Tijdsgeest 2025 |Tilting Perspectives

In de huidige tijdgeest vormt transitie de essentie, zowel nationaal als internationaal. Zo zijn er de klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, polarisatie, natuurgeweld en oorlog; om er een paar te noemen. Ten opzichte van voorgaande jaren kijken we wel anders aan tegen de polycrisis. We nemen de problemen serieus maar onze reacties zijn ambivalent. We zijn bang dat de maatregelen onze basisbehoeften zullen aantasten, terwijl we tegelijkertijd weten dat actie echt nodig is. Daarom zoeken we naar nieuwe perspectieven: een hoopvolle blik op de toekomst.

Bestel de gratis* woontrendwaaier

* De woontrendwaaier is alleen gratis voor leden

Cursus: woontrends 2021 vertalen naar consument
De angst dat onze bestaanszekerheid en de brede welvaart wordt aangetast door veranderingen is in heel Europa aanwezig. Het rechts-populisme grijpt om zich heen in verschillende lidstaten. De roep om verandering zorgt voor nog grotere tegenstellingen in de maatschappij: welke kant gaan we op? En wat zijn we bereid op te geven? Onze vakanties, ons favoriete eten, onze auto? De tegenstellingen tussen wat goed is voor later, maar lastig voor nu, zorgen voor innerlijke onrust. De tijdgeest; Tilting Perspectives draait dan ook om verschillende blikken op alle problemen die op ons afkomen. De volgende vier trends zijn gebaseerd op deze tijdgeest. Voor vormgeving betekent dit dat de contrasten groter worden en de trends sterk van elkaar kunnen verschillen.

Slow Life

Onzekere tijden kunnen ervoor zorgen dat mensen zich onstabiel voelen. Hierdoor ontstaat de behoefte om de wereld kleiner en overzichtelijker te maken. Thuis of dicht bij huis vinden we veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Rust, natuur en duurzaamheid spelen hierbij een belangrijke rol, vooral in de directe woonomgeving.

Er is aandacht voor ambacht en dit komt tot uiting in de vormgeving van het interieur waarbij stille en rustgevende producten van natuurlijke materialen worden gebruikt. Sommige producten hebben een handgemaakt karakter en hierdoor is aan de interieurs te zien dat ze met zorg en aandacht zijn vormgegeven. De warme natuurlijke kleuren van de ruimtes worden aangevuld met pasteltinten. Door het gebruik van natuurlijke materialen krijgen deze interieurs een duurzaam karakter. Duurzaamheid wordt op een praktische manier toegepast.

Lees alles over Slow Life

Cosmic Future

In de maatschappij waar kansenongelijkheid een groeiend probleem is en waar de polarisatie nog altijd groot is, zoeken we naar een nieuwe manier om brede welvaart bereikbaar te maken voor iedereen. Dit betekent dat we op een andere manier met elkaar om moeten gaan en contrasten moeten overwinnen. Contact maken met anderen en ook met jezelf staat centraal.

Onder invloed hiervan groeit de aandacht voor holistische denkwijzen. In deze trend geeft een koel kleurpallet met blauw- en paarstinten hier uitdrukking aan. Licht en donker als dag en nacht, blauw om het hoofd koel te houden en paars om uitdrukking te geven aan creativiteit en spiritualiteit. Hierdoor zien de producten in deze trend er spannend uit en soms zelfs eens tikje mystiek alsof er een nieuwe wereld te ontdekken staat. Gradiënteffecten zijn nog steeds belangrijk en daarnaast wordt het contrast niet alleen in kleurcombinaties gezocht maar ook in mat/glans effecten. Het gebruik van gekleurde metallic effecten is opvallend in deze trend.

Lees alles over Cosmic Future

Neo Narrative

De verschillende crises vliegen ons naar de keel. De problematiek, maar ook de oplossingen, worden als verstikkend ervaren. Inkomensongelijkheid, mentale druk, woningnood en prestatiedruk zetten een domper op het dagelijkse leven. Deze beklemmende toestand willen we ontvluchten en vermijden. We proberen grenzen op te rekken en zoeken naar meer ademruimte in het hier en nu. Plezier, creativiteit en vrijheid spelen een belangrijke rol, waarbij we de lange termijn op de lange baan schuiven. Individualisme is hierbij geen vies woord.

Onder invloed van deze tendens ontstaat een stijltrend waar bij decadentie en luxe belangrijke sleutelwoorden zijn. Rijke materialen met warme kleuren die aan eten of aan kostbaarheden doen denken zoals room, karamel, chocola, amber, amethist en bloedkoraal zetten de toon. De vormentaal is decoratief met verwijzingen naar oude klassieke vormgeving. Onder invloed van fantasierijke AI-beelden, die we overal op social media tegenkomen, worden ook fysieke meubels en interieuraccessoires rijker en decoratiever.

Lees alles over Neo Narrative

Colour Grid

De wereld lijkt steeds complexer te worden, AI kan hier oplossingen brengen. Hier dus minder angst voor het gebruik van nieuwe ontwikkelingen maar juist een focus op het makkelijker maken van het dagelijkse leven. Logisch, rationeel en praktisch nadenken zijn de sleutel tot verandering. In vormgeving leidt dit tot overzichtelijke geometrische vormgeving en contrastrijk kleurgebruik.

De ruimten zijn logisch en praktisch ingedeeld zonder saai te zijn. De kleuren worden in hoog contrast toegepast wat een optimistische en actieve uitstraling geeft. Om verschillende manieren wordt gebruik gemaakt van vierkante rasters. Dit kan zowel voor de indeling van ruimtes gelden als voor het materiaal zelf of gebruikte dessins.

Lees alles over Colour Grid