Wonen

De woonbranche: een inspirerende branche die voortdurend in beweging is. Jaarlijks nieuwe woontrends, vaker thuiswerker en juist minder vaak thuis koken; allemaal ontwikkelingen waar jij als ondernemer in kan duiken en gebruik van kan maken. Maar hoe stuur en ontwikkel jij hierin? En hoe blijf je relevant voor jouw klant in een veranderende markt?

Klantenbinding, duurzaamheid en jouw team zijn belangrijker dan ooit tevoren. Op deze pagina vind je actualiteiten, inspiratie en concrete tools die je helpen toekomstbestendig te zijn en te blijven. Denk aan marketingtool CBW-erkend, de laatste woontrends en scholing in de woonbranche. En natuurlijk check je hier de laatste cijfers uit de markt!

Word lid van onze club!

CBW-erkend

CBW-erkend is de garantieregeling voor woonwinkels die aangesloten zijn bij INretail. Consumenten die kopen bij CBW-erkende winkels krijgen een aantal garanties op de koop toe. Onze boodschap: doe je kostbare aankoop bij een CBW-erkende winkel, dan ben je zeker van je zaak!

Meer over CBW-erkend

Woontrends

Hoe heeft de tijd waarin we leven invloed op het gedrag en de keuzes van de consument? Wij onderzoeken het en vertalen het naar concrete woontrends. Wel zo handig als je (online) beurzen bezoekt, inkoopt, je winkel stylet en consumenten adviseert.

Ga naar woontrends 2025

Monitor

Wil jij inzicht in de omzetten van de woonbranche? Direct zien hoe jij het doet vergeleken met je branchecollega’s op een soortgelijke locatie of in dezelfde regio? Doe dan gratis mee aan de INretail Woonwinkelmonitor. Deelnemers ontvangen elke maand gratis een uitgebreide online rapportage.

Lees meer

Klantrapportage

Klantinzicht is onmisbaar voor de groei van je onderneming. Want als je goed week wie je klant is kan je erop anticiperen. Vraag nu gratis een klantrapportage aan voor inzicht in de kenmerken, interesses en gedragingen van alle huishoudens binnen het verzorgingsgebied van jouw winkel. ​ 

Vraag hem aan
Branchevisie

Branchevisie Wonen 2024

2023 was taai voor alle segmenten binnen wonen. Vormt het taaie jaar de opmaat naar een even pittig 2024? Niet helemaal, er zijn ook positieve ontwikkelingen! Lage werkloosheid, inkomens die stegen, dalende inflatie, doorlopende aandacht én populariteit van woonprogramma’s op tv, zorgen ervoor dat het nieuwe jaar voor de woonbranche ook perspectieven kent.

Natuurlijk sluiten wij onze ogen niet voor de werkelijkheid. Het tekort aan nieuwe woningen wordt niet in één kalenderjaar opgelost. Tegelijk neemt concurrentie van vakanties en andere vormen van vrijetijdsbesteding toe. Wij verwachten dat de markt in zijn totaliteit niet zal groeien. Ondernemers die in 2024 omzetgroei realiseren, doen dat door gericht keuzes te maken en kansen te pakken. Daarnaast draait niet alles om omzetgroei maar ook om rendement. Omzet die onder druk staat en de stijging van (loon)kosten maken het in 2024 meer dan noodzakelijk daarop te sturen.

Branchevisie Wonen 2024

Handige links

 

Loontabellen

Via onderstaande link vind je de laatste versie van de loontabellen, met welke percentages de schaallonen worden verhoogd en meer info over loonsverhogingen.

Naar de loontabellen

Way of working

Steeds vaker bundelen stylisten en woonretailers hun krachten om zo de consument optimaal te bedienen. Maar hoe pak je zo’n samenwerking aan? De Way of Working biedt uitkomst.

Meer over de WOW

Vitale buitenstad

De levensvatbaarheid van retailgebieden buiten de centrumgebieden wankelt. De leegstand is te groot, de versnippering moet worden teruggedrongen, we moeten werken aan minder meters.

Download rapport

Adviestool

Met de INretail adviestool kan je makkelijk juridische documenten opstellen die nodig zijn voor jouw bedrijfsvoering.

Naar de tool
Jaarcijfers woonbranche

Omzetcijfers woonbranche

Door je omzetcijfers goed in kaart te hebben en te analyseren, kan je beter en op tijd bijsturen. Met onderstaande cijfers kijk je terug naar de omzetcijfers van de afgelopen maanden. Met deze kennis kan je de juiste keuzes maken voor de toekomst van jouw winkel. Hoe presteert jouw omzet ten opzichte van branchegenoten?

Maandcijfers woonbranche Kwartaalcijfers woonbranche

Samen komen we verder

Heb je vragen over CBW-erkend, de marktcijfers, personeel in jouw winkel of andere zaken? Neem contact met ons op en we helpen je verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist wonen