Column Jan: “Werkgevers lopen leeg op de loonkosten”

7 maart 2024

Er dreigt nog meer druk te komen op het verdienvermogen van ondernemers in ons land. Het wettelijk minimumloon kan zomaar 4,3% omhoog gaan per 1 juli. Daarover ben ik enorm bezorgd. Stop nu eens met het verhogen van de werkgeverslasten. Het is een keer klaar. Uit een recente peiling blijkt dat er heel veel zorgen leven bij ondernemers.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het wettelijk minimumloon op die datum niet alleen indexeren (een wettelijke verplichting) maar daar bovenop ook nog eens extra laten stijgen met 1,2%.

Wat stelt dat nou voor zullen heel veel mensen denken, maar ondernemers weten wel beter. Alle werkgevers gunnen hun medewerkers een goed salaris, daar gaat het niet over. Maar het verlagen van de werkgeverslasten dat aan de andere kant dan ook nodig is, daar komt telkens niets van terecht. Dat eenzijdige tappen uit een vaatje zorgt voor een enorme disbalans en moet een keer afgelopen zijn. Werkgevers lopen leeg op de loonkosten.

Het minimumloon is in enkele jaren tijd de pan uitgerezen en tot wel 30% hoger dan nog maar kortgeleden. Die stijgingen werken heel sterk door in de andere salarissen die in cao-loongebouwen worden vastgelegd.  Dat trek je niet recht in je exploitatie. Daarop is een gigantische druk ontstaan en dus ook op het rendement.

Onder de streep worden ondernemingen op die manier nog wankeler.  Iedereen weet dat sinds corona en de Oekraïne oorlog de huur- en energiekosten zijn geëxplodeerd. Een gezonde exploitatie voeren is een dagelijkse uitdaging geworden die heel veel ondernemers niet meer kunnen winnen.

We hebben brandbrieven naar de eerste en tweede kamer gestuurd. Die extra verhoging moet van de baan. De politiek moet nu overgaan tot het verlagen van de werkgeverslasten. Alle werkgeverspremies opgeteld vormen voor de werkgever nu al een extra kostenpost van 25% boven op de brutolonen. Samen met andere branches, van de schoonmakers tot de horeca en beveiliging, hebben we in heldere bewoordingen duidelijk gemaakt dat de extra WML-verhoging echt niet kan en het verlagen van werkgeverslasten juist moet. Ook MKB-Nederland onderneemt actie richting politiek en dat versterkt de gezamenlijke boodschap.

Het doet ertoe om van alle kanten van ons te laten horen. Onder ondernemers hoor ik heel veel zorgen. In onze actuele peiling geeft 49% van de ondernemers aan dat de huidige financiële situatie vergeleken met een jaar geleden (erg) is verslechterd. Van de blik vooruitwerpen word ik ook niet vrolijk. Bijna 65% van de ondernemers verwacht een lager bedrijfsresultaat. Ik vind dat alarmerend. Ons land telt een paar honderdduizend ondernemingen en als je dat bij elkaar optelt dan gaat het om heel veel mensen.

Daarom moet het kabinet eens ophouden met ondernemers telkens weer opzadelen met nog meer lasten. Het moet juist minder. Laat dat ook een boodschap zijn aan formateur die probeert een coalitie te smeden. Leeglopen op de loonkosten is het slechtste wat Nederland kan overkomen.

De lasten kunnen ook echt omlaag. Het is voor het kabinet vooral een kwestie van willen en precies daar gaat het mank. De WW-pot stroomt over met de dik 44 miljard euro die er dit jaar in zit. Tegelijkertijd is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest. Stop daarom vandaag nog met het innen van de WW-premie. Dat is een heel effectieve stap waarover vandaag nog het besluit genomen kan worden. Met omdenken kan je een heel eind komen. Den Haag is nu aan zet. Zij kan met een paar slimme beslissingen direct haar betrokkenheid bij ondernemers tonen.  

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.