Geen vraag te gek
088 973 06 00

Winkeliers blijven vechten voor hun winkel

De week van Jan Meerman | Week 29 | 2018

De week van Jan Meerman | week 29 | 2018

"Een kampioen is iemand die opstaat als hij eigenlijk niet meer kan". Jack Dempsey, bokser

Ik geef het je te doen. Een winkel hebben in het jaar 2018, met artikelen in non-food. Tot en met maart woei een ijskoude poolwind door de polder. In de maanden daarna lijkt ons land in een subtropisch zwemparadijs veranderd. Er is geen zomerjas verkocht en over twee weken start de inkoop voor het voorjaar van 2019.

Je moet wel over een topsportmentaliteit beschikken wil je onder deze moeilijke omstandigheden jezelf kunnen opladen om met een frisse blik naar een nieuw seizoen te kijken en met leveranciers een winnende collectie samen te stellen.

Ik heb daar diep respect voor.

Te meer omdat winkeliers in de afgelopen jaren alles uit de kast hebben moeten halen om de crisis te overwinnen, om te schakelen door de snelle veranderingen in de markt en het gevecht aan te gaan met de online-giganten. Om nog maar te zwijgen van de moeite die ze moeten doen om hun personeel te behouden en de liquiditeit veilig te stellen.

Ik hoop daarom – nu de vakantie in alle delen van het land voor de deur staat – dat retailers het zichzelf gunnen om er even tussenuit te gaan. Voor mij persoonlijk is er geen betere manier om los te komen van de zaak en op een andere plek, in een andere cultuur, met dierbaren om mij heen de zinnen te verzetten, nieuwe inzichten te krijgen en op het leven te proosten. Zo kan ik er straks met hernieuwde energie tegenaan.

Dat is broodnodig, want ook voor INretail is ondernemen in de detailhandel topsport geworden. En samen met jullie willen we graag de wedstrijd winnen. Als geen ander wil ik onze ondernemers ten dienste staan als waterdrager, scheidsrechter, coach of vliegende keep. Als we maar kampioen worden.

Delen

Reacties

Bart van de Rijt Woensdag, 18 juli 2018
Beste Jan, Wat een vakantiegroet allemaal teweeg brengt! De kop boven je artikel is helemaal waar, ondernemers vechten voor hun winkel, omdat daar vaak hun ziel en zaligheid in ligt, of... omdat ze niets anders (meer) kunnen. Leuk om al die reacties te lezen, dan krijg je het gevoel dat we toch een grote gemene deler hebben: het de klant naar de zin maken! Ik wens je ook een fijne vakantie toe. P.s. Jammer van Peter's verhaal: een link naar het artikel van de Rabo-mannen had kunnen volstaan.
Ingrid Woensdag, 18 juli 2018
Tuurlijk zijn webwinkels concurrenten van de fysieke winkels, maar andersom ook, want wat kunnen fysieke winkels veel bieden aan de klant wat je met een online winkel niet kan.... en trouwens, ik mag toch aannemen dat alle fysieke winkels een online winkel ernaast hebben ondertussen?....tuurlijk kost dit extra tijd en geld, maar als je dit slim aanpakt.. ben jij zoveel in het voordeel van winkels die alleen maar online te vinden zijn en ben je zelf 1 van de online spelers. E-commerce is er, en je kunt het beter omarmen dan met je hakken in het zand, haal ook jouw voordeel hieruit. Nederland is wel een extra lastig markt, omdat online-ondernemers zich zelf graag in de vingers snijden en stunten met prijzen, waardoor ze verlies draaien. Dit snap ik ook niet, maar Nederlanders zijn nogal op de prijs en doen alles voor een lagere prijs, vooral veel voor weinig, liever veel meuk voor weinig dat iets meer betalen voor 1 mooi kwalitatief stuk. Alleen gezamenlijk kunnen we dit tij keren, door minder te stunten, meer op kwaliteit te gaan. Van supermarkt tot autobranche, van kledingwinkel tot wasmachinewinkel....zowel fysiek als online.... Een beperkte sale periode zou ook al fijn zijn, zodat niet het hele jaar sale is...
Inemine Dinsdag, 17 juli 2018
Geweldig artikel En de reacties ook Groeten van een dito hardwerkende onderneemster
Rick van der Weijden Dinsdag, 17 juli 2018
Kom eens een dagje fysiek shoppen in Winkelcentrum De Koningshoek te Maassluis. Echt een verademing, geen leegstand, 2000 gratis parkeerplaatsen, gratis goede toilet voorzieningen, goede branchering door eigenaar Wereldhave gerealiseerd. Er is 24 miljoen Euro vrij gemaakt door Wereldhave zo’n 4 jaar geleden, winkelcentrum is volledig gerenoveerd. Regio functie welke 4 jaar gelden nog slechts zo rond de 15% lag is weer helemaal terug en zit alweer op de 35%. Iedere week stijgen de klantentellers met enkele % omhoog. 20% meer klanten in 2018 oplopend, redelijke huren en de logistiek achter de schermen is goed weggezet. En het belangrijkste, de winkeliers hebben er weer zin in en stralen dit uit naar de klant. Alle winkels hebben een nieuwe pui gekregen en de meeste hebben net als Wereldhave zelf een flinke investering gedaan. De fysieke Detailhandel leeft, al zie je gelukkig ook steeds meer omnichanel toegepast worden bij veel winkeliers in De Koningshoek. Echt dit winkelcentrum was 4 jaar geleden vergane glorie, nu de nr 1 van de regio. Gemeente Maassluis, Wereldhave , de winkeliers, ze hebben het samen gedaan en elkaar gevonden, nu alleen de openingstijden nog beter op elkaar afstemmen en zet dan de fysieke poort maar open, klanten genoeg die bereid zijn de Koningshoek aan te doen.
Karin van Mook Dinsdag, 17 juli 2018
Daar ben ik het helemaal mee eens, Hans van Groeningen. Bij ons, in de kinderkledingbranche, zijn de leveranciers onze grootste concurrenten. Bijna ieder merk heeft een eigen webshop voor consumenten, stunten met prijzen en hebben gratis verzenden en retourneren. Terwijl wij, als klant met orders vele malen hoger dan de bestellingen van de consument, vastzitten aan minimum bedragen voor nabestellingen plus eventuele portokosten. Echt misselijkmakend. Sommige merken gooien hun B2B voor ons dicht, om vervolgens zogenaamde sample sales te houden met hun voorraad, terwijl het bij ons nog voor de volle mep in de winkel , maar dat gaat never nooit meer gebeuren. Er sluiten bij bosjes kinderkledingwinkels en de dames komen straks aan de beurt. Ik probeer mijn klanten ook op te voeden, maar ik vind dat we daar bar weinig steun in krijgen, ook van Inretail. Waarom geen landelijke actie, zoals een OFFLINE WEEKEND? Gewoon om de consument eens wat bewuster te maken. Ook om het feit om eens te benadrukken hoe er bij bv. Bol.com , Amazon, ed met personeel om wordt gegaan. Heb al diverse docu's gezien over de misstanden bij deze bedrijven, maar daar wordt mijns inziens veel te weinig aandacht aan besteed.
Jacqueline Smit Dinsdag, 17 juli 2018
In 1993 ben ik in dienst gekomen bij mijn ouders in de zaak in1997 werd ik mede-eigenaar en in 2010 heb ik het familiebedrijf financieel overgenomen. Weinig tegenslag gehad...het ging allemaal voorspoedig. Ik ben verhuisd met mijn winkel (in het oog van de crisis) vanuit het overdekte winkelcentrum naar de winkelstraat 100 meter verderop, met de angst in mijn lijf of ik het wel ging redden. Een koffer geld opgehaald bij de Rabo en die moest met 10 jaar afgelost zijn. Ik heb me het snot voor mijn ogen gewerkt en met 4 jaar was de lening afgelost. In de tussentijd de boekhouder ingeruild voor 1 die het zelfde deed alleen de helft goedkoper de inkoopvereniging een penalty gegeven want die speelde vooral bankje met mijn centen. En het heft zelf in handen genomen door zelf te onderhandelen met leveranciers. Ben gestopt met leveranciers waar ik teveel tijd aan moet besteden omdat ze afspraken niet nakomen of gewoon schijt aan je hebben en hun handel overal voor elke prijs verkopen, ook al kan ik er goud aan verdienen. Internet is ook echt een ding en die wijven staan gewoon naast je met de telefoon wat ze net hebben gepast in een andere kleur te bestellen...ik kan ze wel dooien! Ik ben laag opgeleid en eigenlijk doe ik maar wat, alleen blijf ik wel dicht bij mezelf en dat werkt voor mij. Ik sta 5 dagen in de week op de werkvloer en samen met het team investeer ik echt in de klant...maar ik voed ze ook op, en leg ze ook uit waarom ze beter bij mij dan op internet kunnen kopen. Ik kijk weinig of zelden naar andere...niet omdat ik niet geinteresseerd ben, maar omdat ik toch niet weet wat daar speelt en hoe ze ervoor staan. Soms zeiken we met zijn allen teveel en vergeten we dat er ook zelf debet aan zijn. Ik mag het zeggen want ik ben de grootste ZEIKERD, vraag maar na op het schoenencentrum. Nou vraag ik me af, de meeste van jullie zijn veel hoger opgeleid en veel slimmer dan dat ik ben. Dit hele stuk staat vol met schrijf en stijlfouten. En toch ondanks alle tegenslag ben ik ervan overtuigd dat ik nog zeker 18 jaar winkeltje speel om zo de 100 jaar vol te maken. Doe waar je goed in bent, blijf bij jezelf, geef minder uit dan dat er binnen komt. Iedereen een goede verkoop gewenst en veel succes allemaal!
Peter Brandenburg Dinsdag, 17 juli 2018
Het is ook goed om het onderstaande eens goed te lezen. Door Olaf Zwijnenburg en Jos Voss Sectorspecialisten retail Rabobank Fysiek shoppen wordt psychologisch gezien steeds meer een sociale bezigheid en vorm van entertainment. Zowel offline als online is er ook nog steeds een biologisch effect. Als je winkelt wordt het ‘genotcentrum’ in de hersenen geactiveerd en komt het gelukhormoon dopamine vrij, waardoor de koper zich kort gelukkig voelt. Het lijkt wel alsof ook een ander ‘genotmiddel’ een steeds grotere rol speelt in het winkelen: kortingen. Zowel retailers als klanten raken eraan verslaafd en het is net als met andere verslavingen: je komt er moeilijk vanaf. ‘Korting is een verslavend genotmiddel: je komt er moeilijk van af’ Retailers worden verslaafd aan de traffic die het communiceren van aanbiedingen oplevert. Zeker als een promotie vorig jaar succesvol was is het erg moeilijk een jaar later zonder prikkel dezelfde traffic en omzet te halen. Zoals bij iedere verslaving, zijn er ook vervelende bijwerkingen. Zowel de retailer als de klant veranderen door het kortingsgeweld Door in de jaarlijkse marketingkalender promotie op promotie te stapelen, creëer je vooral in branches als schoenen, kleding en sport uitstelgedrag bij de klant. En met de opkomst van internet is de winkelstraat, zeker voor merkartikelen, volkomen transparant geworden. Vroeger moest je alle winkels af om aanbod en prijzen te vergelijken. Nu heb je met een paar klikken overzicht van alle prijzen en de voorraad. Ook de klant raakt verslaafd aan korting. Door de opkomst van flashsales van merken via internet, factory outlet centers met oude collecties, de internationalisering van direct-to-consumer-merken, het aanbod aan buitenlandse multibrandwebsites en de focus van retailers op promoties om traffic te stimuleren is de consument steeds minder bereid de volle mep te betalen. ‘De consument is steeds minder bereid de volle mep te betalen’ Er is een duidelijke tweedeling met sterke tegenstellingen ontstaan in consumentengedrag. Het vervelende voor retailers is dat dezelfde klant heen en weer schiet tussen deze twee uitersten. Aan de ene kant eist de klant meer gemak, meer service, meer beleving en meer expertise van medewerkers. Aan de andere kant kan de klant bereid zijn al die eisen in te ruilen voor een lagere prijs. En ding is zeker: het is altijd de klant zelf die bepaalt of en welke eisen worden ingeruild voor welke korting. Maar een aan korting verslaafde klant is om meerdere redenen niet prettig voor de retailer. De slag om de laagste prijs is een ‘race to the bottom’ die nog maar door een enkeling te winnen is. De klant gaat steeds minder waarde toekennen aan zaken waar juist retailers goed in zijn: het toevoegen van service, expertise en beleving aan producten. En waarom zou de klant nog naar de winkelstraat gaan als het alleen maar om prijs gaat? De laagste prijs is op internet veel makkelijker te vinden. Afkicken is lastig, goed omgaan met de gevolgen kan wel We trekken de parallel met een verslavingsmiddel nog even door. Het zal voor zowel retailers als klanten lastig – en wellicht onmogelijk – zijn om er volledig van af te komen. Retailers kunnen wel zo goed mogelijk omgaan met de gevolgen. We zien daarbij enkele opties. Uit de markt horen we ook nog wel eens dat we in Nederland, net als in België, naar een gereguleerde uitverkoop moeten. Dat is wat ons betreft een kansloze optie. ‘Het theoretische uitverkoopmodel in België zit vol gaten’ Tot 1984 was de uitverkoop in Nederland aan strenge wetgeving gebonden. Sinds de Uitverkoopwet in Nederland is afgeschaft is de start van de uitverkoop steeds verder naar voren geschoven. In België bestaat nog steeds een methodiek van gereguleerde uitverkoopperiodes met vaste periodes en spelregels. Retailers mogen hun goederen alleen in januari (wintersolden) en in juli (zomersolden) afprijzen. Echter, zowel in als ruim voor de ‘sperperiode’ (een maand voor de solden) ontstaat in veel winkels ‘fluistersolden’. Het theoretische model is namelijk niet in lijn met Europese wetgeving en zit vol gaten. Winkeliers mogen geen ‘sale/solden’ communiceren maar er mag wel ‘special offer/big deals’-materiaal gebruikt worden. Ook koppelverkoop waarbij twee of meer stuks tegelijk met korting worden aangeboden is gewoon toegestaan. Als een afgeprijsde prijs sticker over de originele prijs geplakt wordt is er geen voordeel zichtbaar en ook dat mag gewoon. En de belangrijkste factor is uiteraard het internet. Door het internet zijn er helemaal geen grenzen meer en kunnen Belgen massaal in het buitenland kopen. Daar kan geen wetgeving tegenop. Zorgen dat de prijs hét issue is of juist géén issue Wat werkt wel? Een van de opties is het kiezen van een zodanige positionering dat ‘prijs’ de dominante factor is in de waardepropositie of juist geen rol speelt. Discounters zijn een goed voorbeeld van retailers die juist profiteren van het prijswapen. De laatste jaren is er een enorme groei in het aanbod van non-fooddiscounters en shoppers kiezen massaal voor deze retailers waar de service minimaal is. In de VS en een aantal Europese markten, waaronder zeker het Verenigd Koninkrijk, groeien dollar- of poundwinkels, off-price retailers, magazijnwinkels en supermarktdiscounters zeer snel. In deze winkels is het de shopper die met plezier zelf zijn chaotische weg naar de gewenste producten zoekt in een no-nonsense omgeving met zeer beperkte service. ‘Prijs moet óf dominant zijn óf geen rol spelen’ Luxemerken zitten aan de andere kant van het spectrum: prijs en korting spelen geen rol in de propositie. Integendeel, een hoge prijs draagt bij aan het imago van het merk. Door te spelen met een combinatie van ‘limited collections’ en het ontbreken van korting, kan de klant extra hebberig worden gemaakt om te kopen. Deze letterlijk luxepositie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar ook voor andere retailers zijn er kansen. Immers, voor retailers is het blij maken van klanten de kerntaak. Dat kan ook op andere manieren dan met het geven van korting. ‘Retailers moeten klanten gewoon blij maken’ Een bijzondere winkelervaring is nog steeds veel waard en steeds belangrijker om je te onderscheiden. Het bieden van personal shopping op afspraak vanuit een exact bij de klant passende voorselectie geeft grote kans op een succesvolle verkoop. En als de retailer dan toch nog iets met ‘prijs’ wil doen, kan hij daarvoor speciaal inkopen. Aparte collecties die tegen korting worden aangeboden, los van de ‘reguliere’ collecties die voor gewone prijzen worden verkocht. Uniciteit en verticale integratie beschermen tegen de verslaving Het goed omgaan met prijs en korting is eenvoudiger voor zelfstandige winkels met een nicheassortiment en voor volledig verticaal geïntegreerde retailers dan voor retailers die producten van anderen verkopen en dus een makkelijk online te vergelijken assortiment hebben. Uniciteit in assortiment is van groot belang om onderscheidend te kunnen zijn. Door zoveel mogelijk verticaal te integreren kunnen retailers exclusiviteit ontwikkelen door eigen design, signatuur, productie en prijsstelling en daarmee de regisseur in de waardeketen worden. Klanten zijn zeker bereid om tijd te investeren in een leuke ervaring of uniek product en prijs hoeft daarbij niet altijd een grote rol te spelen.
Rene Dinsdag, 17 juli 2018
Ondernemen is absoluut topsport geworden. De tijd van enkel de deur open gooien is al lang voorbij. Waar ondernemers m.i. zich te weinig tegen opzetten is het veranderende ondernemersklimaat. Hoeveel webshops zijn er in jullie directe omgeving aan huis gestart? Webshops die gewoon thuis de items laten afrekenen en ophalen? En hoeveel leveranciers hebben hun gebiedsbescherming onlangs in de prullenbak gegooid? Leveranciers kiezen steeds vaker verkooppunten welke geen echte winkels zijn. Veel schuren en garages, zelfs met openingstijden een assortiment met geronnomeerde merken. De lokale gemeenten laten daar ook enorme steken vallen en gedogen deze verkapte winkels. Dit soort nieuwe bedrijvigheid zorgt voor oneerlijke concurrentie waar de huidige winkels niet meer tegenop kunnen, lasten zijn veelal lager, vestigingseisen hebben ze niet. En de marges waar ze hun waar voor verkopen liggen vaak ook onder de gewenste verkoopadviesprijs. Hoeveel van jullie gevoerde merken zijn hierdoor binnen 10km van jullie vestigingsadres te koop. Het is vechten tegen de bierkaai indien leveranciers blijven kiezen voor dit soort verkooppunten ipv de reguliere gevestigde winkeliers. In veel gemeenten is er vanwege de grote leegstand ook een uitbreidingsverbod voor winkels buiten de aangewezen detailhandel centra. Die zouden hier veel actiever op moeten handhaven zodat de gevestigde winkeliers een bestaansrecht blijven houden en op eerlijke wijze de concurrentie aan kunnen blijven gaan. Zal die kentering bij leveranciers en gemeenten ooit bovenaan de agenda komen voor het te laat is voor de harwerkende winkeliers?
Arjen Hink Dinsdag, 17 juli 2018
Goed stuk en constructieve reacties. Maar vraag me af hoe "de consument" hier naar kijkt. Er is m.i. nu een discrepantie in de benadering, belangen maar vooral wensen van de hoofdrolspelers in deze kwestie. Ikzelf blijf daar mijn ideeën en oplossingen voor zien.
Dré Maas Maandag, 16 juli 2018
Beste heer van Groeningen, een artikel naar mijn hart. Jaren geleden heb ik al gezegd, dat iedereen die ook maar een beetje afhankelijk is van het midden en zeker klein bedrijf, NIETS zou moeten kopen via internet en elkaar zou dienen te steunen. Utopie, maar m.i. zijn op termijn winkeltjes ook nog een utopie (kijk maar naar de leegstand, die wordt echt niet minder, zelfs in Maastricht niet). sportieve groet, Dré
Cor van Laar Maandag, 16 juli 2018
Dit is niet voor het eerst dit jaar! Hoe speel je in op dit soort situaties? Inkopen is een klus. Hoeveel geld heb je voor de collectie en hoe verdeel je dat? Hoe krijg je grip op je cijfers? En dat terwijl je aan het begin van het huidige seizoen zit! Je wil resultaat boeken, maar waar moet je dan op letten? Kortom, maak gebruik van een goede coach en gebruik een goed inkoopplan. Positieve groet, Cor van Laar
Hans van Groeningen Maandag, 16 juli 2018
Vakantie is een goed idee,webwinkels een stuk minder. Ik kan mij nog herinneren jaren geleden een bijeenkomst georganiseerd door Inretail, waarbij Annemarie van Gaal de dag voorzat en ons door de wereld van het internet loodste en Hunkemöller werd geprezen voor hun fantastische webshop en daarvoor een prijs ontving. Het kon niet op ,applaudiserende winkeliers en overal hoorde je geluiden van: ‘ dat gaan wij ook doen’. Erg naïef vond ik toen en ik heb met verbazing om mij heen gekeken naar mijn collega’s. Alle jaren nadien heb ik ervaren hoe killing webwinkels zijn voor de winkeliers die ook nog te maken kregen met fabrikanten die zo arrogant waren en zijn, dat zij denken, recht te hebben op onze consumenten, door ze zonder ons rechtstreeks te benaderen en schaamteloos te verwennen met aanbiedingen en ze inkijk te geven in een voorraad die wij per merk nooit kunnen inkopen en presenteren in onze winkels. Al met al een nogal vreemde concurrentie waar de winkelier van nu mee te maken heeft. Ik wens ons allen veel sterkte in de komende jaren!

Reageer