Hoe voorkom je hulpblindheid?

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Niets is erger als tot de conclusie komen dat iets niet lukte, omdat je de juiste mensen niet hebt ingezet. Weten wat je wilt en niet zeker zijn over hoe je dat het beste kan realiseren is dodelijk. Er is maar één advies: betrek altijd mensen met verstand van zaken en bezieling.

Je bent geen schaap met vijf poten

Als ondernemer word je geacht van alles op de hoogte te zijn, een mening te hebben en dat perfect te kunnen doorvertalen naar een heldere visie op de aansturing van je bedrijf. Ik help je graag uit deze droom: ‘‘Er worden maar weinig schapen met vijf poten geboren’’. Het is totaal geen schande als je iets zelf niet op detailniveau weet. Het is, in het complexe retaillandschap van nu, ondoenlijk tot op het executie niveau alles te weten. 

Doe wat je belooft

Bij succesvol ondernemen draait alles om het waarmaken van wat je belooft aan je gasten en medewerkers. Dat vervolgens volhouden en borgen is een hele uitdaging. Keuzes maken en excelleren in wat je doet, is halszaak. Daarom is het belangrijk dat je constant processen verbetert en je bedrijf en mensen laat groeien en ontwikkelen.

Vertrouwen, daar draait het altijd om

Samen met je team stappen durven zetten, vraagt om vertrouwen en commitment. Bang zijn dat iets kan mislukken helpt je niet verder. Wat je gaat opbreken is dat je stappen zet met de verkeerde mensen. Het is daarom als eerste belangrijk dat je als ondernemer weet wat je wilt met je bedrijf. Vervolgens is het zaak dat je mensen vindt die bij jouw ambities passen. De stap die daarna volgt is cruciaal. Als je het vertrouwen hebt, dien je de ander bevoegdheden te geven om stappen te zetten.

Zoek naar de vijfde poot

Als je helder hebt hoe je de dingen ziet en wat je wilt bereiken, dan kan je mensen zoeken en vinden die je daarbij helpen. Als je bijtijds de rust vindt en tijd neemt om na te denken over de toekomst van je bedrijf dan kan je hulpblindheid voorkomen. Als je het zelf scherpt ziet, dan weet je ook de juiste mensen te vinden om je verder te helpen. Hierbij mag het om allerlei vormen van (betaalde) hulp gaan. Wat telt is dat de persoon in kwestie verstand van zaken heeft, bevlogen is en jij hem of haar vertrouwt in het realiseren van je plannen.

Deze ondernemers laten jou zien hoe!

Natuurlijk mag je soms ook wel eens afkijken bij andere om te kijken hoe ze het doen. Daarom nodig ik jou uit om met mij mee te gaan op Stadssafari.

Meld je aan voor de Stadssafari

Tags
Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes

  Nieuws
  vrijdag, 19 januari 2018
  Ik was deze week, op uitnodiging van de internationale associatie tuincentra, in Bologna om een presentatie te geven. Het publiek bestond uit 200 enthousiaste zelfstandige tuincentra eigenaren. Zij verstonden geen woord Engels en ik geen woord Italiaans. Gelukkig vertaalde de Italiaanse Paula mijn speech in het Italiaans en was het voor allen een leuke ervaring.
  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes
 • open

  Koopzondag: aan jou de keuze!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.
  Koopzondag: aan jou de keuze!
 • open

  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart 2018 mag (ondernemend) Nederland haar stem in de verschillende gemeenten uitbrengen. Dat betekent voor jou dat nú het moment is om te laten horen wat jij als ondernemer belangrijk vindt.
  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • open

  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Vanaf nu gaan we het niet meer hebben over de clichés van vorig jaar en gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. In 2018 staat ons namelijk een hele hoop te wachten!
  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen