INretail Medewerkers-tevredenheidsonderzoek

5 praktische tips om je medewerkers beter te betrekken

21 augustus 2023

Op dit moment is personeel een heet hangijzer voor veel ondernemers;. Want; hoe vind je ze? Maar vooral: hoe houd je ze vast én betrokken? Graag delen we de 5 praktische tips met je zodat je direct aan de slag kunt.

1. Zorg voor een gezamenlijke visie

Het begint allemaal met open en eerlijke communicatie. Medewerkers willen het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van het grotere plaatje. Betrek hen bij de interne en externe ontwikkelingen van de organisatie. Luister actief naar hun feedback en ideeën en integreer deze in de besluitvorming. Een gezamenlijke visie creëren versterkt niet alleen hun betrokkenheid, maar ook het vertrouwen in de organisatie. 

2. Geef verantwoordelijkheid uit handen

Medewerkers voelen zich meer betrokken wanneer ze verantwoordelijkheid krijgen voor specifieke doelen en taken. Hierbij is begeleiding essentieel. Creëer een omgeving waarin ze kunnen groeien, zichzelf kunnen ontwikkelen en verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen succes. Zorg ervoor dat hun inspanningen worden opgemerkt en gevierd, terwijl er ook ruimte is voor constructieve feedback. 

3. Zorg voor een goede sfeer

Een sterke werksfeer bevordert betrokkenheid. Organiseer regelmatig informele bijeenkomsten waar collega’s elkaar zowel professioneel als persoonlijk kunnen leren kennen. Dit creëert een band die de samenwerking en de algehele teamdynamiek ten goede komt. Weg met de onderlinge competitie; bouw aan een omgeving waarin iedereen kan bloeien. 

4. Sta open voor ideeën

Veranderen begint met luisteren. Medewerkers hebben waardevolle inzichten en creatieve ideeën die de organisatie kunnen laten groeien. Moedig een cultuur van innovatie aan door wekelijkse of maandelijkse teamvergaderingen te organiseren waarin ruimte is voor ideeënuitwisseling. Goede ideeën moeten worden omarmd, ongeacht de bron. 

5. Geef zelf het goede voorbeeld 

Het management speelt een cruciale rol in het bevorderen van betrokkenheid. Leiders moeten niet alleen tonen dat medewerkerinput wordt gewaardeerd, maar ook actief aanmoedigen dat nieuwe ideeën en perspectieven worden gedeeld. Wanneer leiders laten zien dat ze openstaan voor verandering en groei, volgen anderen vanzelf. 

Suzanna Heuff

Suzanna Heuff

HR-adviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.