Geen vraag te gek
088 973 06 00

Bijl Blogt: In de Kerstsfeer komen  

Deze week werden de awards voor ‘De Beste Kerstshow van Nederland’ uitgereikt. Het was een feestje om daar deelgenoot van te zijn. In de inspiratievolle kerstshowroom van importeur Edelman werden de 52 genomineerde bedrijven welkom geheten, onthaald op een heerlijk buffet en klonken de glazen.

De aanloop naar de Kerstshow

Voor tuincentra zijn de verkopen van kerstspullen erg belangrijk. De impact op de mensen, organisatie en omzet is groot. Iets creatief of commercieel niet goed doen heeft een rampzalig effect op het financiële resultaat. Ik heb alle respect voor de mensen die maanden werken aan het creëren van de ultieme Kerstshow. Alleen door heel veel overuren te draaien en extra mensen in te zetten zijn deze Kerstshows te realiseren. De winkel draait gewoon door en je hebt het vertrouwen nodig dat alle extra investeringen ook terugverdiend worden. Kijken, kijken, kijken en dan ook kopen.   

 

Het verloop van de verkiezing

Je bedrijf nomineren voor een award is geen kattenpis. Je legt voor het hele team de lat een stuk hoger dan normaal. Als de Kerstshow eenmaal staat, dan dien je je te conformeren aan de spelregels en krijg je anoniem bezoek van zowel een mystery shopper als een vakjury. Aan de hand van een uitgebreide checklist worden de Kerstshows beoordeeld en komt de jury tot een eindoordeel. Het winnen van een prijs in één van de vier categorieën mag je echt een topprestatie noemen. 

 

Wat opviel bij de jurering     

Je ziet hoe blij en trots de mensen op de werkvloer zijn, van al die zich vergapende bezoekers, die er lustig op los fotograferen. Ongelofelijk om te zien wat mensen spenderen in de restaurants en andere horecagelegenheden. Imposant om te zien hoeveel mensen zich vol overgave inschrijven op de betaalde workshops. De meeste tuincentra zitten avond aan avond volgeboekt. Het is inspirerend om te zien dat er zo bewust wordt gekozen voor de plek van de Kerstshow. De één zet de hele winkel in de kerstsfeer, de andere kiest voor een specifieke hoek en weer anderen verdelen het in units. Er worden bewust afwegingen gemaakt tussen enerzijds sfeer brengen, inspireren en aan de andere kant commercieel zijn en veel willen verkopen. Voor thuis krijg je volop mogelijkheden aangeboden om het hele rustieke, trendy, glamerous, grand café of sprookjes tafereel neer te zetten.

 

Ga kijken bij deze winnaars

Het is heerlijk om in de kerstsferen te komen. Wie wil thuis geen gezelligheid? Bezoek daarom de komende weken voor zowel zakelijke als privé-inspiratie de onderstaande winnaars. Tijdens de awardshow werden records gebroken in de verkoop. De ondernemers werken graag samen en steunen met hun sociale mediacampagnes veel goede doelen. Er zijn tuincentra die bejaardentehuizen en zorginstellingenbezoeken en geven daar gratis duizenden planten en versieringen weg. Heerlijk, ik word hier blij van. Ik voel me gezegend dat ik jurylid was en op het event mocht bijdragen.

Van Harte: Tuincentrum de Mooij, Life & Garden Leidschendam, Coppelmans Nuenen, Avri Bloem-en Tuincentrum, Intrantuin Barneveld, Groencentrum Witmarsum, Intratuin Halsteren, Tuinland Groningen, Tuincentrum Leurs, Intratuin Duiven. Publieksprijs: Avri Bloem- en Tuincentrum.

Delen