Column Dave • WK als spiegel

15 december 2022

Welke lessen zijn er voor de sportretail te trekken uit het optreden van Nederland tijdens het WK 2022 in Qatar? Wanneer we het WK als spiegel gebruiken, lijken er diverse parallellen te zijn tussen de aanpak van Van Gaal en het beleid van sportondernemers in het algemeen. Zo selecteerde de bondscoach vooral spelers die in staat zijn om te ‘leveren’. Verder had Van Gaal een duidelijk plan: het veroveren van de wereldbeker. Met als uitgangspunt: als iedereen ‘levert’ komt het goed. Tot zover de parallellen met jouw beleid als sportretailer.

‘Provocerende pressie’

Waar ik, op zijn zachtst gezegd, voor onze branche niet zoveel heil in zie is de tactiek van ‘provocerende pressie’ die de bondscoach in de praktijk heeft proberen te brengen. Het initiatief laten bij de tegenstander, wachten tot deze een fout maakt en dan snel omschakelen naar een verrassingsaanval. Wat mij betreft is deze tactiek alleen tegen de Verenigde Staten succesvol gebleken. Het is mijns inziens dan ook niet verstandig om als sportondernemer de aanpak van Van Gaal te projecteren op jouw winkel.

Eigen kracht

Want zeg nou zelf; je wilt je eigen beleid toch niet laten bepalen door eventuele fouten van anderen? Oftewel: je collega-sportwinkelier ter plaatse of een leverancier? Eén van de belangrijkste principes van zelfstandig ondernemen is immers nog altijd uitgaan van eigen kracht. Dat betekent focussen op je eigen inkoop- en verkoopplan. Niet door te pieken in de richting van de finale, maar door 12 maanden per jaar het hoogste rendement uit je bedrijf te halen.

Lange termijn

Stel dat Nederland met deze aanpak van Van Gaal de wereldbeker had veroverd, dan had over tien jaar niemand dit meer geweten. Daarmee wil ik in zijn richting niets negatiefs zeggen. Van Gaal wilde aan het einde van zijn carrière nog graag een keer pieken (en dat was zijn goed recht) door ons land de WK titel te bezorgen. Maar als ondernemer ga je voor de lange termijn. Onder andere door ervoor te zorgen dat je klanten dusdanig tevreden zijn dat ze telkens terug blijven komen. Dat kan alleen door structureler en duurzamer te werk te gaan dan op basis van ‘provocerende pressie’.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchespecialist sport

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.