Bijl Blogt: Zien we het niet meer?

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Er is altijd veel gedoe over de professionaliteit en betrokkenheid van mensen die werken op een winkelvloer. Een grote groep winkelbezoekers is vooringenomen. Ze zijn er vaak van overtuigd dat werken in een winkel voor ‘simpele zielen’ is.

Oneerlijke verwachtingen

Als je erover nadenkt is het wel bijzonder dat die, vooringenomen types, wel verwachten dat het winkelpersoneel alleskenners zijn. Ze moeten grillige bezoekers altijd begrijpen en op het juiste moment passende aandacht geven. Bezoekers begrijpen en plezieren is geen eenvoudige opgave. Ze doen namelijk 95% van de dingen onbewust. Hoe moet je daar in vredesnaam professioneel op inspelen?

Wie is eigenlijk nu écht de simpele ziel?

Ze slenteren en denderen impulsief en respectloos de winkels in. Schreeuwen in hun mobiel en zonder enig fatsoen appen ze met Jan en alleman. Ze maken de winkelvloer vies met etenswaar en met hun vette vingers zitten ze overal aan. Zij vinden dat alles van hun is en dat de verkopers alles maar moeten slikken. Is dat normaal? Waar het fatsoen gebleven van de bezoekers gebleven? Hebben zij geen normen en waarden?

Winkelpersoneel zijn alleskunners

Werken in een winkel vraagt om een ongelofelijk incasseringsvermogen. Je moet er maar tegen kunnen om elke dag met die hautaine types te dealen. Mensen die in je winkel rondlopen zonder iets te zeggen. Ze zitten schaamteloos aan je mooie spullen. De klant is Koning? Niet altijd, sommige zijn gewoon contactgestoord. Ik heb respect voor de mensen die werken in winkels. Ze bereiden zich voor op leuke ontmoetingen, weten alles van de spullen, zijn er helemaal klaar voor en dan komen die ‘types’ binnen.

Data vs. persoonlijke inzichten

Ik begrijp steeds beter waarom winkels worden volgehangen met camera’s en sensoren. Zo proberen de managers en eigenaren het bezoekgedrag beter te verklaren. Winkelbezoekers zijn moeilijk te peilen. De bazen geloven vaak de medewerkers niet meer.

‘‘De klantentellers laten zien dat het druk was’’. ‘‘Tja’’, denk jij dan. Lekker die drukte met al die ongeïnteresseerde mensen in je winkel, die soms na twee meter omdraaien en naar buiten gaan.

Patronen herkennen

Bedrijven zetten steeds vaker techniek in om achter de ‘waarheid’ te komen van het bezoek gedrag. Neurowetenschap is inmiddels meer dan een trend. Omdat mensen zoveel onbewust doen en meestal hetzelfde gedrag laten zien, loont het om bezoekers te monitoren en te analyseren. Mensen die werken op de winkelvloer zien overwegend wel ‘wat’ maar niet ‘waarom’ iets gebeurt.

Daarom komt het meer en meer voor dat storemanager een bericht op zijn mobiel krijgt:
'‘Alle mensen lopen al een tijdje na twee meter linksaf. Jullie moeten drie meter naar links opschuiven en twee naar achteren. Dat is de ideale opstelling.’'

Twee dagen later komt er weer een bericht:
'‘Meer lachen. Mensen lopen nog chagrijniger naar buiten dan dat ze naar binnen kom.’' De manager denkt: '‘Kan dat?’' Ik weet toch zelf wel wat er gebeurt?’'

Waar is het boerenverstand gebleven 

Als je ziet wat we allemaal doen om bezoekers te begrijpen, dan vraag je je wel af: Waar is het boerenverstand en gevoel gebleven? Zien we het echt zelf niet meer? Of hebben we het nooit goed gezien? Hebben neurowetenschap en nieuwe technieken nodig om te begrijpen en te verkopen? Of willen we meer manipuleren en de verkoop standaardiseren?

Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Omzetkengetallen per branche

  Nieuws
  Vandaag, 19 juli 2018
  Ben jij samen met jouw gemeente bezig met het opstellen van een detailhandelsvisie, waaruit naar voren moet komen of er wel of geen uitbreidingsmogelijkheden zijn in jouw gemeente en of winkelgebied? Dan kan het rapport Omzetkengetallen jou en de gemeente helpen de goede keuzes te maken.
  Omzetkengetallen per branche
 • open

  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?

  Nieuws
  Gisteren, 18 juli 2018
  Of ik een ondernemer meteen wilde terugbellen voor een afspraak, hij wilde zijn zaak zo snel mogelijk verkopen, hij was er helemaal klaar mee, al die zeurende klanten en hij verdiende er ook nog eens niks mee. Hij had hulp nodig.
  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?
 • open

  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!

  Nieuws
  Gisteren, 18 juli 2018
  Het is fijn om te ervaren dat verschillende ondernemers de kans zien om met stylisten beter samen te werken. Retailers en fabrikanten benaderen mij om te sparren over plannen om events en bijeenkomsten te organiseren.
  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!
 • open

  Bijl Blogt: Onbekend maakt onbemind

  Nieuws
  Eergisteren, 17 juli 2018
  Je hoort het bijna dagelijks: ‘Je moet vanuit je eigen kracht werken, de klant kennen, big data toepassen en samenwerken in platformen’. Simpel toch? Ik denk van niet, want het begint met het begrijpen wat jou en anderen boeit en bindt.
  Bijl Blogt: Onbekend maakt onbemind

Gerelateerd aan dit artikel

Delen