De arbeidsmarkt is sterk in beweging. Goede mensen zijn schaars en het imago van werken in de retail kan een boost gebruiken. Hoe blijf jij als werkgever aantrekkelijk op deze sterk veranderende arbeidsmarkt? INretail is er voor de gehele sector, maar ook voor jou. Samen pakken we grote en kleine uitdagingen aan. Daarnaast bieden we je handvatten, zodat jij zelf ook aan de slag kunt.

Lees hier onze visie

Dit is de nieuwe cao retail non-food

Mede namens de ruim 13.000 aangesloten winkels hebben we de meest gunstige cao voor iedereen uit onderhandeld. Klik op de knoppen hieronder voor de nieuwe cao tekst en de loontabellen voor 2024.

Bekijk de nieuwe cao Bekijk de loontabellen per juli 2024

Alles voor een lang en gelukkig dienstverband

In de Loopbaan Lifecycle bieden we je veel nuttige tips, gratis tools en handige checklists voor alle fases van een dienstverband. Van het vinden en binden van nieuwe mensen, tot een goede afsluiting van medewerkers die afscheid nemen. Wij helpen je in alle fases.

Zo maken we de sector aantrekkelijker

Uit onderzoek dat we mede hebben uitgevoerd komt dat het imago van werken in de retail een boost kan gebruiken. Vooral jongeren zien werken in de sector niet als vak, als een baan voor het leven. Daar willen wij graag verandering in brengen. Want met het heersende tekort aan goede mensen is het extra belangrijk om (jonge) mensen aan te trekken. Om hen te laten zien dat werken in de retail een vak is, een prachtig vak. Een vak van mensen, voor mensen. Daarom voerden we campagne. Allereerst om jongeren in tijden van krapte op de arbeidsmarkt enthousiast me maken om in een winkel te werken; de He jij! Kom werken in de winkel campagne. In de vervolgcampagne focussen we op het doorbreken het negatieve imago dat vooral jongeren hebben als het aankomt op werken in een winkel. Dat doen we in de (on)gewoon talent campagne.

Doe jij mee en zet je jouw kanalen in om deze campagne nog succesvoller te maken? Download de gratis posters of download de volledige toolkit met onder andere de video’s social posts en online banners.

Bekijk de campagnepagina Download de campagneposters Download de toolkit

(Potentiële) medewerkers vinden en ontwikkelen

Omdat we scholing en ontwikkeling van medewerkers, of potentiële medewerkers, in de sector belangrijk vinden zoeken we vaak de samenwerking met scholen en opleidingsinstanties. Daarnaast helpen we je als je een erkend leerbedrijf wilt worden, zodat je studenten kunt aantrekken én aan je kunt binden. Ben je op zoek naar vakmensen (die al opgeleid zijn)? Plaats dan je vacature op de vacaturesite wonen of op het platform Werk in de Winkel (via Indeed) en vind jouw ideale kandidaat.

Erkend leerbedrijf worden Plaats jouw woon-vacature Plaats jouw vacature

De pop-up Banenwinkel is dé ontmoetingsplek voor retailers en (aanstormend) retailtalent

Op donderdag 30 mei om 12.30 uur opent de tweede pop-up Banenwinkel van Nederland, Dit keer in de Zwanestraat 25, Groningen. Je bent van harte uitgenodigd om hier je vacature(s) te promoten.

Wat is de Banenwinkel?

De Banenwinkel is een uniek initiatief in Groningen om banen in de retail, horeca en supermarktbranche op een laagdrempelige manier te promoten onder werkzoekenden en studenten die op zoek zijn naar een (bij)baan.
De Groningse pop-up Banenwinkel is een vervolg op een geslaagde pilot van vorig jaar in Deventer die meer dan duizend geïnteresseerden trok.

Kom in actie: plaats je vacature

Gedurende acht weken is de pop-up Banenwinkel dé plek om te laten zien wat werken in een winkel, de horeca of in een supermarkt zo mooi maakt, en wat de verschillende branches te bieden hebben. Voor lokale ondernemers is het een buitenkans om in contact te komen met enthousiaste werkzoekenden. Ondernemers in de regio worden van harte uitgenodigd om hier – gratis – hun vacatures te presenteren. Ook zijn er interessante workshops die je helpen om personeel te vinden en te behouden. Doe mee en maak van de Banenwinkel een succes!

Maak die match!

De Banenwinkel draait om werkzoekenden, werknemers en studenten. Zij worden enthousiast gemaakt voor een baan in de retail, horeca en supermarkt. Ze kunnen een talententest doen en deelnemen aan (gratis) workshops. Er staan coaches klaar voor een (gratis) persoonlijk loopbaangesprek, om zo te ontdekken welke opleidingen of baan het beste bij iemand past. Wie een leuke baan in de buurt zoekt, kant dit laten weten via de wall of talent. De instore selfieroom geeft een gouden randje aan het winkelbezoek.

Interesse om mee te doen?

Zo werkt het! Heb jij vacatures voor jouw bedrijf in de provincie Groningen? Mail deze dan naar Jet Borghuis via jborghuis@inretail.nl. Wij zorgen dan dat deze in de Banenwinkel komen te hangen en op de Banenwinkel-website worden geplaatst. We houden je op de hoogte.

Neem voor vragen contact op met INretail via jborghuis@inretail.nl.

De Banenwinkel is een initiatief van INretail, i.s.m., Werk in Zicht, UWV en Groningen City Club en horeca- en supermarktbedrijven.

Investeren in de mensen die al bij je zijn

Naast het bereiken van potentiële werknemers in deze krappe arbeidsmarkt is het nu extra belangrijk dat je blijft investeren in de mensen die al bij je zijn. Zoek je naar (gratis) scholing voor je medewerkers of voor jezelf? Dan kun je kiezen uit een overzichtelijk en gevarieerd aanbod vanuit de INretail Academy. 

Vind een (gratis) opleiding

We promoten het ambacht in de retail

Werken in de retail is een vak. Vooral in de woonbranche zijn er ambachten die met uitsterven worden bedreigd. Daarom zoeken we de samenwerking met scholen ook om deze ambachten te beschermen en te promoten. Zo werd de opleiding ‘Interieurvakman m/v‘ geboren. Tijdens de opleiding leren studenten een uniek vak met specialistische technieken en gaan ze aan de slag met allerlei gereedschappen en machines zodat ze aan de slag kunnen in de branche als stoffeerder, parketteer of monteur.

Samen een sterke lobbykracht

Omdat we met veel zijn kunnen we onze stem, met jouw belangen, sterk laten horen. We lobbyen voor jouw belangen en het belang van de gehele sector. Kortom; wij knokken zodat jij wint. Dit zijn de drie meest belangrijke lobbyactiviteiten, op het gebied van arbeidsmarkt, op dit moment:

  1. We zetten ons in voor een gematigde loonstijging om werkgevers tegemoet te komen in de loonkosten
  2. We bereikten een akkoord voor een verhoging van de werkkostenregeling tot een loonsom van € 400.000. We blijven ons inzetten voor structurele aanpassing en verhoging van de werkkostenregeling.
  3. We zetten ons in om een bepaalde mate van flexibiliteit in arbeidsuren binnen contracten te houden. Niet alle flex is fout en zelfs nodig om in te kunnen spelen op de drukke en minder drukke momenten verspreid over het jaar.
Lees meer over onze lobby

Gratis op maat gemaakte juridische documenten

Als lid van INretail kun je flink besparen op juridische documenten zoals arbeidsovereenkomsten, gebruikersovereenkomsten, studieovereenkomsten en een privacy policy. Maar ook op maat gemaakte brieven naar je leveranciers, verhuurder, ontslagbrieven en betalingsherinneringen. En wat dacht je van goede en juridisch kloppende algemene voorwaarden? Je vindt het allemaal – gratis of tegen flinke ledenkorting – in onze INretail Adviestool.

Ga naar de INretail Adviestool