Geen vraag te gek
088 973 06 00

Column: Nieuw licht

Het ultieme hoogtepunt van de Salone del Mobile in Milaan onlangs, was wat mij betreft Euroluce. Daar transformeerde verlichting tot ware kunst! Zonder overdrijven: ik keek mijn ogen uit. Wat zijn de mogelijkheden van ongekende schoonheid?

Verlichting maakt of breekt een interieur. Of dat nu de woonkamer, de keuken, de trap of hal, de slaapkamer of de werkplek betreft. Alles begint met een goed lichtplan, nadenken over direct-, indirect-, functioneel- en sfeerlicht. Meubels en accessoires zijn relevant, écht af maak je het met slim gekozen verlichting. Niets erger dan het ‘s avonds op je mooie bank – omringd door met zorg gekozen meubelen en sfeermakers – te moeten doen met belabberde verlichting. Al sla je een vermogen stuk aan woondesign, als de lamp niet klopt blijft het een sfeerloos geheel.

Ruimte voor fantasie

Waarom maakte Euroluce zoveel indruk, juist nu? Het antwoord is innovatie. LED-technologie laat vormgeving van lampen radicaal veranderen. Met andere woorden; designers worden niet langer beperkt door de mogelijkheden die het peertje of de tl-buis bieden. Ineens ligt de wereld voor ze open, zijn er wel tig mogelijkheden om verlichting vorm te geven. Van zoveel ruimte voor fantasie wordt door kunstenaars dankbaar gebruik gemaakt. En dus zie je dat er, waar op het gebied van meubelen de technische innovatie beperkt is, nieuw licht gloort! Klassiekers als Artemide, Foscarini en Flos krijgen concurrentie. Er komt een hele generatie nieuwe LED- klassiekers aan, voorspel ik.

Serieuze zaak

Waar vind en koop je deze noviteiten, nu de klassieke speciaalzaak voor verlichting langzaam maar zeker verdwijnt en steeds meer (merk)verlichting online wordt aangeboden? Ik voorzie serieuze kansen voor de branche. Voor woonwinkels vooral, omdat verlichting zo logisch verweven is aan interieur. Vormden lampen voor veel woonondernemers voorheen slechts ‘bijvangst’, vanaf nu is het een serieuze component in de collectiemix.

Hoe overtuig jij je klant, hoe bewijs je dat jij die specialist bent? Organiseer een verlichtingsadviesdag, een dag in het teken licht. Laat zien wat een slim lichtplan doet in combinatie met de juiste producten en installatie. Lampen zijn vaak het sluitstuk in een keuzeproces, consumenten hebben meestal geen idee. Toon je deskundigheid, neem ze bij de hand en laat zien dat je ontzorgt. Niet alleen door het maken van dat perfecte lichtplan, ook doordat je het installatiewerk organiseert. Doe je dat laatste zelf, dan biedt het ook een extra kans om terplekke een bijpassend interieuradvies te geven. Twee vliegen in één klap. Die ene lamp maakt het interieur niet, een goed lichtplan én producten samen wel.

Delen