Bijl Blogt: Voor een Appel & Ei

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Wij Nederlanders zijn wereldberoemd om onze zuinigheid. We zijn zo zuinig, dat vele het zien als gierigheid. Nederland, hét land van zegeltjes plakken en spaarpunten. Ik las ooit in het boek ‘The UnDuchtchables’ een leuke grap over hoe we in Nederland een volkstelling zouden organiseren. Het antwoord:

‘‘Gooi een dubbeltje op straat en laat hem rollen’’

Marktplaats verdwijnt?

We zijn het land van de Koningsmarkt en de digitale ‘Markplaats’. Wij zijn koning als het gaat om anoniem en heel voordelig shoppen. We willen stiekem geld verdienen aan het verkopen van onze tweedehandsspullen. Dat digitale fenomeen hebben we zowat uitgevonden. In Engeland verkopen ze secondhand en vintage al decennia op markten en ook in steeds mooiere winkels. Daar is niks gênants aan. In Nederland groeit nu ook het aantal tweedehandswinkels. Heeft Markplaats zijn beste tijd gehad? Ik denk van wel. We willen meer beleving en minder gedoe.

Appel & Ei

Het is mooi om te zien dat er zoveel gespecialiseerde en onderscheidende winkels ontstaan die draaien op het fenomeen ‘de circulaire economie’. De formule Appel & EI is zo’n pareltje. Zoals ze het zelf beschrijven: ‘‘Mensen zien het als schatzoeken of als een verslaving’’. De winkels zijn met veel liefde ingericht en het assortiment wisselt snel. Recent was ik met een groep ondernemers in de franchisewinkels in Zwolle en Groningen. We waren allemaal positief verbaasd over de lekker sfeer en de gedachte achter het concept. In deze winkels kan je zowel spullen kopen als verkopen. Alles staat in het teken van betrokkenheid, betekenis en duurzaamheid.

Een heel winkelcentrum    

Veel ondernemers zien de wereld van de circulaire economie als een trend die voorbij waait. Kijk maar eens in Oostbloklanden, het Londense Shoreditch of het Berlijnse Kreuzberg, daar weten ze al jaren dat het blijvend is. In zweden denken ze er ook anders over. In Eskilstuna hebben ze sinds 2015 een winkelcentrum speciaal voor winkels die hun bestaansrecht halen uit het verkopen van tweedehands spullen. Het mooie van Retail is dat het op zoveel verschillende manieren kan. Ook het sterk groeiende bedrijf Leapp spint garen bij deze ontwikkeling. Zij noemen wat ze verkopen ‘refurbished’. Daarmee bedoelen ze tweedehands opgeknapt door experts. 

Tags
Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes

  Nieuws
  vrijdag, 19 januari 2018
  Ik was deze week, op uitnodiging van de internationale associatie tuincentra, in Bologna om een presentatie te geven. Het publiek bestond uit 200 enthousiaste zelfstandige tuincentra eigenaren. Zij verstonden geen woord Engels en ik geen woord Italiaans. Gelukkig vertaalde de Italiaanse Paula mijn speech in het Italiaans en was het voor allen een leuke ervaring.
  Bijl Blogt: Overweldigend groot zegt niets over succes
 • open

  Koopzondag: aan jou de keuze!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Afgelopen week werd mij gevraagd te benoemen welke actualiteiten er binnen de regio spelen. Wat zie ik als regioadviseur wanneer ik op bezoek ben in de provincies Utrecht, Limburg en Gelderland. En wat krijg ik veelal van jou als ondernemer terug? Altijd goed om daar regelmatig bij stil te staan.
  Koopzondag: aan jou de keuze!
 • open

  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Op woensdag 21 maart 2018 mag (ondernemend) Nederland haar stem in de verschillende gemeenten uitbrengen. Dat betekent voor jou dat nú het moment is om te laten horen wat jij als ondernemer belangrijk vindt.
  Kom nu in actie voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018
 • open

  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

  Nieuws
  woensdag, 10 januari 2018
  Vanaf nu gaan we het niet meer hebben over de clichés van vorig jaar en gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. In 2018 staat ons namelijk een hele hoop te wachten!
  Zo zet jij 2018 naar jouw hand!

Gerelateerd aan dit artikel

Delen