marktplaats

Way of working

De aandacht voor thuis groeit. Stylisten ontzorgen de consument door met hun creativiteit en expertise ruimtes in te richten. Woonondernemers hebben ervaring met- en kennis van de producten in hun showrooms. Samen kan je nog beter inspelen op de vraag van de consument. Sterker nog: zo’n samenwerking biedt kansen! Daarom is de Way Of Working (WOW) opgesteld: met de zeven vuistregels van de WOW halen beide partijen het maximale uit een samenwerking.

Door een dergelijke samenwerking vergroot het bereik van de retailer: naast de directe consument heeft hij nu ook een ‘indirecte’ consument via de stylist. De stylist kan op zijn of haar beurt tijdens zijn werk gebruik maken van de showrooms (presentaties, stalen en toebehoren) en van de kennis van de retailer. Winst op vele fronten.

7 vuistregels 

De 7 vuistregels volgens de WOW helpen stylist en retailer om een prettige samenwerking aan te gaan. Wat spreek je af over het gebruik van de showroom? Wie neemt welke verantwoordelijkheid? Hoe ga je een samenwerking op langere termijn aan? En, spreek je wel of geen ‘fee’ af? 

 1. Kennis maken
  De eerste stap is kennismaken, dat werkt wel zo prettig! Leer elkaar kennen en je weet wat je aan elkaar hebt. Een open en transparante relatie tussen stylist en retailer vergemakkelijkt de gehele samenwerking. Wanneer een stylist contact met de retailer opneemt, liggen er nieuwe kansen voor de winkel! De stylist heeft een klantenbestand waarvoor hij of zij in de winkel de producten kan kopen. Omgekeerd kan uiteraard ook: een retailer kan contact opnemen met een stylist om een klant te helpen die de winkel heeft bezocht. De retailer vraagt je de klant te adviseren en de koop te begeleiden. In beide gevallen een cadeautje toch?

 2. Vertel je plan, maak afspraken
  Het is fijn als de retailer weet wat het plan van de stylist is en op welke gebieden er een samenwerking mogelijk is. Bespreek hoe je te werk zult gaan. Samen stem je af hoe je elkaar kunt helpen en ondersteunen. De retailer heeft ervaring met de merken en producten in zijn winkel en weet de plus- en minpunten van bepaalde collecties. Maak gebruik van die expertise! In dit stadium spreek je af welke compensatie past bij de geleverde dienst, service. De stylist bezoekt de winkel met een klant en uiteraard ontvangt de stylist een vergoeding van de consument voor de gemaakte uren. Tevens bespreek je of er voor het feit dat je een klant aanbrengt in de winkel reden is voor een extra vergoeding. Dit hangt af van de arbeid die verricht wordt en door wie, de retailer of de stylist, dit wordt gedaan. Bijvoorbeeld: de retailer geeft de stylist een percentage van het aankoopbedrag waarbij duidelijk benoemd wordt of dit netto/bruto is en of het in/ex btw berekend wordt. Of de retailer geeft de klant van de stylist een korting als deze tot aanschaf van zijn of haar producten overgaat.

  Om misverstanden te voorkomen: gebruik de modelovereenkomst.

 3. Met respect en vertrouwen
  Spreek van tevoren af welke rol eenieder heeft. Zorg dat je elkaar versterkt en niet het gras voor elkaars voeten wegmaait. Je kunt er als stylist voor kiezen de showroom te gebruiken en zelf orders te noteren en door te geven. Je kunt de retailer ook een rol geven in de aankoop en zijn expertise en productkennis aanspreken. De rol moet duidelijk zijn, het ontwerp ligt bij de ontwerper, productkennis bij de retailer. Bezoekt de stylist met de klant een showroom van de retailer om een bank uit te proberen, dan wordt de koop in de regel ook aan deze retailer gegund. Stylist kan hier sturend in zijn, niet dwingend.

 4. Deel kennis
  Organiseer als retailer, al dan niet met leveranciers, bijeenkomsten voor stylisten om kennis en ontwikkelingen van collecties waarmee je werkt te delen. Hierdoor kan de stylist de consument nog beter service en kennis bieden, en heb je uiteindelijk een klant die 100% achter zijn keuze voor de producten staat. Andersom kunnen stylisten net zo goed kennis delen met de retailer door middel van workshops waarin stylisten advies geven aan retailers over de styling van de winkel.

 5. Verwijs wederzijds
  Zijn jullie, en is de klant, tevreden over de samenwerking en de dienstverlening? Vermeld dit dan in jullie communicatie en verwijs naar elkaars (social) mediakanalen. Een goed samenwerkingsverband met één of meerdere stylisten verbreed de dienstverlening en de service van beide partijen. Win-win!

 6. Verbreed de samenwerking
  Als retailer kun je samen met stylisten bijeenkomsten of themadagen organiseren. Denk aan het geven van advies, lezingen of workshops in de winkel. Een combinatie van de adviseur/verkoper uit de winkel en de stylist samen is uiteraard ook een optie.

 7. De klant staat centraal
  Om de klant maximaal tevreden te stellen, en fans te creëren, is het van belang optimaal samen te werken in de dienstverlening en services. Door middel van reviews op de websites kan de klant de ervaringen delen en zo meewerken aan het aandragen van nieuwe contacten.

INretail en BNS Crisp 

De WOW is geschreven volgens de visies van belangenverenigingen INretail (grootste brancheorganisatie in Nederland voor de retail non-food) en BNS Crisp (Beroepsvereniging Nederlandse Stylisten). Door deze professionalisering in samenwerking creëren we een optimaal rendement in de branche. 

Vind een stylist via BNS Crisp

Aan de slag

Wil jij gelijk aan de slag met een stylist die jou helpt om je winkel te stylen? Dan hebben wij de geschikte partnerstylist voor jou. Van retailstyling tot interieurstyling, Lisette Boevenbrink pakt het aan, letterlijk en figuurlijk. Lisette vertaalt je wensen naar een aantrekkelijk, stijlvol interieur volgens de laatste trends. Dat geldt voor je winkel, fashion of lifestyle maar ook voor het interieur van jouw consumenten.

Meer informatie 

Wil je meer weten over de WOW? Lees dat de uitgebreide aanleiding en filosofie achter de WOW. We hebben een juridisch document opgesteld waarin je de afspraken tussen stylist en retailer kan vastleggen zodat je allebei weet waar je aan toe bent. 

Uitgebreide informatie WOW Modelovereenkomst WOW Folder WOW
Anna Hutten

Anna Hutten

Brancheadviseur wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.