Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column Anna Hutten | Waar veel tot stilstand komt, gaan trends in wonen in versnelling 

Een van de jaarlijkse hoogtepunten in wooninspiratie, Salone del Mobile in Milaan, kon dit jaar logischerwijs niet doorgaan. Daarover mokken is verleidelijk, maar levert niets op. Veel constructiever was het trendwebinar dat we eind vorige week hadden: Trends IN Wonen 2021.

Een digitale pleister op de wonde, eentje die het missen van alle inspiratie en noviteiten in bella Italia verrassend goed wist te maken! En misschien meer dan dat. Want nu de wereld behoorlijk op z’n kop staat is inzicht in de tijdsgeest, inzicht in wat consumenten nu écht van waarde vinden, belangrijker dan ooit. Die waarde zit ook in vormgeving, materiaal en kleurgebruik in onze interieurs.

Covid-19 geeft versnelling aan trends die zich al aan het ontwikkelen waren. Omdat we meer op binnen gericht zijn en thuis een plek voor wonen, werken, leren en ontspannen wordt, zien nu sneller nieuwe gebruikstoepassingen ontstaan. Dit geeft zeker kansen voor de woonwinkels!

Een thema dat belangrijker is geworden is mooi opbergen. We verlangen orde en overzicht, nu we vaker thuis werken en zitten. Behoefte aan goede en vooral slimme oplossingen hiervoor groeit. Het liefst helder en fris, alles moet ook goed te onderhouden zijn want we reinigen immers vaker en beter.

Kleine multifunctionele bureaus voor de thuiswerkplek zijn hotter dan hot. Al heel snel leerden we dat thuiswerken aan de eettafel in eerste instantie gezellig leek, maar vaak niet effectief is. Een goede oplossing is het nieuwe secretaire, de kast met een bureautje daarin opgenomen of een wandtafel die plek biedt voor de laptop. Zo wordt een huiselijke variant van de kantoorsituatie gecreëerd, met het liefst ook een huiselijke bureaustoel. En wellicht een kamerscherm, om onszelf een beetje af te zonderen. Of te gebruiken als achtergrond als je in een online call gaat en je hele huishouden niet persé in beeld wilt brengen. Een kamerscherm kan bovendien akoestische oplossingen bieden, afhankelijk van de materialen die gebruikt worden, zoals wol, vilt enz. Zonder jezelf op te sluiten, creëer je toch een soort cocon waarin je je kunt concentreren.

De woonkamer is overdag werkplek en ‘s avonds huiskamer. Dit is geraffineerd te benadrukken door te spelen met licht. Door een eenvoudige switch verander je zo de stemming, de sfeer in een ruimte: Beaumotica gaat over fraaie verlichting van je werkplek, tot precies de juiste toon in licht ’s avonds in de zithoek. Of zelfs buiten! Ook de tuin of het balkon zijn belangrijker geworden de laatste maanden. Daar kunnen woonondernemers op inspelen. Zij die geen buitenmeubelen en/of -verlichting verkopen, laten hier kansen liggen. Denk alleen maar aan die gave stoel die binnen in de serre, maar ook buiten ’n eyecatcher is

Materiaalkeuze lijkt alleen maar belangrijker te worden. Gladde oppervlakken laten zich beter reinigen -en dat willen we graag- maar ook toepassing van koper voor bijvoorbeeld grepen is interessant, het is antibacterieel. Vraag naar makkelijk te wassen textiel en kleurechte materialen groeit in gelijke tred met ons nieuwe bewustzijn rond hygiëne.

Heb je ons webinar Trends IN Wonen 2021 gemist maar ben je benieuwd wat er allemaal in versnelling komt en hoe jij daarop kunt inspelen? Vraag dan het linkje op om terug te kunnen kijken. Dat kan tot en met 12 juni as. Wil je nieuwe Trendwaaier 2021 ontvangen, laat het me weten. Heb je de waaier van dit jaar ook nog niet, dan stuur ik ze beiden op. Met liefde!

Anna Hutten

Brancheadviseur Wonen

Delen