klantenstroom meer te reguleren. En dan gaan we weer de gezelligste tijd van het jaar in. Want ondanks dat het druk is en we lange dagen maken is het echt een feestje om dit samen te doen.