Bijl Blogt: Voor een Appel & Ei

Vragen?
Bel ondernemersservice!
088 973 06 00

Wij Nederlanders zijn wereldberoemd om onze zuinigheid. We zijn zo zuinig, dat vele het zien als gierigheid. Nederland, hét land van zegeltjes plakken en spaarpunten. Ik las ooit in het boek ‘The UnDuchtchables’ een leuke grap over hoe we in Nederland een volkstelling zouden organiseren. Het antwoord:

‘‘Gooi een dubbeltje op straat en laat hem rollen’’

Marktplaats verdwijnt?

We zijn het land van de Koningsmarkt en de digitale ‘Markplaats’. Wij zijn koning als het gaat om anoniem en heel voordelig shoppen. We willen stiekem geld verdienen aan het verkopen van onze tweedehandsspullen. Dat digitale fenomeen hebben we zowat uitgevonden. In Engeland verkopen ze secondhand en vintage al decennia op markten en ook in steeds mooiere winkels. Daar is niks gênants aan. In Nederland groeit nu ook het aantal tweedehandswinkels. Heeft Markplaats zijn beste tijd gehad? Ik denk van wel. We willen meer beleving en minder gedoe.

Appel & Ei

Het is mooi om te zien dat er zoveel gespecialiseerde en onderscheidende winkels ontstaan die draaien op het fenomeen ‘de circulaire economie’. De formule Appel & EI is zo’n pareltje. Zoals ze het zelf beschrijven: ‘‘Mensen zien het als schatzoeken of als een verslaving’’. De winkels zijn met veel liefde ingericht en het assortiment wisselt snel. Recent was ik met een groep ondernemers in de franchisewinkels in Zwolle en Groningen. We waren allemaal positief verbaasd over de lekker sfeer en de gedachte achter het concept. In deze winkels kan je zowel spullen kopen als verkopen. Alles staat in het teken van betrokkenheid, betekenis en duurzaamheid.

Een heel winkelcentrum    

Veel ondernemers zien de wereld van de circulaire economie als een trend die voorbij waait. Kijk maar eens in Oostbloklanden, het Londense Shoreditch of het Berlijnse Kreuzberg, daar weten ze al jaren dat het blijvend is. In zweden denken ze er ook anders over. In Eskilstuna hebben ze sinds 2015 een winkelcentrum speciaal voor winkels die hun bestaansrecht halen uit het verkopen van tweedehands spullen. Het mooie van Retail is dat het op zoveel verschillende manieren kan. Ook het sterk groeiende bedrijf Leapp spint garen bij deze ontwikkeling. Zij noemen wat ze verkopen ‘refurbished’. Daarmee bedoelen ze tweedehands opgeknapt door experts. 

Tags
Contactpersoon
Harry Bijl
Harry Bijl
Inspiratie en Innovatie
06 209 609 65

Recent nieuws

 • open

  Groeien dankzij crowdfunding

  Nieuws
  Gisteren, 19 april 2018
  Astrid en Pim Duetz namen onlangs negentien Adam-winkels over uit het faillissement van McGregor. Het benodigde groeigeld (1,75 miljoen euro) kwam via crowdfunding binnen. Met de bank, waar Duetz eerst aanklopte, viel niets te regelen.
  Groeien dankzij crowdfunding
 • open

  Hoe zet ik een verwerkingsregister op?

  Nieuws
  Gisteren, 19 april 2018
  Een van de eerste verplichtingen die om de hoek komt wanneer je aan de slag gaat met de nieuwe privacywetgeving is het opzetten van een verwerkingsregister. In dit register neem je op met welke processen binnen de organisatie je persoonsgegevens verwerkt. 
  Hoe zet ik een verwerkingsregister op?
 • open

  De klant kennen zorgt voor meer omzet

  Nieuws
  Eergisteren, 18 april 2018
  ​​​​​​​Een belangrijk maar behoorlijk onderschat onderdeel van ondernemerssucces, is de mate waarin je jouw klanten kent. Wie zijn jouw klanten? Waar komen ze vandaan en hoe kun je ze het beste bereiken?
  De klant kennen zorgt voor meer omzet
 • open

  Rechtbank Raadsels: Wat doe je als de klant de overeenkomst niet nakomt?

  Nieuws
  Eergisteren, 18 april 2018
  Klachten over zaken en ontslag van winkelpersoneel. Typische retailkwesties die voor een rechtsbijstandsjurist of accountant Rechtbank Raadsels blijven. Door de jarenlange ervaring in de retailbranche procederen onze juristen met succes!
  Rechtbank Raadsels: Wat doe je als de klant de overeenkomst niet nakomt?

Gerelateerd aan dit artikel

Delen