Hoe voorkom je hulpblindheid?

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Niets is erger als tot de conclusie komen dat iets niet lukte, omdat je de juiste mensen niet hebt ingezet. Weten wat je wilt en niet zeker zijn over hoe je dat het beste kan realiseren is dodelijk. Er is maar één advies: betrek altijd mensen met verstand van zaken en bezieling.

Je bent geen schaap met vijf poten

Als ondernemer word je geacht van alles op de hoogte te zijn, een mening te hebben en dat perfect te kunnen doorvertalen naar een heldere visie op de aansturing van je bedrijf. Ik help je graag uit deze droom: ‘‘Er worden maar weinig schapen met vijf poten geboren’’. Het is totaal geen schande als je iets zelf niet op detailniveau weet. Het is, in het complexe retaillandschap van nu, ondoenlijk tot op het executie niveau alles te weten. 

Doe wat je belooft

Bij succesvol ondernemen draait alles om het waarmaken van wat je belooft aan je gasten en medewerkers. Dat vervolgens volhouden en borgen is een hele uitdaging. Keuzes maken en excelleren in wat je doet, is halszaak. Daarom is het belangrijk dat je constant processen verbetert en je bedrijf en mensen laat groeien en ontwikkelen.

Vertrouwen, daar draait het altijd om

Samen met je team stappen durven zetten, vraagt om vertrouwen en commitment. Bang zijn dat iets kan mislukken helpt je niet verder. Wat je gaat opbreken is dat je stappen zet met de verkeerde mensen. Het is daarom als eerste belangrijk dat je als ondernemer weet wat je wilt met je bedrijf. Vervolgens is het zaak dat je mensen vindt die bij jouw ambities passen. De stap die daarna volgt is cruciaal. Als je het vertrouwen hebt, dien je de ander bevoegdheden te geven om stappen te zetten.

Zoek naar de vijfde poot

Als je helder hebt hoe je de dingen ziet en wat je wilt bereiken, dan kan je mensen zoeken en vinden die je daarbij helpen. Als je bijtijds de rust vindt en tijd neemt om na te denken over de toekomst van je bedrijf dan kan je hulpblindheid voorkomen. Als je het zelf scherpt ziet, dan weet je ook de juiste mensen te vinden om je verder te helpen. Hierbij mag het om allerlei vormen van (betaalde) hulp gaan. Wat telt is dat de persoon in kwestie verstand van zaken heeft, bevlogen is en jij hem of haar vertrouwt in het realiseren van je plannen.

Deze ondernemers laten jou zien hoe!

Natuurlijk mag je soms ook wel eens afkijken bij andere om te kijken hoe ze het doen. Daarom nodig ik jou uit om met mij mee te gaan op Stadssafari.

Meld je aan voor de Stadssafari

Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Omzetkengetallen per branche

  Nieuws
  Vandaag, 19 juli 2018
  Ben jij samen met jouw gemeente bezig met het opstellen van een detailhandelsvisie, waaruit naar voren moet komen of er wel of geen uitbreidingsmogelijkheden zijn in jouw gemeente en of winkelgebied? Dan kan het rapport Omzetkengetallen jou en de gemeente helpen de goede keuzes te maken.
  Omzetkengetallen per branche
 • open

  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?

  Nieuws
  Gisteren, 18 juli 2018
  Of ik een ondernemer meteen wilde terugbellen voor een afspraak, hij wilde zijn zaak zo snel mogelijk verkopen, hij was er helemaal klaar mee, al die zeurende klanten en hij verdiende er ook nog eens niks mee. Hij had hulp nodig.
  Een dag uit het leven van de bedrijfsadviseur: Gaan we verkopen of toch doorgaan?
 • open

  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!

  Nieuws
  Gisteren, 18 juli 2018
  Het is fijn om te ervaren dat verschillende ondernemers de kans zien om met stylisten beter samen te werken. Retailers en fabrikanten benaderen mij om te sparren over plannen om events en bijeenkomsten te organiseren.
  WOW, wat een uitnodiging tot samenwerken!
 • open

  Bijl Blogt: Onbekend maakt onbemind

  Nieuws
  Eergisteren, 17 juli 2018
  Je hoort het bijna dagelijks: ‘Je moet vanuit je eigen kracht werken, de klant kennen, big data toepassen en samenwerken in platformen’. Simpel toch? Ik denk van niet, want het begint met het begrijpen wat jou en anderen boeit en bindt.
  Bijl Blogt: Onbekend maakt onbemind

Gerelateerd aan dit artikel

Delen