welles nietes

Column Dave • Zuiver vergelijken

15 december 2022

Er wordt op dit moment door de vakpers veel geschreven over de situatie waarin de schoenenbranche verkeert. Vaak is deze informatie gebaseerd op negatief getinte artikelen in de landelijke pers. Bijvoorbeeld over winkelsluitingen, de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Zo zijn we onszelf wel een beetje de put aan het inpraten. Wat mij betreft is dat niet terecht. Bekijken we het over het hele jaar, dan doet de schoenretail het nog niet zo slecht. Dat geldt met name voor schoenwinkels die het verschil weten te maken. 

Tamelijk goed

Behalve op berichtgeving in de landelijke pers, blijken veel negatieve verhalen vooral gebaseerd te zijn op verkeerde vergelijkingen tussen de prestaties van de schoenhandel met die in andere sectoren. Maar als we kijken naar de dit jaar gerealiseerde doorverkopen en brutowinstmarges doen we het met elkaar eigenlijk tamelijk goed. Zo blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om geen appels met peren te vergelijken. Dat leidt alleen maar tot foutieve conclusies en brengt onterechte onrust teweeg.

Betrouwbare tool

De enig juiste manier om te vergelijken is te kijken naar hoe collega-schoenondernemers het doen. Daarvoor is een even handige als betrouwbare tool beschikbaar, de INretail monitor. Je kijkt elke dag hoe jouw eigen omzet zich ontwikkelt en vergelijkt die met de omzetcijfers van branchegenoten. Alleen met deze betrouwbare en ‘real time’ informatie is het mogelijk om permanent je bedrijf te sturen, gericht op de toekomst en de lange termijn.

INretail monitor

Daarom roep ik de schoenretail op om negatieve berichtgeving die gebaseerd is op de algemene situatie in de Nederlandse economie en op vergelijkingen die niet betrouwbaar zijn te negeren. Richt je daarentegen op de informatie die ‘dicht bij huis’ beschikbaar is en maak gebruik van de INretail monitor. Die geeft als enige een zuivere en eerlijke vergelijking, waaraan je jouw beleid kunt toetsen en waarop je eventueel kunt bijsturen. We informeren je graag over de mogelijkheden van deelname aan de INretail monitor.

Dave Quadvlieg

Dave Quadvlieg

Branchecoördinator sport

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.